funshy 06.02.2021 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Cześć,wraz z rodziną planujemy zmianę naszego ok. 10 letniego pieca na coś nowego co nie wymaga codziennej ingerencji żeby było ciepło. Aktualnie mamy stary 20 letni piec gazowy używany tylko do podgrzewania wody i wspomniany wcześniej piec na drewno. Chcąc ułatwić sobie życie i zwolnić trochę miejsca, które jest zajęte przez drewno rozważamy zakup pieca na pelet lub wymianę pieca gazowego na coś świeżego i bardziej ekonomicznego niż to co mamy teraz, jeden piec do wody i ogrzewania, bez podziału jak jest aktualnie. Powierzchnia domu to 2 piętra 60m, piwnica z garażem 60m i strych 60m (choć tu jest jakoś inaczej liczone, bo skosy). Na jednym piętrze ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery. Jaki rodzaj ogrzewania moglibyście bardziej polecić, piec gazowy czy piec na pelet? Jeśli jest to istotne to w piwnicy są 2 grzejniki, w garażu 1, na piętrze 4 grzejniki po jednym w każdym pomieszczeniu, a na strychu 2 grzejniki obok siebie. Nie zależy nam żeby w domu była temperatura 25C+ ale też nie chcemy żeby w razie mocniejszej zimy nagle nie był w stanie ogrzać domu. W przypadku wzięcia gazówki aktualny piec na drewno pewnie zostałby ciągle do awaryjnego użycia. Jeśli chodzi o piec na pelet to rozważaliśmy rakoczy 20KW.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.02.2021 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Gaz ziemny i to bez zastanawiania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 07.02.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Nie ma się nad czym zastanawiać. Tylko gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 "coś nowego co nie wymaga codziennej ingerencji żeby było ciepło" To raczej wyboru nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funshy 07.02.2021 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 No pellet to też raz na tydzień dwa wystarczy uzupełnić i działa sobie ale też gaz wygląda bardziej zachęcająco, do tego taki piec dużo tańszy. Możecie polecić jakiś dobry model w rozsądnych pieniądzach żeby mieć mniej więcej pogląd na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 pellet tak działa w teorii. w praktyce wystarczy wyższa wilgotność powietrza i będzie ci zaklejał podajnik. kocioł gazowy dopasowuje się do zapotrzebowania cieplnego. Marka - taka, której serwis ma najkrótszy czas reakcji, serwisant jest w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.02.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Jeśli do tej pory paliliście drewnem, to rachunki za gaz mogą trochę zaskoczyć.Obecnie gaz jest chyba najtańszy od 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funshy 16.02.2021 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Jeśli do tej pory paliliście drewnem, to rachunki za gaz mogą trochę zaskoczyć. Obecnie gaz jest chyba najtańszy od 20 lat. Wiem, że na gazie wyjdzie to trochę drożej czy nawet nie ogrzeje tak jak drewno ale sam komfort korzystania z takiego pieca jest wielkim atutem, nie trzeba ciągle do niego dokładać żeby mieć ciepło, nie trzeba nic składować i jest czyściej. Piec gazowy używaliśmy 10 lat temu (+teraz do wody), wtedy tylko rodzice nim zarządzali, bo ja byłem dzieckiem i rachunki były wysokie ale też przez nie umiejętne korzystanie np. wyłączając go wychodząc z domu i odpalając na powrocie co powodowało że musiał znowu ogrzewać cały dom. pellet tak działa w teorii. w praktyce wystarczy wyższa wilgotność powietrza i będzie ci zaklejał podajnik. kocioł gazowy dopasowuje się do zapotrzebowania cieplnego. Marka - taka, której serwis ma najkrótszy czas reakcji, serwisant jest w pobliżu. U mnie w mieście są serwisy Junkersa bez jako takiego punktu, który coś doradzi plus punkty Viessmann, Buderus i Termet, więc myślę że wybór czegoś z tej trójki byłby najlepszym pomysłem. Do sklepu Termet jadę po południu, na ten moment byłem po ofertę w dwóch pozostałych i pracownicy polecili: Buderus GB072 24kW Viessmann Vitodens 200W Viessmann Vitodens 100kW Z tego co się zorientowałem to najlepszy z nich to Vitodens 200, po nim Buderus, a Vitodens 100 najgorszy. Myślicie że warto dopłacać do Viessmanna względem Buderusa ok 3000zł? Nie wiem jak ten Termet jeszcze ale na internecie znalazłem informacje że jest tańszy, a wcale nie jest na tyle gorszy żeby był sens dopłacać do innych w domu, który nie ma super ocieplenia. Z Termeta z opinii na ten moment biorę pod uwagę Gold Plus 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.02.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Z tego co się zorientowałem to najlepszy z nich to Vitodens 200, po nim Buderus, a Vitodens 100 najgorszy. Myślicie że warto dopłacać do Viessmanna względem Buderusa ok 3000zł? Nie wiem jak ten Termet jeszcze ale na internecie znalazłem informacje że jest tańszy, a wcale nie jest na tyle gorszy żeby był sens dopłacać do innych w domu, który nie ma super ocieplenia. Z Termeta z opinii na ten moment biorę pod uwagę Gold Plus 25. Zacznij od porządnego docieplenia domu! To inwestycja "na lata". Wtedy okaże się, że kocioł potrzebny będzie o znacznie mniejszej mocy, a i rachunki za gaz nie będą "z kosmosu". Ceny Termeta i Junkersa są zbliżone - tak od około 3 tys. złotych w górę. Kocioł kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funshy 18.02.2021 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Zacznij od porządnego docieplenia domu! To inwestycja "na lata". Wtedy okaże się, że kocioł potrzebny będzie o znacznie mniejszej mocy, a i rachunki za gaz nie będą "z kosmosu". Ceny Termeta i Junkersa są zbliżone - tak od około 3 tys. złotych w górę. Kocioł kondensacyjny. Nie no docieplony jest i nic mu nie brakuje. Pisząc to miałem na myśli, że pewnie są domy lepiej docieplone ale u mnie już nawet nie byłoby co dokładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 18.02.2021 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Nie no docieplony jest i nic mu nie brakuje. Pisząc to miałem na myśli, że pewnie są domy lepiej docieplone ale u mnie już nawet nie byłoby co dokładać. To weź juz nie wymyślaj chłopie bo zaraz Ci zaproponują pompę ciepła z panelami PV Masz już gaz w domu to wykorzystaj go. Nie wiem skąd czerpałeś wiedzę zadając takie pytanie ale jest to głupie pytanie bo gaz ziemny jest tańszy w eksploatacji niż pellet,tym bardziej jak ma się już przyłącze gazu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.02.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Buderus ma wymiennik aluminiowy odlewany, termet i wiesiek z nierdzewki. z buderusa zobacz sobie gb122wiesiek 200 wcale nie jest taki super pod względem trwałości, to już bym wolał tańszego termeta, który ma tanie części.W grudniu naprawiałem Junkersa "na gwarancji", duży serwis miał czas za 3 tygodnie, więc zrobiłem naprawę poza gwarancją, więc wnioski można wyciągnąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Expert marki Bosch 08.03.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Witam. Jeśli chodzi o minimalizację obsługi kotła, to najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie gazowego kotła kondensacyjnego. Dzięki zastosowaniu dodatkowego zasobnika ciepła możliwy jest jednoczesny pobór ciepłej wody z wielu punktów jednocześnie. Polecam kontakt z autoryzowanym partnerem. Na poniższej stronie może Pan znaleźć partnera znajdującego się z pobliżu Pana miejsca zamieszkania:https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/ W przypadku dalszych pytań służę pomocą.Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Bosch Termotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts