Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacze wodociągowe w innym miejscu

michu06

Recommended Posts

Witajcie,

Mam problem z warunkami przyłączeniowymi wody. Mianowicie otrzymałem warunki przyłączeniowe w których zarówno instalacja wodna jak i kanalizacyjna ma być podłączona po drugiej stronie drogi. Zdziwiło mnie to, ponieważ główna rura z wodą idzie przez moja działkę ( w lesie za planowanym domem jest wieża ciśnień). Zadzwoniłem do wodociągów czy jest możliwość abym podłaczył się u siebie na działce. Stwierdzili ze nie widzą żadnym problemów. Poprosiłem więc o zmianę warunków przyłączeniowych ponieważ projektant stwierdził że zaprojektuje tak jak jest warunkach. Wodociagi twierdzą że jest to tzw zmiana nieistotna i nie ma potrzeby wystawiania ponownie warunkow przyłączeniowych. Jak się to ma w praktyce, miał ktoś z was podobny problem wcześniej, z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

W zasadzie to nie bedzie chyba zmiany na obcym terenie, poniewaz ja chce podlaczyc sie na swojej dzialce, a kanalize i tak musze puscic pod droga.

Ale w projekcie było inaczej. Na koniec budowy jest "informacja geodety po zakończeniu budowy" z art.57 ust.1. p.5 PB, tam stwierdza się czy wybudowano zgodnie/niezgodnie z projektem (opisany według tytułu projektu), jeśli niezgodnie to na załączniku mapowym należy zaznaczyć. Czyli rozbieżność i tak ujrzy światło dzienne. Jesteś pełnoletni i wiesz co robisz, ja tylko sygnalizuję zagrożenia, które sobie szykujesz na finisz budowy kiedy będziesz miał wszystkiego dosyć , oprócz czasu i gotówki na zmiany w dokumentacji.