codix 11.02.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Ja pozwolę sobie wsadzić przysłowiowy kij w mrowisko. Jak mianowicie zabezpieczacie się przed brakiem prądu ? Bo to zjawisko ostatnio dotyka znacznie większą liczbę ludzi niż długotrwałe mrozy rzędu -25 stopni. Jak do doby to polar jak dluzej to wyjazd do tesciowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.02.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Ja pozwolę sobie wsadzić przysłowiowy kij w mrowisko. Jak mianowicie zabezpieczacie się przed brakiem prądu ? Bo to zjawisko ostatnio dotyka znacznie większą liczbę ludzi niż długotrwałe mrozy rzędu -25 stopni. A tam od razu kij Wszystko zależy od domu i jego właściwościach czyli pojemności cieplnej, izolacji itp. W moim przypadku nie grozi mi wychłodzenie organizmu. Dom wychladza się ok.1st.C na dobę także luz. Poza tym, od 10 lat nie zanotowałem dłużej przerwy w dostawie prądu niż parę godzin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.02.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) ... Z racji wykonywanego zawodu mam też agregat, ale PC raczej bym nim nie napędzał, bo ponoć nie lubią niestabilnej energii. Jak to jest z tymi agregatami? Bo tak przyszłościowo, to miałem zamiar zaopatrzyć się w agregat prądotwórczy. Może są lepsze wersje z jakimś regulatorem napięcia? Lub można regulator dodatkowo wpiąć między agregat a PC? Ile taki regulator może kosztować, ma to sens? Niby mam PV, ale bez napięcia z sieci nie ruszy (On-Grid) i w zimie za mało prądu wytwarza by uciągnąć PC. U mnie już szybciej dom się wychładza 1*C na może 3 lub 5 godzin, w zależności od temp. zewn. edit.. A może taki podgrzewacz na ropę z Ali byłby skuteczniejszy? niż przetwarzanie paliwa na prąd i prądem napędzanie PC czy grzałek elektrycznych: https://pl.aliexpress.com/item/1005001762621338.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.55cd110fgkzhi6&algo_pvid=03503f13-4a84-4801-bd2d-79f2e41cf29b&algo_expid=03503f13-4a84-4801-bd2d-79f2e41cf29b-10&btsid=2100bb4716130617121663826e44df&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ trzeba tylko zapewnić zapas paliwa i dopływu powietrza No i podpiąć do akumulatora 12V. Plus jakiś UPS do zasilenia pompki obiegowej w CO. Chociaż jak dalej patrzę - to chyba powietrze ogrzewa, a nie wodę Edytowane 11 Lutego 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.02.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Tyle to się sam domyślam, że jak po stronie niskiego ciśnienia, to w przypadku PC split jest to po stronie jednostki zewnętrznej przed kompresorem. Po twojej wypowiedzi nadal nie wiem, czy jest to równoznaczne z temp. na dworze, czy z temp. wewnątrz układu chłodniczego? Bo czynnik po przejściu przez wymiennik, jest chyba o 5*C zimniejszy niż temp. otoczenia. Jeśli jest to odpowiedź 2 - to by pasowało, że kompresor przestaje pracować przy -25*C, bo czynnik będzie miał już te -30*C. No to wychodzi, że jesteś snobem. Sam jesteś tego świadom i masz swój układ CO/dom zabezpieczony, a innym odpisujesz z takim sarkazmem - że wpuszczasz ich w pokrzywy. Z twojej pierwszej wypowiedzi z uśmieszkami wychodzi, że PC zawsze będzie pracować - a autor pytania zadaje głupie pytanie. A teraz się okazuje, że jednak się wyłączy i sam jesteś na to zabezpieczony mocniejszą grzałką. A inni nieświadomi, z OZC = 8 kW i mając PC 8-9 kW z grzałką 3 kW - przy -26*C obudzą się w środku nocy ze strachem MOJA PC SIĘ POPSUŁA ?!? nie grzeje - w domu zimno! A kupili z dotacją to stary kocioł musieli zezłomować - i co teraz, jest mróz, za oknem śnieżne zaspy. Jak się tu ratować? Bez dodatkowego źródła ciepła? Ja w chwili zakupu PC też nie byłem tego świadom - że kompresor może przestać pracować. Kupiłem PC z mocniejszą grzałką, tylko dla tego że samą PC wziąłem słabszą, a wiedziałem że kompresor mocno traci na mocy przy niskich temp. Przewidywałem, że mimo ocieplania klimatu mogą się trafić anomalie i temp. może spaść do -30*C. Ale nie wiedziałem, że jest temp. graniczna po przekroczeniu której kompresor całkowicie się wyłączy. Jakieś 30 lat temu było u mnie -33*C w nocy, w dzień już tylko -18*C. To są krótkie epizody, ale mogą się trafić - jak widać po obecnej zimie. Najzimniejsze mrozy od 10-ciu lat, mimo że połowa zimy przypominała wiosnę. Jak drążę temat. to wydaje się że te -25*C jest graniczne dla freonu R32, przy innych gazach różnica może wynosić między -20 a -30*C. Jako 2 źrodło ciepła zrobiłem (Tymi rencami) :yes:osobny piec elektryczy z grzałkami 17kW Tak na duuuuuuży zapas koszt ok,500zeta. I niech daje nawet -40* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.02.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) W PC mam grzałkę 9 kW - ta na mój dom starczy do -28*C. A gdy zgodzić się na obniżkę temp. w domu do +20*C to może do -35*C. Tak na ścisłość, gdy trzymać się prądu - to można za PC wpiąć w układ CO przepływowy ogrzewacz wody na siłę - też powinien ogrzać wodę w CO. o ile przepływ wody nie będzie w CO za mały - nad tym trzeba by się zastanowić. Tylko jak popatrzysz na 3 ostatnie wpisy - to temat poszedł w kierunku jak ogrzać gdy braknie prądu Gdy braknie 3 kW na zasilenie kompresora, to tym bardziej będzie brakowało tych 6 czy 9 kW na zasilenie grzałek. Nie mówiąc o ogromnych 17 kW. Nawet na alledrogo nie widzę tak mocnych agregatów - zazwyczaj 2-3 kW. No dobra mocniejsze też są, ale i ceny już w okolicy 8 tyś. zł. Taki podgrzewać z Ali co wyżej podałem link jest na poziomie 600-800 zł i moc jeśli prawdziwa 5 lub 8 kW. Tylko rozprowadzenie ciepła trzeba by powietrznymi kanałami wykonać. Jako awaryjne źródło ciepła - finansowo ciekawa alternatywa. Edytowane 11 Lutego 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.02.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Ja pozwolę sobie wsadzić przysłowiowy kij w mrowisko. Jak mianowicie zabezpieczacie się przed brakiem prądu ? Bo to zjawisko ostatnio dotyka znacznie większą liczbę ludzi niż długotrwałe mrozy rzędu -25 stopni. Możliwości jest mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 11.02.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Ja pozwolę sobie wsadzić przysłowiowy kij w mrowisko. Jak mianowicie zabezpieczacie się przed brakiem prądu ? Bo to zjawisko ostatnio dotyka znacznie większą liczbę ludzi niż długotrwałe mrozy rzędu -25 stopni. Ja tam narazie śmieciucha nie zamierzam wyrzucać, nawet grawitacyjnie pójdzie. Oświetlenie awaryjne 12V w całym domu też mam zrobione, studni jeszcze też nie zawaliłem. Narazie to wszystko nie zawadza ale może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.02.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) cangi80 I bardzo dobre rozwiązanie. Sam chętnie kopciucha bym zachował, instalacja ze spadkami grawitacyjnymi to sama temp. wody by obieg popchnęła. Ale biorę dotację, a tu warunkiem jest złomowanie starego kotła. W tej chwili jestem uzależniony od elektryki, na szczęście u mnie od lat brak jest większych problemów z prądem. Z tym że w PL mamy 80% linii napowietrznych - to wszystko może się zdarzyć. Edytowane 11 Lutego 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 cangi80 I bardzo dobre rozwiązanie. Sam chętnie kopciucha bym zachował, instalacja ze spadkami grawitacyjnymi to sama temp. wody by obieg popchnęła. Ale biorę dotację, a tu warunkiem jest złomowanie starego kotła. W tej chwili jestem uzależniony od elektryki, na szczęście u mnie od lat brak jest większych problemów z prądem. Z tym że w PL mamy 80% linii napowietrznych - to wszystko może się zdarzyć. Coś tam zmień bo w stopce PC Altherma 6kw od 15.10.2021r A my mamy dopiero Luty? 2021r No chyba że to data montażu będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) W PC mam grzałkę 9 kW - ta na mój dom starczy do -28*C. A gdy zgodzić się na obniżkę temp. w domu do +20*C to może do -35*C. Tak na ścisłość, gdy trzymać się prądu - to można za PC wpiąć w układ CO przepływowy ogrzewacz wody na siłę - też powinien ogrzać wodę w CO. o ile przepływ wody nie będzie w CO za mały - nad tym trzeba by się zastanowić. Tylko jak popatrzysz na 3 ostatnie wpisy - to temat poszedł w kierunku jak ogrzać gdy braknie prądu Gdy braknie 3 kW na zasilenie kompresora, to tym bardziej będzie brakowało tych 6 czy 9 kW na zasilenie grzałek. Nie mówiąc o ogromnych 17 kW. Nawet na alledrogo nie widzę tak mocnych agregatów - zazwyczaj 2-3 kW. No dobra mocniejsze też są, ale i ceny już w okolicy 8 tyś. zł. Taki podgrzewać z Ali co wyżej podałem link jest na poziomie 600-800 zł i moc jeśli prawdziwa 5 lub 8 kW. Tylko rozprowadzenie ciepła trzeba by powietrznymi kanałami wykonać. Jako awaryjne źródło ciepła - finansowo ciekawa alternatywa. Te 17kW mam z rozdziałem na różne moce a w szczegółach to są 1x2kw 1x 3kW 2x6kW sprawdza sie wysmienicie. To celowe przemyslane rozwiązanie. Mówiąc po krótce jak dla PC taktowanie to ( BE ) tak dla pieca z grzałkami --jest (OK) a dla mnie oszczędności Edytowane 15 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 16.02.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dzięki, stopkę poprawiłem Rozwiązanie z grzałkami różnej mocy - fajne. Można stopniowo uruchamiać kolejne grzałki wraz ze zmieniającym się zapotrzebowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts