Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o fundament

Bartek_St

Recommended Posts

Dzień Dobry

Mam pytanie do osób z wiekszą wiedzą na tematy budowlane.

Budynek w technologi szkielet drewniany.

W umowie mam fundament jako płyta fundamentowa 10cm beton i 10cm styropian a w miejscach ścian 20cm beton i 10cm styropian, opaska drenarska.

Proponuje on teraz zmienić fundament na płytę fundamentową 20cm beton plus ostrogi 60cm, bez drenażu.

Nie wiem czy to dobra zmiana.

Z góry dziekuję za pomoc

W umowie mam fundament jako płyta fundamentowa 10cm beton i 10cm styropian a w miejscach ścian 20cm beton i 10cm styropian, opaska drenarska.

Proponuje on teraz zmienić fundament na płytę fundamentową 20cm beton plus ostrogi 60cm, bez drenażu.

Obydwa rozwiązania słabe. Poczytaj megawątek o płytach.

Niektórzy robią całą termoizolację pod płytą i płytę zacierają i robi za jastrych (instalacje w płycie, pod albo pod sufitem), inni dają część termoizolacji pod płytę, część na (i tu instalacje) i na to wylewka.

Grunt, że dawanie betonu bez termoizolacji pod jest rezygnacją z istotnej zalety płyty fundamentowej - a skorą robisz ja tak czy inaczej, szkoda z tego rezygnować. Ostrogi to tylko komplikacja w wykonaniu termoizolacji pod płytą.

Edytowane przez Kaizen

Dzień Dobry

Mam pytanie do osób z wiekszą wiedzą na tematy budowlane.

Budynek w technologi szkielet drewniany.

Nie wiem czy to dobra zmiana.

Z góry dziekuję za pomoc

Czy drenaż potrzebny to zależy od gruntu. Poziomu wody ( tam u ciebie chodzi o drenaż właściwy czy powierzchniowy?)

Proponowana zmiana jest dobra. Te 10 cm to minimum jakie można, każde zwiększenie grubości jest na plus.

Czy drenaż potrzebny to zależy od gruntu. Poziomu wody ( tam u ciebie chodzi o drenaż właściwy czy powierzchniowy?)

Proponowana zmiana jest dobra. Te 10 cm to minimum jakie można, każde zwiększenie grubości jest na plus.

Chodzi o opaskę drenarską wokół fundamentu w wersji pierwszej znajduje się za opaska przeciwmrozową.

Grunt mam gliniasty gdzie nie jest niezbędny drenaż ale sugerowany przez geologa.

Najbardziej zastanawia mnie rezygnacja z ocieplenia pod samą płytą przy opcji z ostrogą

tu widać różnice w tych propozycjach

fund1.jpg fund2.jpg