Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe

Leo_000

Recommended Posts

Cześć;

po ostatnich mrozach zauważyłem że moja "podłogówka" słabo działa. Mam ogólnie cztery pętle (3y na dole + 1 górna łazienka). Jak nastawię "max" na jednej pętli to jest ok - miło się chodzi w skarpetkach, ale jak odkręcę wszystkie to "mega słabo". Próbowałem odpowietrzyć układ, ale leci "woda". Pompa jest 3y biegowa słychać "większą" pracę pompy jak przestawiam z I na II czy III ale efektywność jest taka sama - słaba. Górne rurki są ciepłe ale dolne "ciepławe" . Jak przeglądałem fora to widziałem zdjęcia rotometrów które są ustawione na 3-4 kreski lub więcej a u mnie na max to tylko 2. Czy moglibyście mi cos doradzić gdyż w domu zrobiło się chłodno.

Podlogowka1.jpg

Podlogowka2.jpg

Wszystko zależy od tego jak postrzegasz ogrzewanie podłogowe. Temperatura zasilanie nie powinna być na tyle wysoka aby odczuwać ciepło, to już nie jest komfortowe przynajmniej na dłuższą chwilę,

Podłoga ma temperaturę max 22*C, więc odczucie ciepła jest tylko w momencie gdy naprawdę mamy zimne stopy.

inną kwestią są straty ciepła - jeśli są znaczne to tak jak koledzy wcześniej wspomnieli - albo zbyt niska temperatura zasilania , albo zbyt słaby przepływ.

Doczytałem i napiszę tak przy Twoim domu 140m2 i zużyciu gazu to porównując do mojego większego(nawet pierwszy sezon) masz potężne zużycie ciepła dwukrotnie większe - więc albo lubisz bardzo ciepło, albo musisz koniecznie ocieplić to poddasze bo nic nie wskórasz z takim ogrzewaniem - a zwiększenie wydajności Twojej podłogówki tylko zwiększy rachunki jeszcze bardziej.
  • Like 1