Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marzy się nam z żoną mały domek, na wstęp mamy 230-250tysięcy za które musielibyśmy kupić ziemię (około 100tyś.) i dokonać wszelkich opłat za dokumentacje, architekta itp. a resztę przeznaczyć na budowę. W temat budowy domku dopiero wchodzę i nie posiadam za dużej wiedzy w budownictwie. Znalazłem taki projekt domu który w zupełności by nam wystarczył: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kruszczykach-m565223f52bff2

Zakładając że po zakupie ziemi zostanie mi 150tyś. Ile z tego w/w projektu realnie będę w stanie zrealizować? Nie mam za dużej zdolności kredytowej i nie specjalnie chciałbym wchodzić w duże kredyty, czy myślicie że w okolicach mojego wstępnego wkładu dałoby się doprowadzić część domu do warunków mieszkalnych? Tak żeby spać na materacu w 1 pokoju z gołymi ścianami i podłogami a na resztę z czasem dozbierać i wykończyć? Czy porzucić marzenia i po prostu kupić mieszkanie? Jak uważacie?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arturo1972 Wynajmujemy od kilku lat mieszkanie :) Tak jak pisałem dopiero wchodzę w temat budowy domu, na początku budowa wydawała się możliwa bo przy projektach podają atrakcyjny koszt budowy na poziomie 100tyś. a potem okazuje się że to cena netto i za stan surowy a do tego trzeba dołożyć instalacje, dokumentacje, architekta/geodetę itp. Zanim porzucę pomysł postanowiłem że zapytam się fachowców na forum, dzięki za postawienie na ziemi

Kup ziemię i odkładaj na budowę jeśli jesteś zdeterminowany. Przez ten czas czytaj muratora :)

Z tego co widzę to realnie około 4000 zł/m2 przy małych domkach do zamieszkania z meblami jeśli policzysz to dużo nie przeszacujesz. Każda praca własna lub rodziny tą kwotę zmniejsza. Możesz wybrać projekt z poddaszem do adaptacji i zostawić je sobie do wykończenia jak już środki pozwolą. Oczywiście przy założeniu, że godzisz się na mieszkanie na placu budowy przez kilka lat.

Nie rozumiem ? Po zakupie ziemi zostaje Ci 150tyś zł, więc dobierz kredytu i buduj jakiś dom 100m2 ;) świetna kwota na start

Czyli kredyt na min.250tys.zl z rata ok.1500zl na 30 lat,do tego ok.2000zl za wynajęcie mieszkania.

Dla młodej pary to zarzynanie się na maxa i to na lata czyli strata młodości i ciągle rezygnacje z życia.

Czyli kredyt na min.250tys.zl z rata ok.1500zl na 30 lat,do tego ok.2000zl za wynajęcie mieszkania.

Dla młodej pary to zarzynanie się na maxa i to na lata czyli strata młodości i ciągle rezygnacje z życia.

Brednie. To jak zbieranie kasy na malucha a kwota co chwilę była dźwigana. Wynajem mieszkania jest droższy niż kredyt.

• Like 1

Bzdura, przy kredycie 250 tyś na 25 lat rata będzie w okolicach 1100-1150 zł. Lepiej bulić za wynajem całe życie? Kiedy będą budować jak będzie miał z 40 lat? Po to są kredyty żeby je brać, chyba, że masz dochody w granicach 10-15tyś zł miesięcznie to wtedy faktycznie lepiej ciułać i budować za gotówkę, ale akurat przy aktualnej inflacji to nie wiem czy to dobry pomysł ;)

• Like 1

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Dom wystarczy mały, jesteśmy zahartowani życiem z żoną w kawalerce i chcielibyśmy płacić w przyszłości jak najmniej za jego utrzymanie. Kredytu trochę się boję bo wiadomo że jest koronakryzys i niewiadomo jak to będzie w przyszłości z pracą. Padło kilka opinii żeby przynajmniej częściowo wykonać prace samemu (tutaj przypomnę jeszcze raz że jestem w tym temacie zielony), czy jest to możliwe dla totalnego laika? Czy np. kierownik budowy jest osobą która w tym mnie poprowadzi i wyznaczy podział prac? A może jednak potrzeba dużej wiedzy budowniczej?

Brednie. To jak zbieranie kasy na malucha a kwota co chwilę była dźwigana. Wynajem mieszkania jest droższy niż kredyt.

Owszem,wynajem mieszkania jest droższe niż jego kupno.

Ja budowałem dom z kredytem 100% na dom i na działkę nawet, czyli ponad 370tys.zl,ale miałem mieszkanie, które dopiero w zeszłym roku sprzedałem za 250tys.zl,po 7 latach od wybudowania domu ;)

Czyli dom z działką wyszedł mi w cenie mieszkania, bo przez te 7 lat M nie stało puste ;)

Bzdura, przy kredycie 250 tyś na 25 lat rata będzie w okolicach 1100-1150 zł. Lepiej bulić za wynajem całe życie? Kiedy będą budować jak będzie miał z 40 lat? Po to są kredyty żeby je brać, chyba, że masz dochody w granicach 10-15tyś zł miesięcznie to wtedy faktycznie lepiej ciułać i budować za gotówkę, ale akurat przy aktualnej inflacji to nie wiem czy to dobry pomysł ;)

j.w :)

Ale ja z gorszego sortu pochodze i może dlatego tak :D

Ci z lepszego sortu,którzy sprzedali się za 500zl od łba mają łatwiej w myśleniu,chociaż mieli pod górkę do szkoły,za to ciężej w życiu ;)

Edytowane przez Arturo1972

Kolego dla porównania ja teraz buduje 70m2 w malutkiej miejscowości co ma znaczenie w kosztach robocizny. Za SSZ z oknami zapłaciłem ok. 84tys. Mogło być 7-8tys mniej bo przekombinowałem z oknami i dachem. Robocizna wyszła mnie 23,5 tys, reszta materiały. Do działki dolicz, ogrodzenie i dostępne media. Kolega wyżej ma racje, poszuakj projektu koło 70-80m2. Koszty bardzo zbliżone. Choć wiem, że malutkie domki mają mega urok.

Choć wiem, że malutkie domki mają mega urok.

Zależy dla kogo bo w M w bloku(52m2) kuchnie miałem 2x2 a teraz mam kuchnię o pow.16m2 i wiem, że żyje bo ostatnio zacząłem sam pichcić ;)

Salon od samego początku miał być przestronny bo to główna część domu dla rodziny, mam go aż 32m2 ;)

Sypialnia rodziców, wiadomo, musi być większa bo wszak łóżko małżeńskie i szafy i komody dla dwojga,ma też ponad 15m2 ;)

A gdzie reszta ? :)

70-80m2 domu to taki substytut mieszkania w bloku w klitkach, czyli zero radości z posiadania domu.

Edytowane przez Arturo1972

Zależy dla kogo bo w M w bloku(52m2) kuchnie miałem 2x2 a teraz mam kuchnię o pow.16m2 i wiem, że żyje bo ostatnio zacząłem sam pichcić ;)

Salon od samego początku miał być przestronny bo to główna część domu dla rodziny, mam go aż 32m2 ;)

Sypialnia rodziców, wiadomo, musi być większa bo wszak łóżko małżeńskie i szafy i komody dla dwojga,ma też ponad 15m2 ;)

A gdzie reszta ? :)

70-80m2 domu to taki substytut mieszkania w bloku w klitkach, czyli zero radości z posiadania domu.

Na szczęście każdy może mieć swoje zdanie.

Owszem,wynajem mieszkania jest droższe niż jego kupno.

Ja budowałem dom z kredytem 100% na dom i na działkę nawet, czyli ponad 370tys.zl,ale miałem mieszkanie, które dopiero w zeszłym roku sprzedałem za 250tys.zl,po 7 latach od wybudowania domu ;)

Czyli dom z działką wyszedł mi w cenie mieszkania, bo przez te 7 lat M nie stało puste ;)

j.w :)

Ale ja z gorszego sortu pochodze i może dlatego tak :D

Ci z lepszego sortu,którzy sprzedali się za 500zl od łba mają łatwiej w myśleniu,chociaż mieli pod górkę do szkoły,za to ciężej w życiu ;)

Ty jesteś z lepszego sortu , bo miałeś mieszkanie, ja mam tylko działkę ;)

Też chcemy z budową na kredyt ruszyć w tym roku, projekt jest właśnie u architekta.

Ty jesteś z lepszego sortu , bo miałeś mieszkanie, ja mam tylko działkę ;)

Też chcemy z budową na kredyt ruszyć w tym roku, projekt jest właśnie u architekta.

A no widzisz, zielonego pojęcia nie masz o czym pisałeś wcześniej.

Ale powodzenia życzę bo będziesz go potrzebował ;)

Bez odpowiedniego zabezpieczenia finansowego nigdy bym się nie porwał na budowę domu bo to samobójstwo

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Dom wystarczy mały, jesteśmy zahartowani życiem z żoną w kawalerce i chcielibyśmy płacić w przyszłości jak najmniej za jego utrzymanie. Kredytu trochę się boję bo wiadomo że jest koronakryzys i niewiadomo jak to będzie w przyszłości z pracą. Padło kilka opinii żeby przynajmniej częściowo wykonać prace samemu (tutaj przypomnę jeszcze raz że jestem w tym temacie zielony), czy jest to możliwe dla totalnego laika? Czy np. kierownik budowy jest osobą która w tym mnie poprowadzi i wyznaczy podział prac? A może jednak potrzeba dużej wiedzy budowniczej?

Kolego kup działkę i czytaj forum. Z daleka od gości z błyskawica w awatarze. Jak nie zaczniesz to nie zbudujesz. Mały dom z działka choćby 600m2 to co innego niż 60m2 w bloku. Poszukaj jakie cechy powinien posiadać dom tani w budowie, oczywiście relatywnie tani. Jest sporo wątków na ten temat.