Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny

sliwki1719517300

Recommended Posts

Hej,

nowy dom chciałbym przykryc gontem bitumicznym. Bardzo sie nam podoba i ceny sa dosc atrakcyjne w stosunku do innych rodzajów pokrycia, a trwałość ponoc porównywalna z blachodachówką.

Znalzałem 2 producentów Technonicol i IKO.

Ktos może ma taki na dachu, a moze polecacie inny?

Witam

Pokrycie gontem wychodzi troche drożej niż blachodachówką, i niestety nie jest tak trwałe, ale specyficzne i tworzy fajną powierzchnię dachu.

Wadą jest pracochłonność wykonania i tak jak w tym roku śnieg zalega na takich dachach i "nie chce spaść"

Deskowanie bedzie i tak pełne, albo deski albo OSB. Także dochodzi membrana no i oczywscie masa gwozdzi do przybicia szingli.

Dom z bala, dach spadzisty (jestem na etapie projektu wiec nie powiem ile stopni). Na takim domu mysle że lepiej bedzie wyglądał gont niz blacha. Projektant poleca gont blaszany Janosik, ale jest drozszy i wiecej scinek.

Mam deskowany dach 18mm osb na pióro-wpust, przykręcany na wkręty ocynk 100mm. Do tego papa 5,2 na sbs, na to gont grafitowy prostokątny... Po 1. Tanio nie jest (biorąc pod uwagę roboczogodziny pracy własnej), po 2 papa 5,2 za gruba, widać łączenia i zakłady. Po 3 - robota w pojedynkę tragedia od deskowania począwszy... Gont jest tani i szybki w położeniu na dachach 15-30 stopni, ja miałem 45 stopni i bez patentów ch... się robiło. Teraz żałuje że od razu nie zamówiłem karpiówki i podwójnych łat... Już miałbym odhaczony dach, a tak to przesunąłem robotę na 2-3 lata jedynie...

• 2 weeks później...
Hej,

nowy dom chciałbym przykryc gontem bitumicznym. Bardzo sie nam podoba i ceny sa dosc atrakcyjne w stosunku do innych rodzajów pokrycia, a trwałość ponoc porównywalna z blachodachówką.

Znalzałem 2 producentów Technonicol i IKO.

Ktos może ma taki na dachu, a moze polecacie inny?

Szczerze odradzam.

Gont bitumiczny jest dobry na domki letniskowe i budy dla psa.

Żywotność, owszem będzie ale posypka mineralna na goncie jest barwiona sztucznie i będzie płowiała.

Po kilku latach koloru pierwotnego już nie będzie.

Gont będzie się bardzo brudził a często też na goncie zaczynają rosnąć mchy.

Na dom nie polecam.

• 1 month później...
... posypka mineralna na goncie jest barwiona sztucznie i będzie płowiała.

Po kilku latach koloru pierwotnego już nie będzie...

Ciekawa opinia. Możesz coś więcej o tym sztucznym barwieniu?!

Posypka jest mineralna czyli kamień! Kolor się nie zmieni może delikatnie spłowieje. To wizualne odczucie spowodowane utlenianiem i pokryciem tym co fruwa w powietrzu.

Zdecydowanymi minusami tego pokrycia są:

- relacja cena - żywotność (żywotność w porywach do 20 lat),

- porastanie szczególnie na północnych ekspozycjach dachu,

- nie toleruje nierówności połaci,

- wymaga sztywnego poszycia grubości minimum 18 mm,

- wymaga zapewnienia poprawnej wentylacji dachu na etapie montażu więźby dachowej,

- w naszym klimacie montaż możliwy w okresie maj - wrzesień.

Zalety:

- duża różnorodność kształtów i kolorów,

- szybki montaż oczywiście dla wprawnej ekipy z gwoździarką,

- możliwość samodzielnego montażu,

- mało odpadów.

Pozdrawiam.