sliwki1719517300 10.02.2021 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Hej,nowy dom chciałbym przykryc gontem bitumicznym. Bardzo sie nam podoba i ceny sa dosc atrakcyjne w stosunku do innych rodzajów pokrycia, a trwałość ponoc porównywalna z blachodachówką.Znalzałem 2 producentów Technonicol i IKO. Ktos może ma taki na dachu, a moze polecacie inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 WitamPokrycie gontem wychodzi troche drożej niż blachodachówką, i niestety nie jest tak trwałe, ale specyficzne i tworzy fajną powierzchnię dachu. Wadą jest pracochłonność wykonania i tak jak w tym roku śnieg zalega na takich dachach i "nie chce spaść" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Bardzo sie nam podoba i ceny sa dosc atrakcyjne Policz dokładnie uwzględniając pełne deskowanie + papa vs membrana bez deskowania przy innych kryciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 10.02.2021 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Deskowanie bedzie i tak pełne, albo deski albo OSB. Także dochodzi membrana no i oczywscie masa gwozdzi do przybicia szingli. Dom z bala, dach spadzisty (jestem na etapie projektu wiec nie powiem ile stopni). Na takim domu mysle że lepiej bedzie wyglądał gont niz blacha. Projektant poleca gont blaszany Janosik, ale jest drozszy i wiecej scinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 12.02.2021 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Mam deskowany dach 18mm osb na pióro-wpust, przykręcany na wkręty ocynk 100mm. Do tego papa 5,2 na sbs, na to gont grafitowy prostokątny... Po 1. Tanio nie jest (biorąc pod uwagę roboczogodziny pracy własnej), po 2 papa 5,2 za gruba, widać łączenia i zakłady. Po 3 - robota w pojedynkę tragedia od deskowania począwszy... Gont jest tani i szybki w położeniu na dachach 15-30 stopni, ja miałem 45 stopni i bez patentów ch... się robiło. Teraz żałuje że od razu nie zamówiłem karpiówki i podwójnych łat... Już miałbym odhaczony dach, a tak to przesunąłem robotę na 2-3 lata jedynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 24.02.2021 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Hej, nowy dom chciałbym przykryc gontem bitumicznym. Bardzo sie nam podoba i ceny sa dosc atrakcyjne w stosunku do innych rodzajów pokrycia, a trwałość ponoc porównywalna z blachodachówką. Znalzałem 2 producentów Technonicol i IKO. Ktos może ma taki na dachu, a moze polecacie inny? Szczerze odradzam. Gont bitumiczny jest dobry na domki letniskowe i budy dla psa. Żywotność, owszem będzie ale posypka mineralna na goncie jest barwiona sztucznie i będzie płowiała. Po kilku latach koloru pierwotnego już nie będzie. Gont będzie się bardzo brudził a często też na goncie zaczynają rosnąć mchy. Na dom nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 24.02.2021 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Wpisz w wyszukiwarkę "dirty shingles" a pooglądasz dachy z gontów po kilku latach eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 07.04.2021 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Po czasie wracam do tematu. Wiele osób mi odradza. Po zastanowieniu - chyba słusznie. Zamierzam postawic na Janosika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 ... posypka mineralna na goncie jest barwiona sztucznie i będzie płowiała. Po kilku latach koloru pierwotnego już nie będzie... Ciekawa opinia. Możesz coś więcej o tym sztucznym barwieniu?! Posypka jest mineralna czyli kamień! Kolor się nie zmieni może delikatnie spłowieje. To wizualne odczucie spowodowane utlenianiem i pokryciem tym co fruwa w powietrzu. Zdecydowanymi minusami tego pokrycia są: - relacja cena - żywotność (żywotność w porywach do 20 lat), - porastanie szczególnie na północnych ekspozycjach dachu, - nie toleruje nierówności połaci, - wymaga sztywnego poszycia grubości minimum 18 mm, - wymaga zapewnienia poprawnej wentylacji dachu na etapie montażu więźby dachowej, - w naszym klimacie montaż możliwy w okresie maj - wrzesień. Zalety: - duża różnorodność kształtów i kolorów, - szybki montaż oczywiście dla wprawnej ekipy z gwoździarką, - możliwość samodzielnego montażu, - mało odpadów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts