Leo_000 04.02.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Cześć; po ostatnich mrozach zauważyłem że moja "podłogówka" słabo działa. Mam ogólnie cztery pętle (3y na dole + 1 górna łazienka). Jak nastawię "max" na jednej pętli to jest ok - miło się chodzi w skarpetkach, ale jak odkręcę wszystkie to "mega słabo". Próbowałem odpowietrzyć układ, ale leci "woda". Pompa jest 3y biegowa słychać "większą" pracę pompy jak przestawiam z I na II czy III ale efektywność jest taka sama - słaba. Górne rurki są ciepłe ale dolne "ciepławe" . Jak przeglądałem fora to widziałem zdjęcia rotometrów które są ustawione na 3-4 kreski lub więcej a u mnie na max to tylko 2. Czy moglibyście mi cos doradzić gdyż w domu zrobiło się chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Zwiększ temperaturę zasilania. Czym grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.02.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 (...) Jak przeglądałem fora to widziałem zdjęcia rotometrów które są ustawione na 3-4 kreski lub więcej a u mnie na max to tylko 2. Czy moglibyście mi cos doradzić gdyż w domu zrobiło się chłodno. Za słaba pompa cyrkulacyjna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leo_000 04.02.2021 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 piec Saunier Duval, ogrzewanie faktycznie mógłbym zwiększyć - spróbuję, ciekawe jak mój portfel to wytrzyma, bo już płacę około 600-700zł/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Wszystko zależy od tego jak postrzegasz ogrzewanie podłogowe. Temperatura zasilanie nie powinna być na tyle wysoka aby odczuwać ciepło, to już nie jest komfortowe przynajmniej na dłuższą chwilę,Podłoga ma temperaturę max 22*C, więc odczucie ciepła jest tylko w momencie gdy naprawdę mamy zimne stopy.inną kwestią są straty ciepła - jeśli są znaczne to tak jak koledzy wcześniej wspomnieli - albo zbyt niska temperatura zasilania , albo zbyt słaby przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Doczytałem i napiszę tak przy Twoim domu 140m2 i zużyciu gazu to porównując do mojego większego(nawet pierwszy sezon) masz potężne zużycie ciepła dwukrotnie większe - więc albo lubisz bardzo ciepło, albo musisz koniecznie ocieplić to poddasze bo nic nie wskórasz z takim ogrzewaniem - a zwiększenie wydajności Twojej podłogówki tylko zwiększy rachunki jeszcze bardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leo_000 05.02.2021 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 dach jest ocieplony ale moim zdaniem mam za wysoko skosy (sufity) na górze. Do beli jest jakieś 3m i od beli jakiś 1m. Czujnik temp mam na górze i na noc ustawione 19,5 w dzień 21. Na dole jest ciepło ale góra jest "zimna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.02.2021 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 4m skosów... temperatury mizerne a zużycie kosmiczne. To nowy dom jesli można zapytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leo_000 06.02.2021 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 tak, nowy. Tak się zastanawiam czy to można zmodernizować/naprawić. Czy zrobić jakąś zabudowę od belek? Choć nie wiem czy to coś da? Jak czytam jakie jest zużycie gazu w domu to u mnie to ...masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.02.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Rozebrać górę zabudowy gk i zbudować normalny sufit na wysokosci 2.6m piętra. Docieplić 30-40cm choćby najtańszej wełny i połączyć z ociepleniem ścian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leo_000 06.02.2021 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 pewnie tak by trzeba było zrobić, żeby było ok, ale jak pomyślę o remoncie gdzie na co dzień się mieszka to....tym bardziej że w tamtym roku cała góra była (tylko) malowana i był "sajgon". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.02.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Sprawdź kamerą termowizyjną gdzie masz największe straty. Styro na plackach, 18cm wełny w skosach i masz sajgon 600 złotowy na miesiąc. Ja nawet z nadchodzącymi mrozami zapłacę mniej na całe zimowe grzanie... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts