Username2 09.02.2021 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Dzień dobry. Od ponad roku mieszkam w bliźniaku. Rodzaj inwestycji to: DWA BUDYNKI MIESZKALNE JEDNORODZINNE W ZABUDOWIE BLIŹNIACZEJ. Czyli teoretycznie w porządku, dwie oddzielne ściany, dylatacja itd. W teorii wszystko wydawało się być w porządku - deweloper zapewniał o tym, że nie będziemy słyszeć sąsiadów, znajomi mieszkający w bliźniakach słyszą sąsiadów okazjonalnie (raczej uderzenia niż rozmowy), więc nic nie zwiastowało tragedii. A jest tragedia. Słyszymy wszystko. Potrafi obudzić mnie wibracja telefonu sąsiada. Słyszę wkładanie wtyczki do gniazdka, rozmowy, prysznic (choć łazienka jest na nieprzylegającej, zewnętrznej ścianie), chodzenie po schodach, śmiechy, telewizor, bicie kotletów. Wszystko. Sąsiedzi również mnie słyszą. Zgłosiliśmy sprawę deweloperowi, początkowo twierdził że niesie się przez komin, i postanowił wyciszyć nam ściany. Po wyciszeniu ścian (u nas na całym parterze wraz z kominem, u sąsiada na całym piętrze wraz z kominem, klatka nieruszona [nie zgodził się]), jest bez zmian. Może ciszej o 10%. Nadal słychać wszystko. Wygłuszanie było robione tą pianką: https://www.wyciszamy.net/AKU-PR-140---Izolacja-akustyczna/p35/k19 I na to jeszcze przyszła płyta gipsowa akustyczna: https://www.castorama.pl/plyta-gipsowa-norgips-akustyczna-120-x-260-cm-12-5-mm-id-1091464.html Nie pomogło. Nie mam pojęcia gdzie jest problem. Co ciekawe, przykładając ucho do futryny drzwi (znajdującej się kilka metrów od ściany dzielącej z sąsiadem) słychać WYRAŹNIE słowa wypowiadane w domu sąsiada. W futrynie drzwi. Wygląda więc na to, że dźwięk niesie się również ścianami bocznymi. A może stropem? Załączam to co posiadam. Rzuty: https://i.imgur.com/gGD0UzM.png Zdjęcia domu w trakcie budowy: Pytanie do was: co może być nie tak? Czy jest w ogóle nadzieja, że da się to jakoś wyciszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 09.02.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 wg mnie wyglada na to, że macie wspólną płyte podłogową na parterze i na piętrze. Do tego macie połączone kominy (co na pewno mocno niesie) i klatkę schodowa, w której echo dźwięków z domu równiez ie odbija.Mam podobny problem. Jestem przed zabudową ścian od strony sąsiada, ale Twój przypadek potweirdza, że to nie da zbyt wiele. Ogolnie dźwięki powinno sie tłumić od strony ich występowania. Z mojej strony zauwazyłem, że dopóki sąsiedzi nie zaczęli się w jakimś stopniu urządzać, to slyszałem tak jak u Ciebie - wszystko. Stopniowe, powolne urządzanie baaaardzo powoli zaczyna nieco tłumić dźwięki. Ale póki będą tam puste pomieszczenia, gdzie są płytki na podłodze a ściany puste raczej nei ma co liczyć na poprawę. Jeśli dźwięk nie ma gdzie się wytłumić, to nawet w małej łazience będziesz miał echo a dźwięk będzie sie odbijał od ścian potęgując wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 09.02.2021 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Uważam, że jeśli jesteś jeszcze w stanie anulować projekt wyciszania powinieneś to zrobić, ponieważ u mnie wielki remont, kurz, bałagan, pieniądze, malowanie i wszystko co z tym związane poszło tak naprawdę na nic. Z tymi wspólnymi stropami itd. podejrzewam, że możesz mieć rację. Zastanawiam się jak to wygląda z perspektywy prawa budowlanego. Czy jeśli jest to bliźniak w sensie bliźniak, a nie dom jednorodzinny dwulokalowy, to czy taka sytuacja może mieć miejsce czy jest szansa na ubieganie się o odszkodowanie u dewelopera? Nie mam pojęcia jak podejść do tej sprawy. Tak naprawdę moim celem jest wygłuszenie tych dźwięków i nie mam żadnego pomysłu co mogę zrobić by to osiągnąć. I tak, urządzenie się sąsiadów nieco wytłumiło dźwięki, ale nadal słyszę wszystko. Najgorzej jest oczywiście w nocy, kiedy próbuję zasnąć, a u nich jest impreza i mogę liczyć wybuchy śmiechu u sąsiadów zamiast owiec Zdaniem tej strony: https://www.materialybudowlane.info.pl/pl/221-mb/gs-urzpd-nadzoru-budowlanego/4294-kiedy-budynek-mozna-zakwalfikowac-do-budynkow-w-zabudowie-blizniaczej.html Bliźniak jest bilźniakiem kiedy posiada osobny fundament, strop i w zasadzie wszystko i jest to podzielone przerwą dylatacyjną. Mój fundament wygląda tak: Specjalistą nie jestem ale dylatacji tam nie widzę... Edytowane 9 Lutego 2021 przez Username2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 nie jest to dom jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej, jeśli ma jakikolwiek element wspólny. A na zdjęciach wieniec parteru ewidentnie jest wspólny.Masz dokumentację przekroju pionowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 09.02.2021 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) nie jest to dom jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej, jeśli ma jakikolwiek element wspólny. A na zdjęciach wieniec parteru ewidentnie jest wspólny. Masz dokumentację przekroju pionowego? Problem polega na tym, że nie mam niemalże żadnej dokumentacji. Deweloper poproszony o nią stwierdził, że "dokumentacja była na budowie więc ktoś ją na pewno zabrał". Sąsiedzi wystosowali do niego oficjalne pismo w tej sprawie (skoro nie dało się tego załatwić drogą nieoficjalną) a także planują wycieczkę do starostwa w celu wyciągnięcia oryginalnego projektu budowy ponieważ nawet tego nie mamy (tylko rzuty podesłane na maila). Ewidentnie więc widać, że dokumentowanie czegokolwiek nie jest mu na rękę. Zastanawiam się tylko jakie kroki podjąć by sprawę rozwiązać. Edytowane 9 Lutego 2021 przez Username2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 09.02.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Nie wiem jaki tam fundament i pogloga zero ale chyba wspolna,strop chyba tez na wspolny wyglada, ta dylatacja sciany w takim ukladzie wiele nie daje. Jesli te elementy sa wspolne to akustyki nie poprawi raczej, rekojmia i gwarancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2021 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Dzień dobry. Od ponad roku mieszkam w bliźniaku. (...) Witam, Jedyny sposób na pozbycie się problemu to sprzedaż bliźniaka i kupno domu wolnostojącego. Innej drogi nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 09.02.2021 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 A możliwość uzyskania odszkodowania od dewelopera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Potrzebujesz w takim razie dobrego adwokata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris11 09.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 A możliwość uzyskania odszkodowania od dewelopera? A czy to sprawi, że będzie Ci się mieszkało lepiej i ciszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 09.02.2021 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Nie, ale ułatwi migrację do innego domu, zwłaszcza że bliźniak jest kupiony za kredyt, co utrudnia całą sprawę...Nie chodzi o "odgryzienie się" na deweloperze, ale o uwolnienie od problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.02.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Sprawdź jeszcze dokładnie umowę, czy deweloper nie umieścił tam jakiejś sugestii, "wytrychu", który wskazywałby, że wiedziałeś, że to nie jest całkowicie osobny budynek. Trzymaj się Ogólnie współczuję, przecież hałasy za ściany to często jeden z głównych powodów zamiany mieszkania na dom. Trzymam kciuki za sprawną przeprowadzkę, bo jak pisali poprzednicy zbyt wiele z wyciszeniem się nie zdziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 09.02.2021 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Dzięki za miłe słowa. Powiem więcej - mieszkałem ponad trzy lata w bloku, w dużym mieście i nigdy nie słyszałem sąsiadów tak jak dzisiaj. W zasadzie wcale ich nie słyszałem.Nic to. Postaram się przetrwać kilka lat, odłożyć trochę pieniędzy i przenieść się do domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris11 09.02.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 A czy ktoś, na tym przykładzie, może wyjaśnić, jak takie zjawisko, że słychać niemal wszystko, jest w ogóle możliwe?Przyznam, że obecnie też jestem na etapie zmiany bliźniaka na bliźniaka ze względu na akustykę (chociaż, nie jak w tym przypadku - sąsiedzką), ale takie tematy napawają mnie trochę niepokojem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 09.02.2021 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Sam chętnie dowiedziałbym się dokładniej w czym rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.02.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki za miłe słowa. Powiem więcej - mieszkałem ponad trzy lata w bloku, w dużym mieście i nigdy nie słyszałem sąsiadów tak jak dzisiaj. W zasadzie wcale ich nie słyszałem. Nic to. Postaram się przetrwać kilka lat, odłożyć trochę pieniędzy i przenieść się do domu... Powalcz jeszcze z deweloperem. Wyciągnij te projekty, przeanalizuj. Jak będziesz miał mocne papiery to może deweloper zechce się jakoś dogadać. Nie mam pojęcia jakie koszty, ale przy takim utrapieniu to może wynająć jakaś firmę do analizy od wyciszeń, udźwiękowienia. A czy ktoś, na tym przykładzie, może wyjaśnić, jak takie zjawisko, że słychać niemal wszystko, jest w ogóle możliwe? Przyznam, że obecnie też jestem na etapie zmiany bliźniaka na bliźniaka ze względu na akustykę (chociaż, nie jak w tym przypadku - sąsiedzką), ale takie tematy napawają mnie trochę niepokojem. Musiałby się jakiś akustyk wypowiedzieć. Ale dźwięk to taka franca, ze wszystko jest możliwe. Można na YT obejrzeć rożne eksperymenty - ludzie w jakiejś sali wykładowej oddaleni od siebie mówią szeptem a słyszą się jakby stali obok, itd. etapie zmiany bliźniaka na bliźniaka ze względu na akustykę Pomyłka czy faktycznie bliźniak za bliźniak? Edytowane 9 Lutego 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris11 10.02.2021 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Sale wykładowe, operowe, czy teatralne są specjalnie projektowane pod rozchodzenie się dźwięku, więc to odrębny temat. Może nasi rodzimi projektanci i budowlańcy powinni zająć się budową właśnie takich obiektów skoro tak dobrze im to wychodzi. Nie, to nie pomyłka - bliźniaka na bliźniaka tylko w innym miejscu. Ja nie mam nerwów ani zapędów na mieszkanie w domu jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.02.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Powalcz z deweloperem , fajny żarcik W Polskim prawie za budowę i zgodność budowy z projektem jak i za cały nadzór budowlany odpowiada nie inwestor a ... kierownik budowy. Jeśli zostało coś wybudowane niezgodnie ze sztuką i z projektem to pretensje do KB. Inwestor nie musi się znać na budowie ... Dlatego wątpie aby wykonanie było niezgodne z projektem ... Inna rzecz że jeśli się nie mylę w budowach jednorodzinnych nie obowiązują żadne normy tłumienia hałasu. Obowiązują one za to w przypadku budynków użyteczności publicznej , zatem nikt w domach jednorodzinnych nie przejmuje się ewentualnych hałasem ... Jedyny pomysł. Sprzedać i kupić dom jednorodzinny a wszystkie bliźniaki/szeregowce omijać szerokim łukiem ... Edytowane 10 Lutego 2021 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Username2 10.02.2021 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Zapewne jest wybudowany zgodnie z projektem, ale (z tego co zdążyłem wywnioskować) projekt może być niezgodny z prawem budowlanym. W akcie notarialnym mam wpisany zakup domu w zabudowie bliźniaczej, a na 99% mam wspólny z sąsiadem zarówno fundament, jak i strop (i bóg wie co jeszcze) co wyklucza zakwalifikowanie tego domu jako bliźniaka. Po uzyskaniu dokumentów odezwę się do dewelopera i spróbuję porozmawiać chociaż nie wiem co miałby tak naprawdę zrobić w takiej sytuacji, by mnie usatysfakcjonować. Nie da się zapewne wyciszyć stropu bez rozwalania połowy (świeżo co wyremontowanego) domu. Sam fakt, że deweloper nie chce mi podesłać żadnych dokumentów wskazuje na to, że nie ma czystego sumienia. Nie, to nie pomyłka - bliźniaka na bliźniaka tylko w innym miejscu. Ja nie mam nerwów ani zapędów na mieszkanie w domu jednorodzinnym. Polecam przetestować akustykę jeszcze przed wprowadzeniem się Edytowane 10 Lutego 2021 przez Username2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.02.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, to nie pomyłka - bliźniaka na bliźniaka tylko w innym miejscu. Ja nie mam nerwów ani zapędów na mieszkanie w domu jednorodzinnym.Może głupio drąże, ale tak mam jak nie rozumiem Te nerwy to rozumiem że związane z budową, ale skoro kupujesz gotowy to co za róznica jednorodzinny czt bliźniak? Szczególnie, że: ale takie tematy napawają mnie trochę niepokojem.To może poszukaj takiego co się stykają tylko garażami. a na 99% mam wspólny z sąsiadem zarówno fundament, jak i strop (i bóg wie co jeszcze) co wyklucza zakwalifikowanie tego domu jako bliźniaka. O ile jestem w stanie "zrozumieć" myślenie dewelopera, ze poziom zero zrobił wspólny to już kompletnie nie jarzę po co łaczył cokolwiek powyżej poziomu terenu. Aż tak bardzo mu to dało oszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts