Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka czy grzejniki

sliwki1719517300

Recommended Posts

Opcja 2 czyli płazy.

Podpowiesz gdzie moge znaleść statystyki temperatur i ile z godzin w roku poniżej -20 st.C oraz gdzie zrobic OZC (czy mogę to zrobic samodzielnie, czy poprosic projektanta, czy firmy zajmujace sie ogrzewaniem)?

https://www.gov.pl/web/archiwum-inwestycje-rozwoj/dane-do-obliczen-energetycznych-budynkow

Darmowy BuildDesk jest na flashu i wymaga gimnastyki, żeby teraz go odpalić. Możesz pobawić się Audytorem OZC.

Zamówione OZC niby powinno być lepsze - ale zasady są trochę nieżyciowe. Np. zaniżona sprawność rekuperatorów czy szczelnośc domu jak nie masz pomiarów.

giman -te ceny to podałeś juz na gotowo razem z obsługa CWU ?

Wg mnie troszkę za drogo. Do tego robocizna i sprzęt jest w cenie 8% vatu.

Ja napisałbym 10-20% taniej może zależy od regionu kraju.

Czy gruntowa razem z jakimś wymiennnikiem Dolnego zrodla?

A ta gruntowa to cena z odwiertami?

Tak wszystko na gotowo z cwu, od A do Z.

Jasne, ze ktoś może znaleźć taniej. To ceny które ja poznałem, tak jak pisałem (idę kupuję wszystko na gotowo, sam nic nie robię, produkty znanych marek). A jakie jest zakres cen powietrznych w zależności od marki i instalatora pokazują realne wyceny które zebrałem na mój dom (22-38 tys. zł).

Co do gruntowej to już mam mniejsze rozeznanie i tu błąd moze być większy. Ale w rodzinie była instalowana gruntowa z pionowym 2x60m za 47 tys zł na gotowo z cała kotłownią.

https://www.gov.pl/web/archiwum-inwestycje-rozwoj/dane-do-obliczen-energetycznych-budynkow

. Np. zaniżona sprawność rekuperatorów czy szczelnośc domu jak nie masz pomiarów.

W jaki sposób darmowy BD liczy poprawnie straty na infiltracje jezeli szczelnosc domu (n50) jest bez pomiarów? Czy jezeli w Audytorze przyjmiemy n50=2 to bedzie zle wyliczone, jezeli taka samą wartosc wpiszemy do BD to bedzie to dobrze wyliczone? Przeciez zarówno BD jak i Audytor korzystają z tych samych norm, metodologii i rozporzadzen.

Przeciez zarówno BD jak i Audytor korzystają z tych samych norm, metodologii i rozporzadzen.

Sprawność rekuperatora czy szczelność domu podaje wklepywacz. I to on bazuje na nierzeczywistych danych. I co z tego inwestorowi, że wyliczenia są zgodne z mormami i rozporządzeniem, jak niezgodne z rzeczywistością?

Sprawność rekuperatora czy szczelność domu podaje wklepywacz. I to on bazuje na nierzeczywistych danych. I co z tego inwestorowi, że wyliczenia są zgodne z mormami i rozporządzeniem, jak niezgodne z rzeczywistością?

Potrafisz bez pomiaru okreslic szczelnosc domu? Jezeli tak to w jaki sposób? (zgadywanie, szacunek, porownanie podobnych budynków czy moze inny sposób)

Potrafisz bez pomiaru okreslic szczelnosc domu? Jezeli tak to w jaki sposób?

A Ty potrafisz? W końcu coś przyjmujesz - więc potrafisz.

I wybierasz przedpotopową normę i n50=4,0, niż badania podobnych współczesnych domów czy wymóg z rozporządzenia w sprawie WT.

2.3.3. Zalecana szczelność powietrzna budynków wynosi:

1) w budynkach z wentylacją grawitacyjną lub wentylacją hybrydową – n50 < 3,0 1/h;

2) w budynkach z wentylacją mechaniczną lub klimatyzacją – n50 < 1,5 1/h

Tutaj o tym było - nie ma sensu znowu o tym dyskutować

A Ty potrafisz? W końcu coś przyjmujesz - więc potrafisz.

I wybierasz przedpotopową normę i n50=4,0, niż badania podobnych współczesnych domów czy wymóg z rozporządzenia w sprawie WT.

2.3.3. Zalecana szczelność powietrzna budynków wynosi:

1) w budynkach z wentylacją grawitacyjną lub wentylacją hybrydową – n50 < 3,0 1/h;

2) w budynkach z wentylacją mechaniczną lub klimatyzacją – n50 < 1,5 1/h

Tutaj o tym było - nie ma sensu znowu o tym dyskutować

Zalecana a rzeczywista mogą sie róznic i to znacznie. Ja nie potrafie i nie znam nikogo ktory by to potrafił. Skad wiesz jaką przyjmuję obecnie? Kiedys przyjmowałem 4, bo taka była norma, a teraz mniej, róznicuję to głownie w zaleznosci od rodzaju montazu okien i drzwi, ale dalej jest to tylko szacunek. Tylko i wyłacznie pomiar moze dac wartosc rzeczywistą.

Edytowane przez asolt

Skad wiesz jaką przyjmuję obecnie? Kiedys przyjmowałem 4, bo taka była norma, a teraz mniej,

Naprawdę chcesz o tym jeszcze raz dyskutować?

Kiedy to się zmieniło? Tak napisałeś 31-07-2020:

Ja przyjmuje stopien szczelnosci budynku n50=4,0

Zgodnie ze wzorem nr 69 rozporzadzenia w sprawie charakterystyki energetycznej z dnia 18.03.2020 (podac date musze aby nie było powodu do dalszego kwestionowania)

To niby kiedy się norma zmieniła?

Edytowane przez Kaizen