biku11 07.02.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Witam Mam takie pytanie jaka powinna być różnica pomiędzy wyjściem a powrotem na podłogówce? U mnie jest to 20 stopni miedzy wyjściem a powrotem( w załączniku zdj). Pompa Cirulla ustawiona na tryb najwyższy i temperatura podłogi na powrocie nie przekracza 30 stopni. Co zrobić żeby podnieść temperature podłogówki żeby lepiej grzała i z czego może wynikać taka różnica pomiędzy wyjściem a powrotem. Dom z 2017 r 150m2 w tym 115 m2 użytkowego parterowy z poddaszem nie użytkowym. Ukłąd łączony grzejniki w pokojach i Łazienkach ( podwieszane). 11 petli. Jedna z pętli mocno odstaje od pozostałych tj ma 120 m pozostałe max do 90m i ta pętla jest dość zimna. Pod podłoge i strop położone jest 10cm styropianu. budynek ocieplony 15 cm styropianu termoorganika dalmatyńczyk. Fundament ocieplony styropianem 12cm aqua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.02.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem w ogrzewaniu podłogowym powinna być 5-10K lepiej blizej 5 niż 10Jaki jest Kvs tego zaworu 3D? Jakiej średnicy są rury do rozdzielacza?Masz rotametry na rozdzielaczu OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 07.02.2021 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem w ogrzewaniu podłogowym powinna być 5-10K lepiej blizej 5 niż 10 Jaki jest Kvs tego zaworu 3D? Jakiej średnicy są rury do rozdzielacza? Masz rotametry na rozdzielaczu OP? Jak sprawdzić ten Kvs?rotamerów brak mam rozdzielacze typu grzejnikowego . Rozdzielacza czyli zaworu 3d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 07.02.2021 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Jak sprawdzić ten Kvs?rotamerów brak mam rozdzielacze typu grzejnikowego . Rozdzielacza czyli zaworu 3d? Zapomniałem dodać piec krzaczek 14kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 07.02.2021 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Kvs 1.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.02.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Brak rotametrów dla rozdzielacza ogrzewania podłogowego to duży błąd.Teraz nie jesteś w stanie określić wielkości przepływów w poszczególnych pętlach i czy w ogóle są.Dla jedynastu pętli powinien być zastosowany zawór 3D o Kvs minium =3,2 A rury do rozdzielacza Cu 28 Edytowane 7 Lutego 2021 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 07.02.2021 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Czyli najlepiej zamontowac skrzynkę z rotamerami teraz ? Wlasnie najwiekszy problem mam z tą najdłuższa pętlą bo jest różnica w temperaturze bo ma tylko 23 stopnie. Ale z czego moze wynikać tak duza rozbieżność pomiędzy wyjściem a powrotem ? Ciepło ucieka gdzies ? Za mało styropianu na podłodze ? Co jeszcze dziwne jak rozkręce zawór 3d na max zeby przeplyw szedł z pieca to rura przed zaworem jest gorąca ze się nie da dotknąć a za zaworem i pompą na wyjściu juz jest chłodniejsza sporo czego to może wynikać i czy tak jest prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.02.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Nie skrzynkę a rozdzielacz z rotametrami ale to pozwoli ci jedynie stwierdzić jakie masz przepływy w poszczególnych pętlach i będziesz miał możliwość ich regulowania ale to oczywiście nie rozwiąże twoich problemów z niedogrzaniem. Tak jak już wspomniałem aby podłogówka działała poprawnie należałoby wymieć rury do rozdzielacza i zawór 3D na większe bo to stanowi "wąskie gardło" Nie widzę całej instalacji ale tak ze zdjęcia wydaje mi się że źle masz wpiętą tą podłogówkę powinna być wpięta za zaworem 4D a u ciebie jest przed+zawór zwrotny w odpowiednim miejscu Edytowane 7 Lutego 2021 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 08.02.2021 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Nie skrzynkę a rozdzielacz z rotametrami ale to pozwoli ci jedynie stwierdzić jakie masz przepływy w poszczególnych pętlach i będziesz miał możliwość ich regulowania ale to oczywiście nie rozwiąże twoich problemów z niedogrzaniem. Tak jak już wspomniałem aby podłogówka działała poprawnie należałoby wymieć rury do rozdzielacza i zawór 3D na większe bo to stanowi "wąskie gardło" Nie widzę całej instalacji ale tak ze zdjęcia wydaje mi się że źle masz wpiętą tą podłogówkę powinna być wpięta za zaworem 4D a u ciebie jest przed+zawór zwrotny w odpowiednim miejscu Ok dzięki natomiast mam jedną wątpliwość co da większy zawór 3d jeśli za zaworem 3d termometr pokazuje 50 stopni na wyjściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 01.03.2021 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Witam PonownieHydraulik który wykonywał mi instalację w ubiegłą sobotę zamontował mi rotamery "wkońcu". Zacząłem używać rotamerów i ustawiać przepływy. Mam jednak pytanie odnośnie działania tychże rotamerów. tzn czy w rotamerach powinna być tylko woda w całości czy na górnej części może być powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 01.03.2021 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Przy poprawnie odpowietrzonych pętlach ogrzewania podłogowego w przepływomierzach nie powinno być widać powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 01.03.2021 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Czyli moge mieć zapowietrzoną instalacje podłogową ?i ta zapowietrzoną instalacja moze być powodem tego że na wyjściu na instalacje mam ustawione 50 stopni a na powrocie ledwo 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 01.03.2021 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 02.03.2021 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Tak na wyjściu 50 na powrocie 30 tak mam . Mam dwa termometry wkręcane jeden na wyjściu drugi na powrocie. Ja poprostu teraz na zaworze 3 d mam otwarty na maxa przepływ tzn większość wody idzie z pieca na instalacje a niewiele z powrotu i to ja tak ustawiłem sobie bo jak mam ustawienie na 3d pół na pół to się zimno w domu robi. Dlatego też zaczalem się zastanawiać na podstawie rotamerow czy nie jest zapowietrzoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.03.2021 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Nie słuchasz mnie) 11 pętli na zaworze 3D o Kvs 1,6 nie ma szans działać poprawnie=nie uzyskasz przyzwoitych przepływów. Nie odpowiedziałeś jaka jest średnica rur do rozdzielacza i jaka jest ich długość.Jesteś w stanie określić ile mb jest globalnie w podłodze? Edytowane 2 Marca 2021 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.03.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 04.03.2021 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nie słuchasz mnie) 11 pętli na zaworze 3D o Kvs 1,6 nie ma szans działać poprawnie=nie uzyskasz przyzwoitych przepływów. Nie odpowiedziałeś jaka jest średnica rur do rozdzielacza i jaka jest ich długość.Jesteś w stanie określić ile mb jest globalnie w podłodze? wiem że pytanie z serii "no już prostrzego się nie da" ale plis jak sprawdzić średnice rur ? metrów mb globalnie tzn poiczyć metry w których jest rozłożona podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biku11 04.03.2021 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Lepiej pomierz i podaj temperatury na belkach w rozdzielaczu. Może pokaż też zdjęcie rozdzielacza to będziemy wiedzieli czy tam nie ma jakiejś pompy i mieszacza który obniża te 50C do jakiegoś rozsądnego poziomu. zdjęcia rozdzielacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.03.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 zdjęcia rozdzielacza Ja nie fachowiec ,ale tak porównując z rurami 32mm przy moim rozdzielaczu, to u Ciebie aby nie za małej średnicy zasilanie i powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.03.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Rzeczywiście średnica rur zasilających rozdzielacz nie napawa optymizmem.Zawory na dolnej belce powinny być otwarte na max, wówczas możemy próbować regulować przepływy na przepływomierzach.Pytanie czy rzeczywiście pętle są odpowietrzone, Kvs zaworu na poziomie 1,6 także może być powodem małych przepływów - pytanie jak długie są pętle OP?Wymiana zaworu 3D na większy nie będzie problematyczna dla instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts