Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem- jak dobrać bufor

Heng

Recommended Posts

Witam

mam dylemat odnośnie buforu a dokładniej jego pojemności.

Czytam i czytam i nic z tego nie wiem

wedle.. CHARAKTERYSTYKA ENERGETYCZNA WRAZ Z ANALIZAMI

58,56 kWh/(m2•rok)

powierzchnia 339m2 w tym piwnica 140m2 której nie planuje ogrzewać. (łącznie 2 kondygnacje nadziemne i jedna podziemna jako piwnica z garażem)

czyli

199m2 ogrzewanie podłogowe (dwie kondygnacje)

licząc prosto

58,56kwh*199m2=11 653,44kwh

11 653,44kwh/365=31,92kwh

czyli potrzebuje 32kwh na dzień

lub 32kwh*3,6=115,2MJ energii

i teraz chce grzać prądem czyli:

dane:

d_temp:60C (Tin=30;Tout=90)

zapotrzebowanie = 32kwh

uproszczony wzór Q=m*dt*0,001167.

po przekształceniu

q/(dt*0,001167)=457L

grzałka 16kw zalączana na 2 godziny

i teraz pytanie gdzie jest błąd bo większość z was posiada minimum 1000L na 100-150m2

Uwagi i komentarze bardzo mile widziane

Pozdrawiam

przecież nie grzejesz cały rok codziennie tak samo

szukaj ile watów na metr potrzebuje i to mniżysz razy 199 i masz moc

PS np. 40*200m2=8kW na godzinę

8*24 to prawie 200 kWh na dobę

OK tylko gdzie lub jak to znaleźć

Jak wyliczyć ile watów na metr potrzebuje

Dla kogoś kto szklana kulą umie się posługiwać to może i proste.

Potrzebne jest obciążenie cieplne budynku (w kW). Ta wartość pomnożona np przez 14h da tobie ilość energi jaką powinien zmagazynować bufor na czas trwania pierwszej taryfy. Do tego wypadałoby dobrać moc grzałki, czyli wartosć "obciążenie cieplne budynku" x 24/10 (ilość godzin taniego prądu w ciągu doby).

Potrzebne jest obciążenie cieplne budynku (w kW). .

Super no ale.....

może ktoś w końcu zdradzi tę sekretną wiedze skąd zdobyć te tajne " obciążenie cieplne budynku" lub zdradzi ten tajny przepis jak to wyliczyć

bo mnożyć , dopasowywać grzałke , wybierać taryfy ...

będe później ;)

jeśli tylko zdradzicie te tak tajna wiedzę która posiadacie i nie chcecie się podzieliĆ

Super no ale.....

może ktoś w końcu zdradzi tę sekretną wiedze skąd zdobyć te tajne " obciążenie cieplne budynku" lub zdradzi ten tajny przepis jak to wyliczyć

będe później ;)

Pogrzeb w literaturze, ja korzystałem z poradnika Elektry czyli producenta...kabli ;)

Przerobiłem ichnią tabelkę do swoich potrzeb w Excellu i wszystko stało się jasne :D

Takie wyliczenia robi audytor energetyczny,platny.

Lub na stronie sankom masz do ściągnięcia program na którym działają Ci audytorzy.

Super no ale.....

będe później ;)

jeśli tylko zdradzicie te tak tajna wiedzę która posiadacie i nie chcecie się podzieliĆ

Projektowe obciazenie budynku jest wynikiem obliczen OZC.

Co do taryf to jezeli Tauron to G13, jezeli PGE to G12w. Grzałka to zestaw 3x4 kW na gwincie 6/4"

Teoretycznie masz to w PCHE przy projekcie - ale zazwyczaj jest mało realistyczne.

Niestety flash dokonał żywota i raczej darmowym BuildDeskiem się już nie pobawisz (Puffin na androidzie jest niewygodny a odpalenie flasha na PC jest teraz trochę skomplikowane - chyba, że masz pod ręką kompa z windowsem xp - to może pójść od ręki).

Pozostaje więc zamówić OZC u audytora. Możesz też się pobawić demo OZC Audytor

BTW. Decydowanie się na prąd bez obliczeń to brawura.

BTW. Decydowanie się na prąd bez obliczeń to brawura.

Nie do konca, III strefa w G13 (Bielsko-Biała- Tauron) 1 kWh ok 32 gr, w gazie 1 kWh ok 20-21 gr zalezy jak liczyc. Róznica owszem jest, ale jak ktos nie ma gazu albo nie chce PC a chce grzac wyłacznie w niskiej strefie co umozliwia bufor, to róznica nie zabija.

Nie do konca, III strefa w G13 (Bielsko-Biała- Tauron) 1 kWh ok 32 gr, w gazie 1 kWh ok 20-21 gr zalezy jak liczyc. Róznica owszem jest, ale jak ktos nie ma gazu albo nie chce PC a chce grzac wyłacznie w niskiej strefie co umozliwia bufor, to róznica nie zabija.

Panowie naprawdę Prosił bym o pisanie na temat

Zostawcie grzałki i taryfy na koniec, aktualnie mnie to w ogóle nie interesuje

Teraz wiem że musze przyjrzeć się OZC ale domu jeszcze nie ma czyli mam rozumieć że bez wybudowania domu nie mogę obliczyć "obciążenia cieplnego budynku" ??

Teraz wiem że musze przyjrzeć się OZC ale domu jeszcze nie ma czyli mam rozumieć że bez wybudowania domu nie mogę obliczyć "obciążenia cieplnego budynku" ??

Jeśli masz projekt, wiesz z czego będziesz budowal(gr.i wsp.przenikalnosci),wiesz czym będziesz izolował (gr.i współczynniki),wiesz jaką będziesz miał wentylację,to nic nie stoi na przeszkodzie obliczyć obciążenie.

Panowie naprawdę Prosił bym o pisanie na temat

Zostawcie grzałki i taryfy na koniec, aktualnie mnie to w ogóle nie interesuje

Mozesz liczyc, nawet nie tylko mozesz, ale ozc jest wskazane aby w fazie projektowania zoptymalizowac grubosci i jakosc ocieplen, zminimalizwac mostki, przewidziec wm z rekuperacją.

Jeśli masz projekt, wiesz z czego będziesz budowal(gr.i wsp.przenikalnosci),wiesz czym będziesz izolował (gr.i współczynniki),wiesz jaką będziesz miał wentylację,to nic nie stoi na przeszkodzie obliczyć obciążenie.

a czy projektowana charakterystyka energetyczna nie wystarczy ?

Przecież tam się podaje własnie takie dane

nie rozumiem

a czy projektowana charakterystyka energetyczna nie wystarczy ?

Przecież tam się podaje własnie takie dane

nie rozumiem

A będziesz budować wg projektu gotowego ?

Bo dajmy na to ja,chcąc grzać prądem, z projektu gotowego zostawiłem jedynie dach bez zmiany ;)

Zmieniłem fundamenty, tyczy się to też izolacji, zmienilem materiał na sciany,zmienilem grubości i jakość izolacji na ścianach, zmienilem jakość i izolacje stropu, zmienilem wentylacja.

A każda zmiana była poparta symulacja w OZC.

A po drugie nie ufałbym nikomu w takich wyliczeniach, oprócz siebie :D

Nie do konca, III strefa w G13 (Bielsko-Biała- Tauron) 1 kWh ok 32 gr, w gazie 1 kWh ok 20-21 gr zalezy jak liczyc.

58,56 kWh/(m2•rok) x 199m2=11653,44kWh/r

Nie wiem tylko, czy to z CWU, czy bez.

Nie opłaci się zainstalować PC PW Twoim zdaniem?

Już nawet pominę, że przy takim EU grzanie prądem z COP=1 będzie nielegalne.

58,56 kWh/(m2•rok) x 199m2=11653,44kWh/r

Nie wiem tylko, czy to z CWU, czy bez.

Nie opłaci się zainstalować PC PW Twoim zdaniem?

Już nawet pominę, że przy takim EU grzanie prądem z COP=1 będzie nielegalne.

Opłaci sie, ale pytajacy nic nie wspominał o PC, zapewne miał ku temu powody. Skoro nie wspomniał to i ja sie do tego nie odniosłem.

Z drugiej strony te 58,56 kWh/m2*a to Eu Ek czy Ep? Zapewne inwestor tez tego nie wie.