Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana Pomy wody pitnej, piec gazowy brak ciepłej wody POMOCY

Slavkooo21

Recommended Posts

Pieca gazowy Marki Ferroli BLUEHELIX 25 K 50 problem polega na tym że pomimo iż piec gazowy chodził nom stop, codziennie cała dobę i woda C.W.U na piecu gazowym ustawiona na maksa na 55 stopni to z kranu leciała lekko ciepła woda tak z 20 stopni.

Ta czarna pompka ferro pompa cyrkulacyjna wody pitnej TYP CP15-1.5 tylko buczy jak jest podłączona do prądu ... Nie wiem czy ona pcha wodę .

wszystkie zawory czerwone na białych rurkach przy piecu sa otwartę

wiec kupiłem nową pompkę FERRO i nie wiem jak spuścić wodę z układu?

Popka ferro jest przykręcona do takiego złotego kółka. pytanie czy odkręcać Popkę w lewo czy kręcić tym złotym kółkiem w lewo ?

jaki klucz jest potrzeby do odkręcenia takiej pompki ?

kolejny Problem piec ferroli

na wyświetlaczu pod symbolem kranu nie pojawia się taka czarna kropka - pozycja 9 nie pojawia się na wyświetlaczu, nie włącza się, rysunek załącznik

wiem że kiedyś z ta kropka czyli wskaźnik działania c.w.u była i leciała gorąca woda z kranu

jak na tym piecu tą włączyć ?

załącznik zdjęcia

IMG_20210123_095923.jpg

IMG_20210123_095929.jpg

IMG_20210123_095916.jpg

IMG_20210123_095910.jpg

schemat piec.jpg

kolejny Problem piec ferroli

na wyświetlaczu pod symbolem kranu nie pojawia się taka czarna kropka - pozycja 9 nie pojawia się na wyświetlaczu, nie włącza się, rysunek załącznik

wiem że kiedyś z ta kropka czyli wskaźnik działania c.w.u była i leciała gorąca woda z kranu

jak na tym piecu tą włączyć ?

"Złote kółko" to Ty zostaw.

Masz dwa zawory, zakręć je, odkręć śrubunki nad i pod pompą i ją zdemontuj a w jej miejsce wstaw nową.

witam, okręciłam częściowo pompkę , ściągnąłem czerwona odbudowę , w tym złotym kółku jest jakiś bolec, pytanie czy obręcz złotego kółka odkręcać ?

jakim kluczem zdemontować obręcz złotego koła ?

pompka1.jpgpomkpa2.jpgpomkpa3.jpgpomkpa4.jpg

Pisałem z telefonu i niestety nie wiem czemu odcięło moją odpowiedz.

Próba zdemontowania tego elementu od tej strony najprawdopodobniej uszkodzi pompę , a na pewno straci ona szczelność - tak jak wspomniano wcześniej trzeba ją zdemontować z instalacji w miejscach śrubunków(po to zostały założone) Taki demontaż jest łatwy i zapewnia ponowny bezproblemowy montaż nowej lub zregenerowanej starej.

Jak długo lejesz ciepłą wodę, to dalej jest chłodna? Ciśnienie "na oko" dobre?

Pompkę recyrkulacyjną, jak po długim laniu wody dalej nie jest gorąca, zostaw - bo CWU do baterii pcha ciśnienie z sieci. Jak nie jest gorąca wbrew ustawieniom, to problemu szukaj gdzie indziej.

Jak po dłuższym czasie leci gorąca woda - to znaczy, że kocioł wodę grzeje, tylko cyrkulacja nie działa i wtedy faktycznie problem z pompą.

Edytowane przez Kaizen