Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w domku 35m

samotan

Recommended Posts

Posiadam domek rekreacyjny 35m kw. W posadzce mam poprowadzone rurki do ogrzewania podłogowego ponieważ był zamysł aby w przyszłości domek rozbudować. Plany jednak trochę się zmieniły i aktualnie dogrzewamy domek kominkiem + grzejnik konwektorowy. Aktualnie staje się to nieco uciążliwe ponieważ przy takich temperaturach trzeba codziennie jechać i rozpalić żeby złapało z 18 stopni, a następnego dnia już spada do 4-6 (mówimy o mrozach -12 na dworze i więcej). Chciałbym jakoś wykorzystać zainstalowaną podłogówkę w lato aby na kolejne zimy utrzymanie ciepła w domku było już bardziej bezobsługowe. Wyprowadzenie podłogówki jest na dwór, więc myślę o jakiejś przybudówce izolowanej w której umieściłbym ala małą "kotłownię". Żaden piec na węgiel/groszek/itp. odpada bo metraż jest za mały. Myślałem zbiorniku 100L z podgrzewaniem elektrycznym oraz pompką na tą podłogówkę, czy to jedyne rozsądne rozwiazanie w tym przypadku ? czy jest jeszcze coś co pominąłem jako źródło ciepła ?

Do takiego domku to klimatyzator 3,5 kw i teraz dogrzewać a latem przerobić go na pompę ciepła a da się to zrobić za grosze , kilka metrów rury pp w środek ruka miedziana jako parownik , są poradniki jak to ogarnąć i masz pompę ciepła w cenie 3-4 tys max .

a dlaczego 3,5 kW a nie mniejszy ?

PO co psuć klimatyzator i ogrzewać wodę aby ogrzać powietrze w tak małym domu?

No bo podobnie kosztuje a w duuże mrozy taki ciut większy może lepszy cop dawać chociaż z drugiej strony czy to 2,5 czy 3,5 to są te same bebechy tylko sterowaniem się to różni .

No bo podobnie kosztuje a w duuże mrozy taki ciut większy może lepszy cop dawać chociaż z drugiej strony czy to 2,5 czy 3,5 to są te same bebechy tylko sterowaniem się to różni .

akurat w zakresie zapotrzebowania na większą moc grzewczą to oba są takie same natomiast te 3,5 kW uzyskiwane jest przy +10*c wtedy kiedy zapotrzebowanie takiego domku wynosi 0,5 kW. Jakie masz doświadczenie w ogrzewaniu domu klimatyzatorem?

Chyba montaż klimatyzacji bardziej mnie przekonuje niż faktycznie wykorzystanie tej podłogówki.

Co do klimy to raczej musiałaby mieć funkcje Wifi z dowolnego miejsca, utrzymywanie 8 stopni i praca do -20 albo i niżej. Wstępnie poszukałem czegoś w necie i znalazłem coś takiego:

https://sklep.auroks.pl/pl/p/GREE-AMBER-STANDARD-SILVER-R32-KLIMATYZATOR-SCIENNY-3%2C53%2C81-KW-GWH12YC-K6DNA2A-SREBRNY/31504?fbclid=IwAR0Org-zHbF-rX4Vo_WAT6PA-uePqmtNEdDYBY20TNZgqTYE6MxfiHMVrQk

Jakieś opinie o tej firmie ? czy do dobra cena? Wiem też że ktoś z uprawnieniami musi to zainstalować.

Ja drugi sezon grzeje i w sumie jestem już zdecydowany że bez podłogówki kolejnego nie wystartuje.

Jak siedzę u siebie to jeszcze pół biedy(mniejsza świadomość), ale jak idę do kogoś co ma to od razu stwierdzam, że poza kosztami inwestycji(największy plus, bo za 4 koła ma się instalacje), to za wiele chyba już nie ma.

-buczy(nawet na niskich obrotach, a nie mam najtańszej).

-dmucha(ciepło nieporównywalne do tego z grzejników czy podłogówki).

-duże różnice temperatur.

Dlatego.

-podłogówka

-grzejniki

...

-klimat

Tak to wygląda w moim przypadku jeśli chodzi o komfort, co obok kosztów jest najistotniejszym czynnikiem

Zaznaczam z góry "moim", każdy ma inne odczucia, poczucie komfortu itd... osobiście nie załuję, nada się do dogrzewania, chłodzenia latem, ale jako główne źródło to słabiutko nawet jak daje rade uciagnąć w te mrozy.

Chyba montaż klimatyzacji bardziej mnie przekonuje niż faktycznie wykorzystanie tej podłogówki.

Co do klimy to raczej musiałaby mieć funkcje Wifi z dowolnego miejsca, utrzymywanie 8 stopni i praca do -20 albo i niżej.

Może mieć WiFi - ale nie musi.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132605-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-harmonogram

Natomiast zwróć uwagę, czy klima ma funkcję antyzamrożeniową - czyli utrzymywanie temperatury +8*, bo tyle wystarczy a standardowo w klimie możesz ustawić minimum 16*.

Podłogówka w domu zamieszkanym to najlepsze rozwiązanie. W odwiedzanym co któryś weekend - zdecydowanie klima. Szybciej nagrzeje, nie ma ryzyka zamarznięcia, taniej w montażu i te 2K zł można zaryzykować rezygnując z przeglądów gwarancyjnych.

Czy pompa ciepła do cwu nie ogarnie podłogówki wraz z grzałką?

Jaką konkretnie PC masz na myśli? I jakie sterowanie?

Raczej tanie ani proste nie będzie. I długo będzie trwało podniesienie temperatury (a na samej grzałce w taką pogodę jak teraz na 99,99% nie da rady)

Edytowane przez Kaizen

Czy pompa ciepła do cwu nie ogarnie podłogówki wraz z grzałką? Nie mam doświadczenia i sam jestem ciekaw zastosowania w miarę niedrogiego a prostego wynalazku.

Ładnych kilka lat temu,nawet tutaj na forum, rozkminialem ten temat.

Porzuciłem go,z tego co pamiętam z przyczyn słabej wydajności takiej pompy i ogólnie technicznych.

Swego czasu Hewalex miał taką pompę, ale samą pompę bez zasobnika i chciałem ją podłączyć pod zbiornik z grzałka.

Problem w tym, że pompa musiała grzać zbiornik do wyższej temperatury co powodowało spadek COP tak duży, że lepiej było kupić typowy kościółek elektryczny lub pełnosprawną pompę ciepła.

Zdecydowałem się na to drugie rozwiązanie :)

Posiadam domek rekreacyjny 35m kw. W posadzce mam poprowadzone rurki do ogrzewania podłogowego ponieważ był zamysł aby w przyszłości domek rozbudować. Plany jednak trochę się zmieniły i aktualnie dogrzewamy domek kominkiem + grzejnik konwektorowy. Aktualnie staje się to nieco uciążliwe ponieważ przy takich temperaturach trzeba codziennie jechać i rozpalić żeby złapało z 18 stopni, a następnego dnia już spada do 4-6 (mówimy o mrozach -12 na dworze i więcej). Chciałbym jakoś wykorzystać zainstalowaną podłogówkę w lato aby na kolejne zimy utrzymanie ciepła w domku było już bardziej bezobsługowe. Wyprowadzenie podłogówki jest na dwór, więc myślę o jakiejś przybudówce izolowanej w której umieściłbym ala małą "kotłownię". Żaden piec na węgiel/groszek/itp. odpada bo metraż jest za mały. Myślałem zbiorniku 100L z podgrzewaniem elektrycznym oraz pompką na tą podłogówkę, czy to jedyne rozsądne rozwiazanie w tym przypadku ? czy jest jeszcze coś co pominąłem jako źródło ciepła ?

Kup sobie klimę, najmniejszą czyli 2.6kW. Na pewno da radę i większość sezonu będzie chodzić w podtrzymaniu. Polecam Kaisai

Fly2.6kW, sterowanie wifi i jak nikogo nie ma to jest opcja podtrzymania +8. Grzeje do -25. Nic więcej nie potrzeba.

• Like 1