Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem- jak dobrać bufor

Heng

Recommended Posts

58,56 kWh/(m2•rok) x 199m2=11653,44kWh/r

Nie wiem tylko, czy to z CWU, czy bez.

Nie opłaci się zainstalować PC PW Twoim zdaniem?

Już nawet pominę, że przy takim EU grzanie prądem z COP=1 będzie nielegalne.

EP=58,56kwh(m2•rok) jest to kompletne cwu.co i panele dla" legalności" dla powierzchni 339m2 ale..

140m2 to piwnica z garażem której nie planuje ogrzewać

(po twojej uwadze) zaprząta mi głowę myśl aby w ogóle zapomnieć o buforze wodnym i akumulować ciepło w posadzce

Możę było by to dużo lepsze rozwiązanie.

Pompy ciepła po prostu nie chcę . nie na tym etapie.

może coś więcej o tej posadzce ?

czy mogę grzać ją wodą ? tak bym wolał (przewody elektryczne grzejne mnie ograniczają)

czy beton musi być ze specjalnym kruszywem czy zwykły wystarczy ?

jaka powinna być grubość ? rozumiem że im grubsza tym więcej pochłonie i tym dłużej oddaje ?

i jak to policzyć ? tu pewnie wracamy na początek czyli " obciążenie cieplne budynku"

EP=58,56kwh(m2•rok) jest to kompletne cwu.co i panele dla" legalności" dla powierzchni 339m2 ale..

(po twojej uwadze) zaprząta mi głowę myśl aby w ogóle zapomnieć o buforze wodnym i akumulować ciepło w posadzce

Możę było by to dużo lepsze rozwiązanie.

Pompy ciepła po prostu nie chcę . nie na tym etapie.

czy mogę grzać ją wodą ? tak bym wolał (przewody elektryczne grzejne mnie ograniczają)

jaka powinna być grubość ? rozumiem że im grubsza tym więcej pochłonie i tym dłużej oddaje ?

i jak to policzyć ? tu pewnie wracamy na początek czyli " obciążenie cieplne budynku"

Po tym poście pasuje z jakąkolwiek pomocą :D

Nie obraź się ale twoja pomoc na zasadzie pogrzeb w literaturze, "A będziesz budować wg projektu gotowego ?

Bo dajmy na to ja,chcąc grzać prądem, z projektu gotowego zostawiłem jedynie dach bez zmiany " i teraz ta ...

Po tym poście pasuje z jakąkolwiek pomocą :D

trochę słabo wygląda

aby nie powiedzieć że jest zbędna no ale 408 postów tego typu robi z ciebie prawie fachowca w tym temacie

pozdrawiam

Nie obraź się ale twoja pomoc na zasadzie pogrzeb w literaturze, "A będziesz budować wg projektu gotowego ?

Bo dajmy na to ja,chcąc grzać prądem, z projektu gotowego zostawiłem jedynie dach bez zmiany " i teraz ta ...

trochę słabo wygląda

aby nie powiedzieć że jest zbędna no ale 408 postów tego typu robi z ciebie prawie fachowca w tym temacie

pozdrawiam

Ja się obrazić ? Może jedynie na fińską wódkę :D

A ilość postów, skoro jest to dla Ciebie tak wazne,pomnóż razy 100,z tego co się nie mylę tak to leciało albo i nawet więcej :D

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale rozmawiasz z legendą tego forum :D

Król Artur i jego miecz...ostry zawsze ;)

Edytowane przez Arturo1972

"

Podaj Eu, Ep było liczone dla konkretnego wsp. nakladu. Jezeli czysty prąd to 3 i wtedy 58,56/3 daje nam Ek=19,52 kWh/m2*a (prawie pasywny) czyli Qhnd+cwu=339*19,52=6672 kWh (w przyblizeniu, nie uwzgledniam strat). To akurat oczywista bzdura. Rozumiem ze architekt wypisuje w charakterystyce energetycznej co tylko moze ogarnąc wyobraznią, ale powinny byc jakies granice oszustwa. Ty te dane probowałes uzyc do obliczen pojemnosci bufora, pomijajac błedy merytoryczne wyszedł mały buforek. Złe dane wejsciowe +błedny sposob liczenia = błedny wynik.

.

Arturo ma dom na izolowanej płycie o grubosci 35 cm. Ty masz posadzke w nieogrzewanej piwnicy i dwa? stropy. Jego rozwiazania nie mozna przeniesc do twojego domu. Nie wiem po co on o tym wspomina. Macie dwa rózne domy, co jednym da sie zastosowac w drugim juz nie albo w bardzo ograniczonym zakresie.

Kolego Heng, wydaje mi się, że jesteś na etapie " nawet nie wiem czego nie wiem " jak już twoja niekompetencja będzie świadoma to sam dojdziesz do pewnych wniosków. Sam byłem takim amatorem jak zaczynałem budowę swojego domu.

Moja rada - czytać dzienniki budowy, wyciągać wnioski z doświadczeń i błędów innych, podpatrywać ciekawe rozwiązania.

Heng, jak masz projekt, to dobrze jest zlecić OZC - na tym wątku masz kolegę, który się tym zajmuje. Z OZC będziesz wiedział ile dom potrzebuje kWh na ogrzanie. Symulując różne parametry (grubość ocieplenia, obecność wentylacji mechanicznej, jakość okien itp.), będziesz widział jak zmienia się zapotrzebowanie na energię, a co za tym idzie można wnioskować o zastosowanym źródle ciepła.

Robiłem OZC 11 lat temu. Wyszło 28 kWh/m2*rok, w praktyce wychodzi 30 kWh/m2*rok. Wtedy wybrałem podłogówkę zatopioną w płycie fundamentowej grubości 20 cm + kocioł elektryczny.

Zużycie prądu na cały dom na rok (łącznie z CWU i prądem bytowym): 7900 kWh za ok. 3600 zł.

Teraz chyba wybrałbym powietrzną pompę ciepła + PV na etapie budowy domu.

Panowie uprawiacie tu tak egzotyczną matematykę że aż mi ręce opadają

Piszecie nie na temat nie czytacie ze zrozumieniem lub wcale nie czytacie co pisze .

Uznaje temat za zamkniety bo dalsze kompromitowanie się obniża poziom doświadczonych uzytkowników tego forum

Dziekuję wszystkim za pomoc

Panowie uprawiacie tu tak egzotyczną matematykę że aż mi ręce opadają

Piszecie nie na temat nie czytacie ze zrozumieniem lub wcale nie czytacie co pisze .

Uznaje temat za zamkniety bo dalsze kompromitowanie się obniża poziom doświadczonych uzytkowników tego forum

Dziekuję wszystkim za pomoc

O czym piszesz, zamontowałem kilkadziesiat buforów grzanych grzałką, dobór pojemnosci i mocy grzałek oraz taryfy na podstawie dokladnych obliczen ozc. Uzytkownikom nie brakuje ani ciepła ani cwu bo bufory maja rowniez wezownice cwu. Nie wiem co to jest ta egzotyczna matematyka skoro wszystko działa zgodnie z załozeniami i obliczeniami.