Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica wilgoć

barsson

Recommended Posts

Dzień dobry.

Proszę o podpowiedź co może być przyczyną zbierania się wilgoci / wody jak na zdjęciach.

Jedno zdjęcie to ściana narożna budynku. Drugie to podłoga na tej samej ścianie i zamoknięty element jakiejś izolacji.

Oba miejsca są pod poziomem gruntu.

Dom posadowiony na dosyć dużym spadku. Są to ściany od strony "wyższej".

Tak dla wyjaśnienia. Oglądam dom do zakupu w stanie surowym. Wybudowany kilka lat temu.

Byłem tam kilka razy i tylko jednego "mokrego" dnia widziałem tą wilgoć i wodę.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (co ewentualnie można sprawdzić, czy trzeba odkopywać itp.)

podloga.jpg

sciana1.jpg

Przyczyn może być kilka ale zacząłbym od pytania jak jest ta piwnica zaizolowana i czym. W takim przypadku jak spływająca na budynek woda opadowa izolacja powinna być typu ciężkiego żadne abizole. Przeciekający narożnik to brak takiej izolacji lub jest uszkodzona.

Dzień dobry.

Proszę o podpowiedź co może być przyczyną zbierania się wilgoci / wody jak na zdjęciach.

Jedno zdjęcie to ściana narożna budynku. Drugie to podłoga na tej samej ścianie i zamoknięty element jakiejś izolacji.

Oba miejsca są pod poziomem gruntu.

Dom posadowiony na dosyć dużym spadku. Są to ściany od strony "wyższej".

Tak dla wyjaśnienia. Oglądam dom do zakupu w stanie surowym. Wybudowany kilka lat temu.

Byłem tam kilka razy i tylko jednego "mokrego" dnia widziałem tą wilgoć i wodę.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (co ewentualnie można sprawdzić, czy trzeba odkopywać itp.)

Odkop od ściany ziemię i zabezpiecz folią kubełkową, nie trzeba smarować środkiem przeciwilgociowym

zabezp fund.jpg

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Tak jak wspominałem oglądam budynek w stanie surowym i chciałem ocenić jego stan.

Jeśli chodzi o izolację to mam zdjęcie z innej strony budynku (niższy poziom gruntu).

Nie mam jeszcze zdjęć z etapu wykonastwa.

W projekcie zapisano natomiast:

"Izolacja pionowa ścian fundamentowych i ław - w systemie Deiteremann -

wyprowadzona min. 40 cm ponad teren i folia kubełkowa Tegola

jako warstwa ochronna dla polistyrenu ekstrudowanego w gruncie."

Czy to co widać na zdjęciu jest wykonane zgodnie z opisem?

Czy takie rozwiązanie izolacyjne może być za słabe,

czy raczej spodziewać się jakiegoś uszkodzenia mechanicznego?

izolacja.jpg