barsson 07.02.2021 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dzień dobry. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną zbierania się wilgoci / wody jak na zdjęciach. Jedno zdjęcie to ściana narożna budynku. Drugie to podłoga na tej samej ścianie i zamoknięty element jakiejś izolacji. Oba miejsca są pod poziomem gruntu. Dom posadowiony na dosyć dużym spadku. Są to ściany od strony "wyższej". Tak dla wyjaśnienia. Oglądam dom do zakupu w stanie surowym. Wybudowany kilka lat temu. Byłem tam kilka razy i tylko jednego "mokrego" dnia widziałem tą wilgoć i wodę. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (co ewentualnie można sprawdzić, czy trzeba odkopywać itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Przyczyn może być kilka ale zacząłbym od pytania jak jest ta piwnica zaizolowana i czym. W takim przypadku jak spływająca na budynek woda opadowa izolacja powinna być typu ciężkiego żadne abizole. Przeciekający narożnik to brak takiej izolacji lub jest uszkodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.02.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Daj sobie spokój z tak zrobioną piwnicą. Bloczki zamiast litego betonu, a do tego pewnie abizol albo dysperbit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 08.02.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Dzień dobry. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną zbierania się wilgoci / wody jak na zdjęciach. Jedno zdjęcie to ściana narożna budynku. Drugie to podłoga na tej samej ścianie i zamoknięty element jakiejś izolacji. Oba miejsca są pod poziomem gruntu. Dom posadowiony na dosyć dużym spadku. Są to ściany od strony "wyższej". Tak dla wyjaśnienia. Oglądam dom do zakupu w stanie surowym. Wybudowany kilka lat temu. Byłem tam kilka razy i tylko jednego "mokrego" dnia widziałem tą wilgoć i wodę. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (co ewentualnie można sprawdzić, czy trzeba odkopywać itp.) Odkop od ściany ziemię i zabezpiecz folią kubełkową, nie trzeba smarować środkiem przeciwilgociowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.02.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Przestań chrzanić takie głupoty w każdym swoim wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 08.02.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Pracujesz u producenta abizolu i dysperbitu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.02.2021 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Absolutnie nie. Nie używam i nie polecam tych dziadostw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barsson 09.02.2021 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Tak jak wspominałem oglądam budynek w stanie surowym i chciałem ocenić jego stan. Jeśli chodzi o izolację to mam zdjęcie z innej strony budynku (niższy poziom gruntu). Nie mam jeszcze zdjęć z etapu wykonastwa. W projekcie zapisano natomiast: "Izolacja pionowa ścian fundamentowych i ław - w systemie Deiteremann - wyprowadzona min. 40 cm ponad teren i folia kubełkowa Tegola jako warstwa ochronna dla polistyrenu ekstrudowanego w gruncie." Czy to co widać na zdjęciu jest wykonane zgodnie z opisem? Czy takie rozwiązanie izolacyjne może być za słabe, czy raczej spodziewać się jakiegoś uszkodzenia mechanicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 09.02.2021 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 gdzieś przecieka, być może punktowo.trzeba odkopać, wysuszyć i naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.02.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 System Deitermann - OK. Ale pewnie Deitermann ma kilka systemów do wyboru, zależnie od obciążenia wodą. A poza tym bez potwierdzenia nie ufałbym, że inwestor porwał się na drogi system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts