Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka nie dogrzewa

biku11

Recommended Posts

Witam

Mam takie pytanie jaka powinna być różnica pomiędzy wyjściem a powrotem na podłogówce? U mnie jest to 20 stopni miedzy wyjściem a powrotem( w załączniku zdj). Pompa Cirulla ustawiona na tryb najwyższy i temperatura podłogi na powrocie nie przekracza 30 stopni. Co zrobić żeby podnieść temperature podłogówki żeby lepiej grzała i z czego może wynikać taka różnica pomiędzy wyjściem a powrotem. Dom z 2017 r 150m2 w tym 115 m2 użytkowego parterowy z poddaszem nie użytkowym. Ukłąd łączony grzejniki w pokojach i Łazienkach ( podwieszane). 11 petli. Jedna z pętli mocno odstaje od pozostałych tj ma 120 m pozostałe max do 90m i ta pętla jest dość zimna. Pod podłoge i strop położone jest 10cm styropianu. budynek ocieplony 15 cm styropianu termoorganika dalmatyńczyk. Fundament ocieplony styropianem 12cm aqua.

zdj2.jpg

zdj1.jpg

zdj3.jpg

zdj4.jpg

Różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem w ogrzewaniu podłogowym powinna być 5-10K lepiej blizej 5 niż 10

Jaki jest Kvs tego zaworu 3D?

Jakiej średnicy są rury do rozdzielacza?

Masz rotametry na rozdzielaczu OP?

Jak sprawdzić ten Kvs?rotamerów brak mam rozdzielacze typu grzejnikowego .

Rozdzielacza czyli zaworu 3d?

Brak rotametrów dla rozdzielacza ogrzewania podłogowego to duży błąd.Teraz nie jesteś w stanie określić wielkości przepływów w poszczególnych pętlach i czy w ogóle są.

Dla jedynastu pętli powinien być zastosowany zawór 3D o Kvs minium =3,2 A rury do rozdzielacza Cu 28

Edytowane przez Kondensat

Czyli najlepiej zamontowac skrzynkę z rotamerami teraz ? Wlasnie najwiekszy problem mam z tą najdłuższa pętlą bo jest różnica w temperaturze bo ma tylko 23 stopnie. Ale z czego moze wynikać tak duza rozbieżność pomiędzy wyjściem a powrotem ? Ciepło ucieka gdzies ? Za mało styropianu na podłodze ? Co jeszcze dziwne jak rozkręce zawór 3d na max zeby przeplyw szedł z pieca to rura przed zaworem jest gorąca ze się nie da dotknąć a za zaworem i pompą na wyjściu juz jest chłodniejsza sporo czego to może wynikać i czy tak jest prawidłowo?

Nie skrzynkę a rozdzielacz z rotametrami ale to pozwoli ci jedynie stwierdzić jakie masz przepływy w poszczególnych pętlach i będziesz miał możliwość ich regulowania ale to oczywiście nie rozwiąże twoich problemów z niedogrzaniem. Tak jak już wspomniałem aby podłogówka działała poprawnie należałoby wymieć rury do rozdzielacza i zawór 3D na większe bo to stanowi "wąskie gardło" Nie widzę całej instalacji ale tak ze zdjęcia wydaje mi się że źle masz wpiętą tą podłogówkę powinna być wpięta za zaworem 4D a u ciebie jest przed+zawór zwrotny w odpowiednim miejscu Edytowane przez Kondensat

Nie skrzynkę a rozdzielacz z rotametrami ale to pozwoli ci jedynie stwierdzić jakie masz przepływy w poszczególnych pętlach i będziesz miał możliwość ich regulowania ale to oczywiście nie rozwiąże twoich problemów z niedogrzaniem. Tak jak już wspomniałem aby podłogówka działała poprawnie należałoby wymieć rury do rozdzielacza i zawór 3D na większe bo to stanowi "wąskie gardło" Nie widzę całej instalacji ale tak ze zdjęcia wydaje mi się że źle masz wpiętą tą podłogówkę powinna być wpięta za zaworem 4D a u ciebie jest przed+zawór zwrotny w odpowiednim miejscu

Ok dzięki natomiast mam jedną wątpliwość co da większy zawór 3d jeśli za zaworem 3d termometr pokazuje 50 stopni na wyjściu?

• 3 weeks później...

Witam Ponownie

Hydraulik który wykonywał mi instalację w ubiegłą sobotę zamontował mi rotamery "wkońcu". Zacząłem używać rotamerów i ustawiać przepływy. Mam jednak pytanie odnośnie działania tychże rotamerów. tzn czy w rotamerach powinna być tylko woda w całości czy na górnej części może być powietrze?

Tak na wyjściu 50 na powrocie 30 tak mam . Mam dwa termometry wkręcane jeden na wyjściu drugi na powrocie. Ja poprostu teraz na zaworze 3 d mam otwarty na maxa przepływ tzn większość wody idzie z pieca na instalacje a niewiele z powrotu i to ja tak ustawiłem sobie bo jak mam ustawienie na 3d pół na pół to się zimno w domu robi. Dlatego też zaczalem się zastanawiać na podstawie rotamerow czy nie jest zapowietrzoną

Nie słuchasz mnie) 11 pętli na zaworze 3D o Kvs 1,6 nie ma szans działać poprawnie=nie uzyskasz przyzwoitych przepływów. Nie odpowiedziałeś jaka jest średnica rur do rozdzielacza i jaka jest ich długość.Jesteś w stanie określić ile mb jest globalnie w podłodze? Edytowane przez Kondensat

Nie słuchasz mnie) 11 pętli na zaworze 3D o Kvs 1,6 nie ma szans działać poprawnie=nie uzyskasz przyzwoitych przepływów. Nie odpowiedziałeś jaka jest średnica rur do rozdzielacza i jaka jest ich długość.Jesteś w stanie określić ile mb jest globalnie w podłodze?

wiem że pytanie z serii "no już prostrzego się nie da" ale plis jak sprawdzić średnice rur ? metrów mb globalnie tzn poiczyć metry w których jest rozłożona podłogówka?

Rzeczywiście średnica rur zasilających rozdzielacz nie napawa optymizmem.

Zawory na dolnej belce powinny być otwarte na max, wówczas możemy próbować regulować przepływy na przepływomierzach.

Pytanie czy rzeczywiście pętle są odpowietrzone, Kvs zaworu na poziomie 1,6 także może być powodem małych przepływów - pytanie jak długie są pętle OP?

Wymiana zaworu 3D na większy nie będzie problematyczna dla instalatora.