Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne na nieogrzewany strych

Recommended Posts

Witam ,

czy ktoś w modernizowanym domu robił już taką przeróbkę lub może coś doradzić w sprawie drzwi wewnętrznych na nieogrzewany strych ?

U mnie wygląda to tak ,że z holu mam drzwi do wszystkich pomieszczeń w tym drzwi na strych . Za tymi drzwiami mam schody coś na wzór klatki schodowej i już wyżej poddasze . Aktualnie drzwi stare z których wieje na wzór nowych drzwi wewnętrznych w holu chciałem również coś zrobić z tymi lecz żaden sklep czy producent nie był w stanie mi nic zaproponować do takiego przeznaczenia .

https://zapodaj.net/a082e0460e669.png.html

Była propozycja dania tutaj zwykłych drzwi wewnętrznych ,a wyżej za klatką na poddaszu drugą parę drzwi zewnętrznych ,ale wiąże się to z zabudową więc ten pomysł odpada .

Może ktoś pomoże chciałbym szczelne / ciepłe drzwi ,ale montaż drzwi zewnętrznych średnio tutaj widzę . Czekam na jakieś pomysły i propozycję .

PS. Są jakieś patenty czy elementy do kupienia na wiejący chłód z dziurek od klucza ?

Zakładam że drzwi używane sporadycznie to wersja niskobudżetowa. Czyścisz, dorabiasz niski próg do którego dotykają dołem drzwi po zamknięciu ( na podwójną szerokość uszczelki) , malujesz na gładko, ocieplasz od strony strychu (choćby styro lub dwa razy miękka płyta pilśniowa) potem naklejasz uszczelki z pianki ( czyli musi być 2-3mm luzu na uszczelkę). Dziurkę od klucza zaklejasz taśmą z drugiej strony , jeśli drzwi są zwichrowane i zamek nie gwarantuje szczelności mimo uszczelek , to zakładasz np. rygielek obrotowy (taki jak do montażu okien bez zawiasów) . Zakładasz go na ciasno czyli aby obrócić musisz docisnąć drzwi. Metoda niezbyt elegancka lecz tania i skuteczna. Klucz wyjmujesz z zamka i wieszasz na trwale na łańcuszku lub sznurku budowlanym pod klamką, dziurkę od wnętrza też zaklejasz taśmą izolacyjną elektryczną - dobrze się trzyma i da się oderwać w całości o ile koniec na dole zawiniesz na podwójny - jest za co złapać bez noża.
  • Like 1

Dzięki za odzew , napewno przydatne uwagi na szybko nawet taka taśma pomoże ,ale problem jest taki , ze drzwi musza być wymienione na nowe , ponieważ teraz są drewniane i są wypaczone . Mógłbym kupić drzwi wewnętrzne takie jakie mam do innych pomieszczen i od strony zimnej je ocieplić , ale jakość i wykonanie takich drzwi skazuje je na porażkę . Może jakieś estetyczne drzwi techniczne ocieplane są oferowane ? Nie mówię o tych z marketu bo już je przerabiałem .

Jakie drzwi z marketu przerabiałeś? To pomoże w doborze lepszej propozycji.

Tanie skrzydło z extra cienkiej blachy z wypełnieniem... plastrem miodu? Bo z tym mi się kojarzy marketowa wersja drzwi "technicznych".

Jakiekolwiek drzwi wewnętrzne w takim miejscu nie będą podlegały reklamacji jeśli się wypaczą. Złamany podstawowy warunek gwarancji wynikający z nazwy.

Z drugiej strony - wszyscy mają i jakoś żyją. U mnie na strych prowadzi zwykłe, przeszklone skrzydło wewnętrzne, drewniane z dodatkową uszczelką po obwodzie. Daje radę, ale to taki przedsionek do strychu i dalej są kolejne drzwi.

Też tak medytowałem nad tym i nijak nie widziałem rozwiązania bo z góry szła rzeka zimna więc postanowiłem że zamiast strop dociepliłem dach i między krokwie 15 a dodatkowo w poprzek drugie 15 cm wełny najtańszej jaka tylko była i to był strzał w dychę teraz nawet drzwi nie trzeba zamykać na poddasze bo bez ogrzewania w największe mrozy tam jest co najmniej 15 stopni a przy zamkniętych drzwiach normalnych takich pokojowych kompletnie nic nie ciśnie w dom .

Jakie drzwi z marketu przerabiałeś? To pomoże w doborze lepszej propozycji.

Tanie skrzydło z extra cienkiej blachy z wypełnieniem... plastrem miodu? Bo z tym mi się kojarzy marketowa wersja drzwi "technicznych".

Jakiekolwiek drzwi wewnętrzne w takim miejscu nie będą podlegały reklamacji jeśli się wypaczą. Złamany podstawowy warunek gwarancji wynikający z nazwy.

Z drugiej strony - wszyscy mają i jakoś żyją. U mnie na strych prowadzi zwykłe, przeszklone skrzydło wewnętrzne, drewniane z dodatkową uszczelką po obwodzie. Daje radę, ale to taki przedsionek do strychu i dalej są kolejne drzwi.

Drzwi hormann cienkie metalowe z plastrem miodu okolice 400zl oraz jakieś polskiej firmy model uran bardzo podobne , ale wypełnienie już chyba cienki styro .

Nie wiem czy pchać na wzór drzwi wewnętrznych jakieś stalowe wejściowe tez takie z tańszych do 1000zl ale pewnie będą szczelne i jakoś ocieplane, lepsze od technicznych ?

Wczoraj szukałem klientowi drzwi między pralnię a nieogrzewaną kotłownię.

Owszem, takie stalowe w katalogach za 500zł (i to netto) to.. blacha 0,5mm, namiastka ościeżnicy równie cienka, w środku papierowy plaster miodu(styro za dopłatą), podkład lub ocynk (malowanie za dopłatą), próg w droższych modelach, klamka plastikowa.

Z montażem trzeba liczyć jakieś 700zł.

Cienkość blachy tragiczna, one się nadają co najwyżej do mało używanych komórek w garażu. Jakby miały być np. między garażem a domem to już te za 600+ są sensowne w kontakcie. ,

Za tyle można już skompletować płaskie skrzydło w okleinach (fakt, też najniższych serii), ale futryna będzie już na całą ścianę, estetycznie wykonane, bez konieczności tynkowania reszty ściany.

Obie propozycje nie są przeznaczone do takich miejsc.

Pytanie jak tanio to ma być? Są techniczne marketówki z listkiem styropianu tyle, że jak pisał wyżej Fin blacha jak wieczko od pasztetu. Masz droższe płaskie stalowe skrzydła niższych serii w Mar-Tomie, KMT, Wikędzie itd itd. Najniższe serie dadzą sobie tam świetnie radę. Masz też zwykłe płytówki wewnątrzklatkowe jak Tower z Interdoorsów. Tam chyba jest uszczelka opadająca ale nie wiem czy dobrze pamiętam