Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna temperatura otoczenia dla pompy ciepła

konrad_gom

Recommended Posts

Ja pozwolę sobie wsadzić przysłowiowy kij w mrowisko. Jak mianowicie zabezpieczacie się przed brakiem prądu ? Bo to zjawisko ostatnio dotyka znacznie większą liczbę ludzi niż długotrwałe mrozy rzędu -25 stopni.

A tam od razu kij ;)

Wszystko zależy od domu i jego właściwościach czyli pojemności cieplnej, izolacji itp.

W moim przypadku nie grozi mi wychłodzenie organizmu.

Dom wychladza się ok.1st.C na dobę także luz.

Poza tym, od 10 lat nie zanotowałem dłużej przerwy w dostawie prądu niż parę godzin .

...

Z racji wykonywanego zawodu mam też agregat, ale PC raczej bym nim nie napędzał, bo ponoć nie lubią niestabilnej energii.

Jak to jest z tymi agregatami?

Bo tak przyszłościowo, to miałem zamiar zaopatrzyć się w agregat prądotwórczy.

Może są lepsze wersje z jakimś regulatorem napięcia? Lub można regulator dodatkowo wpiąć między agregat a PC?

Ile taki regulator może kosztować, ma to sens?

Niby mam PV, ale bez napięcia z sieci nie ruszy (On-Grid) i w zimie za mało prądu wytwarza by uciągnąć PC.

U mnie już szybciej dom się wychładza 1*C na może 3 lub 5 godzin, w zależności od temp. zewn.

edit..

A może taki podgrzewacz na ropę z Ali byłby skuteczniejszy? niż przetwarzanie paliwa na prąd i prądem napędzanie PC czy grzałek elektrycznych:

https://pl.aliexpress.com/item/1005001762621338.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.55cd110fgkzhi6&algo_pvid=03503f13-4a84-4801-bd2d-79f2e41cf29b&algo_expid=03503f13-4a84-4801-bd2d-79f2e41cf29b-10&btsid=2100bb4716130617121663826e44df&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

trzeba tylko zapewnić zapas paliwa i dopływu powietrza :)

No i podpiąć do akumulatora 12V. Plus jakiś UPS do zasilenia pompki obiegowej w CO.

Chociaż jak dalej patrzę - to chyba powietrze ogrzewa, a nie wodę :(

Edytowane przez Marco36

Tyle to się sam domyślam, że jak po stronie niskiego ciśnienia, to w przypadku PC split jest to po stronie jednostki zewnętrznej przed kompresorem.

Po twojej wypowiedzi nadal nie wiem, czy jest to równoznaczne z temp. na dworze, czy z temp. wewnątrz układu chłodniczego? Bo czynnik po przejściu przez wymiennik, jest chyba o 5*C zimniejszy niż temp. otoczenia.

Jeśli jest to odpowiedź 2 - to by pasowało, że kompresor przestaje pracować przy -25*C, bo czynnik będzie miał już te -30*C.

No to wychodzi, że jesteś snobem. Sam jesteś tego świadom i masz swój układ CO/dom zabezpieczony, a innym odpisujesz z takim sarkazmem - że wpuszczasz ich w pokrzywy.

Z twojej pierwszej wypowiedzi z uśmieszkami wychodzi, że PC zawsze będzie pracować - a autor pytania zadaje głupie pytanie.

A teraz się okazuje, że jednak się wyłączy i sam jesteś na to zabezpieczony mocniejszą grzałką.

A inni nieświadomi, z OZC = 8 kW i mając PC 8-9 kW z grzałką 3 kW - przy -26*C obudzą się w środku nocy ze strachem MOJA PC SIĘ POPSUŁA ?!? nie grzeje - w domu zimno!

A kupili z dotacją to stary kocioł musieli zezłomować - i co teraz, jest mróz, za oknem śnieżne zaspy. Jak się tu ratować? Bez dodatkowego źródła ciepła?

Ja w chwili zakupu PC też nie byłem tego świadom - że kompresor może przestać pracować. Kupiłem PC z mocniejszą grzałką, tylko dla tego że samą PC wziąłem słabszą, a wiedziałem że kompresor mocno traci na mocy przy niskich temp.

Przewidywałem, że mimo ocieplania klimatu mogą się trafić anomalie i temp. może spaść do -30*C. Ale nie wiedziałem, że jest temp. graniczna po przekroczeniu której kompresor całkowicie się wyłączy.

Jakieś 30 lat temu było u mnie -33*C w nocy, w dzień już tylko -18*C.

To są krótkie epizody, ale mogą się trafić - jak widać po obecnej zimie. Najzimniejsze mrozy od 10-ciu lat, mimo że połowa zimy przypominała wiosnę.

Jak drążę temat. to wydaje się że te -25*C jest graniczne dla freonu R32, przy innych gazach różnica może wynosić między -20 a -30*C.

Jako 2 źrodło ciepła zrobiłem (Tymi rencami) :yes:osobny piec elektryczy z grzałkami 17kW Tak na duuuuuuży zapas koszt ok,500zeta.

I niech daje nawet -40*:cool:

W PC mam grzałkę 9 kW - ta na mój dom starczy do -28*C. A gdy zgodzić się na obniżkę temp. w domu do +20*C to może do -35*C.

Tak na ścisłość, gdy trzymać się prądu - to można za PC wpiąć w układ CO przepływowy ogrzewacz wody na siłę - też powinien ogrzać wodę w CO. o ile przepływ wody nie będzie w CO za mały - nad tym trzeba by się zastanowić.

Tylko jak popatrzysz na 3 ostatnie wpisy - to temat poszedł w kierunku jak ogrzać gdy braknie prądu :)

Gdy braknie 3 kW na zasilenie kompresora, to tym bardziej będzie brakowało tych 6 czy 9 kW na zasilenie grzałek. Nie mówiąc o ogromnych 17 kW.

Nawet na alledrogo nie widzę tak mocnych agregatów - zazwyczaj 2-3 kW.

No dobra mocniejsze też są, ale i ceny już w okolicy 8 tyś. zł.

Taki podgrzewać z Ali co wyżej podałem link jest na poziomie 600-800 zł i moc jeśli prawdziwa 5 lub 8 kW. Tylko rozprowadzenie ciepła trzeba by powietrznymi kanałami wykonać. Jako awaryjne źródło ciepła - finansowo ciekawa alternatywa.

Edytowane przez Marco36

Ja pozwolę sobie wsadzić przysłowiowy kij w mrowisko. Jak mianowicie zabezpieczacie się przed brakiem prądu ? Bo to zjawisko ostatnio dotyka znacznie większą liczbę ludzi niż długotrwałe mrozy rzędu -25 stopni.

Ja tam narazie śmieciucha nie zamierzam wyrzucać, nawet grawitacyjnie pójdzie. Oświetlenie awaryjne 12V w całym domu też mam zrobione, studni jeszcze też nie zawaliłem. Narazie to wszystko nie zawadza ale może się przydać.

cangi80

I bardzo dobre rozwiązanie. Sam chętnie kopciucha bym zachował, instalacja ze spadkami grawitacyjnymi to sama temp. wody by obieg popchnęła.

Ale biorę dotację, a tu warunkiem jest złomowanie starego kotła. :(

W tej chwili jestem uzależniony od elektryki, na szczęście u mnie od lat brak jest większych problemów z prądem. Z tym że w PL mamy 80% linii napowietrznych - to wszystko może się zdarzyć.

Edytowane przez Marco36

cangi80

I bardzo dobre rozwiązanie. Sam chętnie kopciucha bym zachował, instalacja ze spadkami grawitacyjnymi to sama temp. wody by obieg popchnęła.

Ale biorę dotację, a tu warunkiem jest złomowanie starego kotła. :(

W tej chwili jestem uzależniony od elektryki, na szczęście u mnie od lat brak jest większych problemów z prądem. Z tym że w PL mamy 80% linii napowietrznych - to wszystko może się zdarzyć.

Coś tam zmień bo w stopce PC Altherma 6kw od 15.10.2021r A my mamy dopiero Luty? 2021r No chyba że to data montażu będzie.

W PC mam grzałkę 9 kW - ta na mój dom starczy do -28*C. A gdy zgodzić się na obniżkę temp. w domu do +20*C to może do -35*C.

Tak na ścisłość, gdy trzymać się prądu - to można za PC wpiąć w układ CO przepływowy ogrzewacz wody na siłę - też powinien ogrzać wodę w CO. o ile przepływ wody nie będzie w CO za mały - nad tym trzeba by się zastanowić.

Tylko jak popatrzysz na 3 ostatnie wpisy - to temat poszedł w kierunku jak ogrzać gdy braknie prądu :)

Gdy braknie 3 kW na zasilenie kompresora, to tym bardziej będzie brakowało tych 6 czy 9 kW na zasilenie grzałek. Nie mówiąc o ogromnych 17 kW.

Nawet na alledrogo nie widzę tak mocnych agregatów - zazwyczaj 2-3 kW.

No dobra mocniejsze też są, ale i ceny już w okolicy 8 tyś. zł.

Taki podgrzewać z Ali co wyżej podałem link jest na poziomie 600-800 zł i moc jeśli prawdziwa 5 lub 8 kW. Tylko rozprowadzenie ciepła trzeba by powietrznymi kanałami wykonać. Jako awaryjne źródło ciepła - finansowo ciekawa alternatywa.

Te 17kW mam z rozdziałem na różne moce a w szczegółach to są 1x2kw 1x 3kW 2x6kW sprawdza sie wysmienicie. To celowe przemyslane rozwiązanie. Mówiąc po krótce jak dla PC taktowanie to ( BE ) tak dla pieca z grzałkami --jest (OK) a dla mnie oszczędności

Edytowane przez -voymar-