Mateusz.C 11.02.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) witamChoroba skłoniła mnie do zagłębienia się bardziej w temat który za niedługo mnie spotka.A więc podłogówka parter 135m2 , poddasze 135m2 w piwnicy będzie stał na 99 % kocioł na gaz ( nie mamy z żoną czasu ani ochoty po pracy przy dzieciach myśleć jeszcze o piecu ) więc tak w piwnicy będzie stał kocioł na gaz prosto do góry pion na parter i poddasze (które narazie nie będzie w ogóle użytkowe natomiast ocieplenie, rurki od OP i wylewkę w tym reku trzeba zrobić za jednym zamachem)Może więcej o domu. Ściany z Silki pierwsza warstwa na porothermie z perlitem na poziomie parteru. Duże przeszklenia Hs 5,3mx2,4 fix 3mx2,4m .Podłoga od piwnicy będzie ocieplona styro 20 cm 031 , ściany 20 cm styro 031, na poddaszu będzie 15cm styro na podłodze żeby upchać w tym rurki od reku. i tryśnięty dach 20cm pianą. Okna dobrej klasy oczywiście 3 szybowe na szczęście dobrze zamontowane.No i problem odnośnie rozmieszczenia rurek , tak wiem projekt ale to znów ok 3tys zł ....Czy się to zrobić bez ?Myślałem wszystkie pętle zrobić na rurach kanthermu 18 z PERTU żeby możliwie jak najbardzie stracić opory(widziałem dużo filmików na yt układają się jak dla mnie wzorowo ) No tak nie wspomniałem, że chce wykonoc to wszystko swoimi rękoma. Pętle utrzymywać na poziomie 80m wtedy wychodzi ich mniej więcej 12 czy nie za dużo? nie będzie później problemu z pchaniem tej wody w tyle miejsc ? Znalazłem rozdzielacze też firmy kantherm InoxFlow nierdzewne, maja belki dużo większą niż w przypadku mosieżnych bo aż 1 i1/4" na cienkiej ściance żeby temu zaradzić i znów pozbyć się jakichś oporów tylko czy dobrze myśle ?Jakie jest wasze zdanie na układanie rurek wszędzie co 10cm czy to przesada ? Da radę to później wysterować wszystko rotametrami ?Może ktoś podpowie jak to ugryźć ? bo jak w każdym przypadku im więcej grzebie tym mniej wiem. A nie chodzi tu o wywalanie kasy tylko zrobienia tego zgodnie ze sztuką ...Dzięki Zapomniałem . Jedynym sensownym rozwiązaniem sterowania tego niezależnie będzie zamontowanie 2 obiegowego sprzęgła i dwóch pomp ?oczywiście na dole i górze 2 oddzielne rozdzielacze.Na całej tej powierzchni skłaniamy się do anhydrytu żeby uniknąć dylatcji ( duże pomieszczenia) a może to zły pomysł ? Edytowane 11 Lutego 2021 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.02.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 3 piętrowy dom z silki na warstwie porothermu? Ulalala. kto to wymyślił? jedno pietro mojego domu to coś koło 50 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 11.02.2021 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) ehh źle napisałem już poprawiam porother jaka pierwsza warstwa na parterze ..Zresztą tu i tu klasa 15 Edytowane 11 Lutego 2021 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.02.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Po co? Szczególnie, że masz piwnice,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 11.02.2021 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Nie mam ochoty rozpisywać się o czymś co w nijaki sposób nie dotyczy tego o co pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) Masz OZC i obciążenia na każde pomieszczenie? Jak tak, to Purmo SDG sobie obliczysz podłogówkę (bez rozrysowania - ale dasz radę na tej podstawie ułożyć). Jak nie, to OZC audytor. Niby duża powierzchnia - ale aż 3k zł zaśpiewali Ci za projekt podlogówki? 20cm piany to zdecydowanie za mało.https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738-Problem-z-wilgoci%C4%85-na-strychu-skropliny-na-membranie Co do rozstawu - masz tutaj cieplutki wątek Edytowane 11 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 11.02.2021 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) Nie mam żadnych wyliczeń ani nic takiego ;/ Wiesz co z tymi 3 tysiakami to tak mniej wiecej (wole miec zawsze zapas ) z tego co widziałem jak grzebie po necie za tym wszystkim. to piany będzie 25 na kosach a na płaskim od góry 30 zapotrzebowanie z praktycznie tego samego projektu to 62,06 kWh/(m²rok) @Kaizen z tą wilgocią , mam deskowanie z papą , wiem o wentylacji między deskowaniem a pianą ale narazie jeszcze nie myślalałem jak to ogarnąć.. jakieś wzdłużne listewki 2cm na pewno dam, ale co na to. Może siatka elewacyjna przybita do krokwi takerem napieta ile się da między krokwiami i do tych listewek .. Edytowane 12 Lutego 2021 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 15.02.2021 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Panowie stosował ktoś z was ten patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.02.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) A nad rurkami będziesz fruwał? Ciekawe jak wejdą chłopaki z mixokreta na to Zanosząc się od śmiechu. Edytowane 15 Lutego 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yenefe 15.02.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Ciekawe jak wejdą chłopaki z mixokreta na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts