Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom z ogrzewaniem elektrycznym(kable)

Matiszyna

Recommended Posts

Witam serdecznie na wiosnę kupuje nowy dom, który jest obecnie w trakcie budowy i zaczynam analizować technologie grzewczą zastosowaną w tym budynku.

Dom ma mieć wykonaną Posadzkę jastrych około 7cm i zastanawia mnie czy będzie możliwość wykorzystania akumulacji ciepła z tańszej nocnej taryfy do ogrzania domu w dzień.

Materiały zastosowane do ogrzewania:

attachment.php?attachmentid=452984&d=1613110954

Czy z takim zestawem będę w stanie zmagazynować ciepło w tańszej taryfie prądu do wykorzystania za dnia?

Co ewentualnie mógłbym zmienić aby w pełni wykorzystać potencjał tych kabli bo z tego co widzę to termostaty chyba w pierwszej kolejności do wymiany

Zestaw wyżej wymieniony to standardowe wyposażenie domu, mogę jeszcze dowolnie zmienić zastosowane elementy na inne oczywiście za dopłatą.

Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam!

A dlaczego ten regulator miałby ograniczać potencjał tych kabli? Fakt, jest zajeb.... drogi:/ Masz czy będziesz miał domek nie wiele większy od mojego a moje zestawienie jest praktycznie takie same. Ja będę miał wylewkę bliżej 6cm ale mi nie zależy na akumulacji. OZC będzie na ta chwile najlepszym rozwiązaniem lub opinia kogoś kto użytkuje kable. W ich przypadku przewymiarowanie nie rodzi konsekwencji.

A dlaczego ten regulator miałby ograniczać potencjał tych kabli? Fakt, jest zajeb.... drogi:/ Masz czy będziesz miał domek nie wiele większy od mojego a moje zestawienie jest praktycznie takie same. Ja będę miał wylewkę bliżej 6cm ale mi nie zależy na akumulacji. OZC będzie na ta chwile najlepszym rozwiązaniem lub opinia kogoś kto użytkuje kable. W ich przypadku przewymiarowanie nie rodzi konsekwencji.

Do tej pory myślałem, że cały sens ogrzewania domu kablami polega na korzystaniu z taryfy nocnej czyli nagrzewanie tańszym prądem i korzystanie z ciepła z naładowanej ciepłem posadzki za dnia. Czy Ty będziesz nastawiać się na prąd w taryfie G12? Jakie koszta bierzesz pod uwagę związane z ogrzewaniem domu?

Wysłałem zapytanie do inwestora o OZC gdy tylko udzieli mi jakiejś odpowiedź w tej kwestii to dam znać.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź w tym temacie. Pozdrawiam :)

Ja buduje dom rekreacyjny całoroczny 70 m2. Kable to najbardziej prawdopodobne rozwiązanie. Będę służyły do utrzymania kilkunastu stopni w okresie zimowym i tu napewno będę chciał wykorzystać tania taryfę. Dobowe wachania temperatury pod moja nieobecność nie będą mi przeszkadzały. Uzupełnieniem będzie Klima i jakaś koza.

Najprawdopodobniej wezmę te sterowniki WiFi żeby moc wcześniej dogrzać jak sobie zażycze w nim spędzić weekend. Nie będę Ci podawał wyników OZC bo znowu się zrobi zamieszanie.

• Like 1

Styro na placki i tragedia gotowa.

Coś więcej możesz napisać? Pierwsze słyszę, żeby elewacja zrobiona tylko na placki powodowała "tragedię". Czyli ile procentowo będzie gorsze U ściany? Obwodowo przyklejony styropian da U = 0.2 a na placki U = 0.4?

elektryczne-kable-grzejne_3.jpg

Nie przesadzałbym, że 7cm to zupełna katastrofa i brak możliwości akumulacyjnego grzania. Ale na pewno tak jak Kaizen mówi zamienić kable VCD10 na 17. To nie PC, żeby się bać dużej mocy.

• Like 1

Screenshot_2021-02-12-17-54-18-019_com.miui.gallery.jpg

Na tym osiedlu jest budowane kilka domków to zdjęcie zrobiłem na jednym z pierwszych, który obecnie już jest skończony i w stanie deweloperskim. Mój domek jest już z oknami i dachem ma wymurowane ściany działowe i czekamy na elektrykę. A przed położeniem ogrzewania podłogowego szukam informacji czy czegoś za dopłatą nie ulepszyć. Pozdrawiam.Screenshot_2021-02-12-18-11-42-023_com.miui.gallery.jpg

Edytowane przez Matiszyna

Witam serdecznie na wiosnę kupuje nowy dom, który jest obecnie w trakcie budowy i zaczynam analizować technologie grzewczą zastosowaną w tym budynku.

Dom ma mieć wykonaną Posadzkę jastrych około 7cm i zastanawia mnie czy będzie możliwość wykorzystania akumulacji ciepła z tańszej nocnej taryfy do ogrzania domu w dzień.

Materiały zastosowane do ogrzewania:

attachment.php?attachmentid=452984&d=1613110954

Czy z takim zestawem będę w stanie zmagazynować ciepło w tańszej taryfie prądu do wykorzystania za dnia?

Co ewentualnie mógłbym zmienić aby w pełni wykorzystać potencjał tych kabli bo z tego co widzę to termostaty chyba w pierwszej kolejności do wymiany

Zestaw wyżej wymieniony to standardowe wyposażenie domu, mogę jeszcze dowolnie zmienić zastosowane elementy na inne oczywiście za dopłatą.

Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam!

Najpierw przelicz o co jest walka w związku z akumulacją i czy nie lepiej dokładnie dozować tyle energii ile potrzeba bez strat i bezładności. Piece akumulacyjne, bufory i betony grzewcze to jest stety pieśń przeszłości.

Stawka w II strefie jest niższa o 40% od I ale nie jest za darmo i będzie nadal drożała, może się więc okazać że zamiast rewelacją będzie złem koniecznym. Jeżlei zastosujemy podwymiarowe PV i pokryjemy 100% I strefy to kwestia akumulacji będzie pomijalna.

• Like 1

To mało wiesz.

Bądź tak dobry i pomóż mi zmniejszyć dysproporcje wiedzy. Chętnie się dowiem. No i cytuj cała wypowiedź, pomogę Ci :

Coś więcej możesz napisać? Pierwsze słyszę, żeby elewacja zrobiona tylko na placki powodowała "tragedię". Czyli ile procentowo będzie gorsze U ściany? Obwodowo przyklejony styropian da U = 0.2 a na placki U = 0.4?

Witam do tej pory nie uzyskałem informacji na temat OZC, ciągle czekam. W tym czasie chciałbym z Wami przeanalizować zastosowane technologie wykonania podłoża oraz ścian i dachu, czy coś rzuca się w oczy co można byłoby poprawić za dopłatą oczywiście i uzyskać lepsze parametry izolacyjne w domu?

https://naforum.zapodaj.net/7b937f738d8d.png.html

zestawienie budynku.jpg

Chciałbym jeszcze spytać czy ktoś z Państwa byłby w stanie pomóc mi stworzyć projekt rozmieszczenia kabli grzewczych w tym budynku ponieważ dokonaliśmy nie małych zmian w układzie i chciałbym mieć pewność, że kable zostaną rozmieszczone w odpowiedni sposób. W załączniku aktualny układ oraz projekt domu. Pozdrawiam.

IMG_20210119_202005.jpg

gdfgdfgdfg.jpg

Serdecznie Wszystkim dziękuję za uczestniczenie w dyskusji oraz Pozdrawiam.

Udało mi się zrobić takie obliczenia, nie wiem na ile one są miarodajne ale symulacja wygląda następująco:

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bpgj

Edytowane przez Matiszyna