samotan 08.02.2021 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Posiadam domek rekreacyjny 35m kw. W posadzce mam poprowadzone rurki do ogrzewania podłogowego ponieważ był zamysł aby w przyszłości domek rozbudować. Plany jednak trochę się zmieniły i aktualnie dogrzewamy domek kominkiem + grzejnik konwektorowy. Aktualnie staje się to nieco uciążliwe ponieważ przy takich temperaturach trzeba codziennie jechać i rozpalić żeby złapało z 18 stopni, a następnego dnia już spada do 4-6 (mówimy o mrozach -12 na dworze i więcej). Chciałbym jakoś wykorzystać zainstalowaną podłogówkę w lato aby na kolejne zimy utrzymanie ciepła w domku było już bardziej bezobsługowe. Wyprowadzenie podłogówki jest na dwór, więc myślę o jakiejś przybudówce izolowanej w której umieściłbym ala małą "kotłownię". Żaden piec na węgiel/groszek/itp. odpada bo metraż jest za mały. Myślałem zbiorniku 100L z podgrzewaniem elektrycznym oraz pompką na tą podłogówkę, czy to jedyne rozsądne rozwiazanie w tym przypadku ? czy jest jeszcze coś co pominąłem jako źródło ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.02.2021 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Idealny pod podłogówkę:https://allegro.pl/oferta/elterm-major-aszn-6kw-kociol-elektryczny-230-400v-7146582783?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie-%C5%82azienka&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=Cj0KCQiA34OBBhCcARIsAG32uvMqJbFwosdg7hFUz79xPJck0Zp5l6Spl_nwC8UU92sL6zI5IsoCNYUaApB9EALw_wcB Są jeszcze z wbudowanym bojlerem na cwu, Pułkownik albo General ale lepiej osobny bojler. Edytowane 8 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 08.02.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Do takiego domku to klimatyzator 3,5 kw i teraz dogrzewać a latem przerobić go na pompę ciepła a da się to zrobić za grosze , kilka metrów rury pp w środek ruka miedziana jako parownik , są poradniki jak to ogarnąć i masz pompę ciepła w cenie 3-4 tys max . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.02.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Do takiego domku to klimatyzator 3,5 kw i teraz dogrzewać a latem przerobić go na pompę ciepła a da się to zrobić za grosze , kilka metrów rury pp w środek ruka miedziana jako parownik , są poradniki jak to ogarnąć i masz pompę ciepła w cenie 3-4 tys max . a dlaczego 3,5 kW a nie mniejszy ? PO co psuć klimatyzator i ogrzewać wodę aby ogrzać powietrze w tak małym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.02.2021 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 a dlaczego 3,5 kW a nie mniejszy ? PO co psuć klimatyzator i ogrzewać wodę aby ogrzać powietrze w tak małym domu? No bo podobnie kosztuje a w duuże mrozy taki ciut większy może lepszy cop dawać chociaż z drugiej strony czy to 2,5 czy 3,5 to są te same bebechy tylko sterowaniem się to różni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.02.2021 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 No bo podobnie kosztuje a w duuże mrozy taki ciut większy może lepszy cop dawać chociaż z drugiej strony czy to 2,5 czy 3,5 to są te same bebechy tylko sterowaniem się to różni . akurat w zakresie zapotrzebowania na większą moc grzewczą to oba są takie same natomiast te 3,5 kW uzyskiwane jest przy +10*c wtedy kiedy zapotrzebowanie takiego domku wynosi 0,5 kW. Jakie masz doświadczenie w ogrzewaniu domu klimatyzatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.02.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Wystarczy mały klimatyzator sterowany zdalnie lub z programatorem pogodowym. Mały tz. około 3 kW.Wielki "plus" to możliwość chłodzenia w ciepłe dni. A podłogówkę sobie na razie daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotan 10.02.2021 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Chyba montaż klimatyzacji bardziej mnie przekonuje niż faktycznie wykorzystanie tej podłogówki. Co do klimy to raczej musiałaby mieć funkcje Wifi z dowolnego miejsca, utrzymywanie 8 stopni i praca do -20 albo i niżej. Wstępnie poszukałem czegoś w necie i znalazłem coś takiego: https://sklep.auroks.pl/pl/p/GREE-AMBER-STANDARD-SILVER-R32-KLIMATYZATOR-SCIENNY-3%2C53%2C81-KW-GWH12YC-K6DNA2A-SREBRNY/31504?fbclid=IwAR0Org-zHbF-rX4Vo_WAT6PA-uePqmtNEdDYBY20TNZgqTYE6MxfiHMVrQk Jakieś opinie o tej firmie ? czy do dobra cena? Wiem też że ktoś z uprawnieniami musi to zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 10.02.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 a dlaczego 3,5 kW a nie mniejszy ? PO co psuć klimatyzator i ogrzewać wodę aby ogrzać powietrze w tak małym domu? Ja drugi sezon grzeje i w sumie jestem już zdecydowany że bez podłogówki kolejnego nie wystartuje. Jak siedzę u siebie to jeszcze pół biedy(mniejsza świadomość), ale jak idę do kogoś co ma to od razu stwierdzam, że poza kosztami inwestycji(największy plus, bo za 4 koła ma się instalacje), to za wiele chyba już nie ma. -buczy(nawet na niskich obrotach, a nie mam najtańszej). -dmucha(ciepło nieporównywalne do tego z grzejników czy podłogówki). -duże różnice temperatur. Dlatego. -podłogówka -grzejniki ... -klimat Tak to wygląda w moim przypadku jeśli chodzi o komfort, co obok kosztów jest najistotniejszym czynnikiem Zaznaczam z góry "moim", każdy ma inne odczucia, poczucie komfortu itd... osobiście nie załuję, nada się do dogrzewania, chłodzenia latem, ale jako główne źródło to słabiutko nawet jak daje rade uciagnąć w te mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Chyba montaż klimatyzacji bardziej mnie przekonuje niż faktycznie wykorzystanie tej podłogówki. Co do klimy to raczej musiałaby mieć funkcje Wifi z dowolnego miejsca, utrzymywanie 8 stopni i praca do -20 albo i niżej. Może mieć WiFi - ale nie musi. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132605-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-harmonogram Natomiast zwróć uwagę, czy klima ma funkcję antyzamrożeniową - czyli utrzymywanie temperatury +8*, bo tyle wystarczy a standardowo w klimie możesz ustawić minimum 16*. Podłogówka w domu zamieszkanym to najlepsze rozwiązanie. W odwiedzanym co któryś weekend - zdecydowanie klima. Szybciej nagrzeje, nie ma ryzyka zamarznięcia, taniej w montażu i te 2K zł można zaryzykować rezygnując z przeglądów gwarancyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 10.02.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jeśli ma to być wpadanie od przypadku, to klima faktycznie da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 11.02.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Czy pompa ciepła do cwu nie ogarnie podłogówki wraz z grzałką? Nie mam doświadczenia i sam jestem ciekaw zastosowania w miarę niedrogiego a prostego wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) Czy pompa ciepła do cwu nie ogarnie podłogówki wraz z grzałką? Jaką konkretnie PC masz na myśli? I jakie sterowanie? Raczej tanie ani proste nie będzie. I długo będzie trwało podniesienie temperatury (a na samej grzałce w taką pogodę jak teraz na 99,99% nie da rady) Edytowane 11 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.02.2021 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Czy pompa ciepła do cwu nie ogarnie podłogówki wraz z grzałką? Nie mam doświadczenia i sam jestem ciekaw zastosowania w miarę niedrogiego a prostego wynalazku. Ładnych kilka lat temu,nawet tutaj na forum, rozkminialem ten temat. Porzuciłem go,z tego co pamiętam z przyczyn słabej wydajności takiej pompy i ogólnie technicznych. Swego czasu Hewalex miał taką pompę, ale samą pompę bez zasobnika i chciałem ją podłączyć pod zbiornik z grzałka. Problem w tym, że pompa musiała grzać zbiornik do wyższej temperatury co powodowało spadek COP tak duży, że lepiej było kupić typowy kościółek elektryczny lub pełnosprawną pompę ciepła. Zdecydowałem się na to drugie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.02.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Arturo ale to domek 35 m2 a ty tu z armatami wymiatasz , daj na luza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.02.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Arturo ale to domek 35 m2 a ty tu z armatami wymiatasz , daj na luza . Domek,domeczek. Jak jest podłogówka to warto ją wykorzystać i dać kocioł elektrycznych ze sterowaniem wifi. Klima jest fajna ale dla mnie zbyt uciążliwa w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 12.02.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Myslałem, że taka PC do CWU ogarnie 35m2 o ile nie padnie z przepracowania łatwo wykonując instalację.Jeżeli nie -to wg mnie pozostaje:1. Docieplenie jak to możliwe2. Inwestycja w ogrzewanie prądem -możliwie 2T jeżeli da się akumulacyjnie oraz/albo3. Inwestycja w fotowoltaikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 12.02.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Posiadam domek rekreacyjny 35m kw. W posadzce mam poprowadzone rurki do ogrzewania podłogowego ponieważ był zamysł aby w przyszłości domek rozbudować. Plany jednak trochę się zmieniły i aktualnie dogrzewamy domek kominkiem + grzejnik konwektorowy. Aktualnie staje się to nieco uciążliwe ponieważ przy takich temperaturach trzeba codziennie jechać i rozpalić żeby złapało z 18 stopni, a następnego dnia już spada do 4-6 (mówimy o mrozach -12 na dworze i więcej). Chciałbym jakoś wykorzystać zainstalowaną podłogówkę w lato aby na kolejne zimy utrzymanie ciepła w domku było już bardziej bezobsługowe. Wyprowadzenie podłogówki jest na dwór, więc myślę o jakiejś przybudówce izolowanej w której umieściłbym ala małą "kotłownię". Żaden piec na węgiel/groszek/itp. odpada bo metraż jest za mały. Myślałem zbiorniku 100L z podgrzewaniem elektrycznym oraz pompką na tą podłogówkę, czy to jedyne rozsądne rozwiazanie w tym przypadku ? czy jest jeszcze coś co pominąłem jako źródło ciepła ? Kup sobie klimę, najmniejszą czyli 2.6kW. Na pewno da radę i większość sezonu będzie chodzić w podtrzymaniu. Polecam Kaisai Fly2.6kW, sterowanie wifi i jak nikogo nie ma to jest opcja podtrzymania +8. Grzeje do -25. Nic więcej nie potrzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts