Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka czy grzejniki

sliwki1719517300

Recommended Posts

A co polecacie: podłogówka czy grzejniki przy załozeniu że zródłem ciepła bedzie kocioł na pellet lub PC lub PC+pellet?

Ja skłaniam sie ku podłogówce, ale nie wiem czy:

1. da rade - czy ne bedzie zimo

2. bedzie to dobrze przy kolte na pellet

3. bedzie dobrze grzac czy podze z deki lub panelach (nie chce miec płytek w całym domu)

A co polecacie: podłogówka czy grzejniki przy załozeniu że zródłem ciepła bedzie kocioł na pellet lub PC lub PC+pellet?

3. bedzie dobrze grzac czy podze z deki lub panelach (nie chce miec płytek w całym domu)

Nowy dom

żadnych peletów i żadnych grzejników.

Opcja

1. PC PW

2. Kable lub wodna podłogówka z kociołkiem elektrycznym w taniej taryfie i klimatyzacja kanałowa. Do łazienki grzejnik nadmuchowy używany w momencie mycia

Tyle w temacie

podłogówka przy załozeniu że zródłem ciepła bedzie kocioł na pellet lub PC lub PC+pellet?

1. da rade -

2. bedzie to dobrze przy kolte na pellet + bufor

3. bedzie dobrze grzac czy podze z deki lub panelach

Podłogówka w całym domu, dobra izolacja i bufor jeśli piec na paliwo stałe.

Widzę, że kolega nie dzisiejszy, chcąc budowac komin w domu i pakować do nowego domu ognisko z pelletu a dodatkowo myśląc, że na podłogówce muszą być kafle :D

Po pierwsze, pellet wraz z kominem wyjdzie o wiele drożej niż pompa p-w a dodatkowo za kilka chwilę trzeba będzie go wyrzucić.

Po drugie, podłogówka to nie diabeł mieszkający za granicą tylko grzejnik niskotemperaturowy.

Nie ważne czy na nim leżą kafle, czy panele czy drewno, będzie grzać, o ile w projekcie tego grzejnika weźmie się to pod uwagę.

Ja mam panele na 80% powierzchni w domu i nawet mrozy -30st.C mi nie groźne :D

Moja rada:

-żadnych grzejników, chyba że nierdzewna drabinka w łazience ale tylko jako suszarko-wieszak na reczniki

-żadnej stali w układzie, chyba że nierdzewna.

-unikać mieszania miedzi z aluminium.

Tak -podłogówka wszędzie -wraz z garażem, jeżeli ma ocieploną podłogę.

Podłogówka da radę pod warunkiem że dom jest ocieplony.

Pellet? Dobrze to przemyśl !

Podłogówka wymaga przeliczenia przez fachurę także biorąc pod uwagę deski na podłodze (same deski to nie problem).

Hej,

dzieki za rady. Utwierdza mnie to w założeniu żeby zrobic podłogówkę.

Co do źródła ciepła tez pierwotnie myslełem tylko o PC, ale wszyscy w okolicy mi odradzają (choc nikt jej nie ma). Tu bywają niskie temperatury (ostatnie tygodnie to od -15 do -30) i rzeczywiscie obawiam sie ze pompa ciepła bedzie chodziła na grzałce i koszty ogrzewania beda znacznie wieksze. A co do kosztów zakupu to nie wiem czy PC wyjdzie taniej. Z tego co sie orientowałem to piec na pellet to powiedzmy 10 -15 tys + komin 5 tys. PC to raczej 30 tys w górę. A koszt ogrzewania przy założeniu braku paneli fotowoltanicznych chyba porównywalny do pelletu.

Sąsiad robi gruntową - 75 tys na gotowo - o ile prawde mówi ;] ale on na kasie spi wiec inna bajka niz ja.

Planuje ja zrobic w tym roku, takze bede można ocenic dopiero za jakis czas

Jakos mi sie wydaje że to sie nigdy nie zwróci

Edytowane przez sliwki

A co do kosztów zakupu to nie wiem czy PC wyjdzie taniej. Z tego co sie orientowałem to piec na pellet to powiedzmy 10 -15 tys + komin 5 tys. PC to raczej 30 tys w górę. A koszt ogrzewania przy założeniu braku paneli fotowoltanicznych chyba porównywalny do pelletu.

Jednak dobrze mówiłem, żeś Waszmość nie dzisiejszy :D

Od 8 lat posiadam pompę ciepła p-w i niejeden raz grzała w takie i jeszcze większe mrozy i to bez grzałki .

8 lat temu moja pompa kosztowała mnie 20tys.zl,komina nie mam w "kotłowni".

Koszt 1kWh z pelletu to ok.0,22zl,u mnie koszt 1kWh to ok.0,11zl,nie mam PV i nie zamierzam mieć ;)

Jasne, że jak kupisz pompę o mocy 5kW a dom potrzebuje 9kW to będziesz jechał na grzałce.

Wniosek z tego wyciągniesz jakiś ?

Cenna uwaga o parametrach domu.

Sąsiad ma ponad 300 m2, a ja ok 160m2. Mój dom z litego bala (parter) + poddasze mieszkalne szkielet.

Pytam własnie dlatego że nie wiem. Nie jestem specjalistą w temacie, tyle co wyczytałem i powiedzieli mi w sklepie. tam dostałem info że PC min 9 kW (ok 30 tys)

Mysle że od Was uzyskam bardziej rzetelne info niz w sklepie.

Koledzy zapewne napiszą ci niższe ceny niż ja, ale ceny, które ja podaję są przy założeniu - nie znam się, idę kupuję wszystko na gotowo, sam nic nie robię, produkty znanych marek:

Powietrzna - ok. 24-28 tys zł (*)

Gruntowa - ok 45 tys zł

(Ceny moje lub moich znajomych, sprzed roku/dwóch).

Ważne jest zapotrzebowanie na ciepło masz to dobrze policzone? Na balach się nie znam na ile to ciepłe.

Co do mrozów to sprawdź jakieś statystyki ile naprawdę masz godzin w roku poniżej -20 st.C.

Wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna?

(*) ja zbierając wyceny na ok. 9kW miałem ceny na powietrzną od 22 do 38 tys. zł. Nie można pytać w jednym miejscu.

Edytowane przez giman
gwiazdka

Zapotrzebowanie na ciepło liczyli tam gdzie pytałem o PC, nie wiem jak dokładnie, ale mieli zawsze problem bo nigdzie nie ma wiarygodnych współczynników na drewno. Wszędzie mówia że jest zimne i trzeba wiecej ciepła, a wszyscy którzy mieszkają (pytałem "w terenie" i na forum) mówią że to nieprawda i że taki dom cieplejszy niż murowaniec. Wentylacja grawitacyjna.

A ta gruntowa to cena z odwiertami?

Komin i kominek oczywiscie że bedą. Ale nie do palenia na codzień. Ja pracuje w systemie 2 tyg w pracy/ 2 tyg w domu - jak bedę w pracy żona napwno nie bedzie chetna robić z salonu kotłowni ;]

Fotowoltanika jest planowana za jakis czas po zamieszkaniu, o ile bedzie PC lub inne źródło elektryczne. Dotacji na nowe budynki nie ma z tego co sprawdzałem. Coraz wiecej mówi sie o zmianie rozliczenia prądu na kwartalne, wtedy w zimie za duzo nie wyprodukuje.

Edytowane przez sliwki

nigdzie nie ma wiarygodnych współczynników na drewno

Jaka grubość bala sprawi, że ściana spełni wymóg WT 2021? Z 80cm średnio? Serio chcesz tak grube mury? I ile taki dom będzie kosztował?

Czy baliki czy płazy + ocieplenie?

Edytowane przez Kaizen