Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy jakiej temp. zewnętrznej powinna włączać się grzałka ?

bulbalinski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

pytanie do znawców tematu:

Przy prawidłowo dobranej mocy pompy ciepła PW - przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna załączać się grzałka ?

Był u mnie serwis i twierdzi że przy -4 ?!?

Jak było -6 to zaczęło się dom ochładzać

Nie jest to prawidłowo dobrana pompa pod obciążenie cieplne domu.

Grzalka powinna włączać się jeśli temp.zewnetrzna zejdzie poniżej temp.obliczeniowej,zależnie od strefy klimatycznej czyli regionu Polski.

U mnie grzałka nie włącza się nawet przy -26st.C ale mam pompę o mocy grzewczej wyższej niż dom tego potrzebuje.

Edytowane przez Arturo1972

Temperaturę załączania na -4 kazał ustawić serwis - na wszelki wypadek i przy takiej raczej się nie włącza. Ale wezwanie serwisu wynikało z tego że od -6 zauważyłem spadek temperatury do domu.

Pompa to Buderus Logatherm WLW196i-8 AR E.

Nie robiłem sam OZC, chciałem żeby wszystkim zajęła się firma instalacyjna - policzyła, założyła i wzięła odpowiedzialność.

Temperaturę załączania na -4 kazał ustawić serwis - na wszelki wypadek i przy takiej raczej się nie włącza. Ale wezwanie serwisu wynikało z tego że od -6 zauważyłem spadek temperatury do domu.

Pompa to Buderus Logatherm WLW196i-8 AR E.

Nie robiłem sam OZC, chciałem żeby wszystkim zajęła się firma instalacyjna - policzyła, założyła i wzięła odpowiedzialność.

A sterowanie nią jakie masz? Pogodówka, termostat wewnętrzny czy tylko ustawienia na PC? Kupiłeś jedną z droższych pomp, to ciągaj teraz za worek jej instalatora niech Ci ustawia.

U mnie MOŻLIWOŚĆ włączenia grzałki jest ustawiona na -10. Ale są jeszcze tzw stopniominuty i jak PC sobie radzi, to grzałki nie włącza.

Edytowane przez Pytajnick

No właśnie o to mi chodzi: jaka powinna być dla Warszawy mniej więcej ta temperatura przy której może włączyć się grzałka. Żeby nie nazywać PC, piecem elektrycznym :(

Musze wiedziec o czym rozmawiać z instalatorem.

Wawa to III strefa czyli do -20st.C powinna chodzić bez grzałki.

Ale, mówimy o dobrych markowo pompach, które to potrafią i o dobrze dobranych.

Jeśli sam serwis mówi Ci,żebyś grzał grzałka już przy -4st.C to coś z tą pompą nie teges...

Wychodząc z założenia że chytry dwa razy traci wybrałem Boscha / Buderusa bo wydawało mi się że za marką jednak coś powinno iść. A spokój i brak stresu są warte każdych pieniędzy. Ale wyszło odwrotnie.

Walczę z ta pompa od 30.11.2020. Jak było -20 przez jedną noc, to miałem w domu 17 stopni. To była diagnoza - złe przepływy - i rzeczywiście bo zrobili trójniki w PEXie które dawały przekrój rury do zasilania całego domu na 11mm. Zostały wymienione rury i trójniki i przepływy są już dobre - ale problem wydajności pozostał.

Mam i czujnik na zewnątrz i czujnik wewnątrz, wszystko co można było zainstalować - oczywiście Buderusa. Ale to jest jakieś g. czujnik wew. pokazuje temperaturę o 1-3 stopnie niższa niż jest faktycznie, czujnik zewnętrzny pokazuje temperature wyższa o 2-5 stopni niz jest faktycznie (a 2 klasyczne termometry + 3 elektroniczne + telefon pokazują w tolerancji max 1 stopnia)

Mam podłogówkę.

Ale problemy zaczęły się od -6, wtedy zauważyłem że robi się zimniej w domu, była walka z parametrami - proszę ustawić to czy tamto i będzie dobrze i to trwało i trwało i tak mijały dni a temperatura powoli opadała. Jak było kilkanaście na minusie to wpadli żeby ustawić grzałkę na wcześniejsze włączenie.

Czyli nie było to w jedną noc :)

Mi się wydaje że pompa jest za słaba, ale boję się że instalator powie że "na grzałce działa i co mi pan zrobisz jak już zapłaciłeś" :( co z tego że ostatnio grzałka 6kw działa mi po 12 godzin dziennie

Nie przekazali mi takich danych. Jedyne co jest w katalogu to: Moc grzewcza (kw) przy A -7: 8,43

To pokazuje na ile warty jest ten kalkulator ciepła...

Wyliczył Ci obciążenie grzewcze na 9kW przy -20st.C a dom już przy -7st.C tyle potrzebuje włączając grzałki bo pompa nie wydala.

Winę widzę 50/50 czyli po połowie inwestor i instalator.

Teraz albo przyzwyczaisz się do grzałki albo pokażesz instalatorowi ile mocy potrzebuję Twój dom i zażądasz odpowiedniej pompy.

A tyle się tu pisze, że do instalatora idzie się z gotowym OZC i żąda się pompy o takiej mocy jak wyliczone obciążenie cieplne domu...

To pokazuje na ile warty jest ten kalkulator ciepła...

Wyliczył Ci obciążenie grzewcze na 9kW przy -20st.C a dom już przy -7st.C tyle potrzebuje włączając grzałki bo pompa nie wydala.

Winę widzę 50/50 czyli po połowie inwestor i instalator.

Teraz albo przyzwyczaisz się do grzałki albo pokażesz instalatorowi ile mocy potrzebuję Twój dom i zażądasz odpowiedniej pompy.

A tyle się tu pisze, że do instalatora idzie się z gotowym OZC i żąda się pompy o takiej mocy jak wyliczone obciążenie cieplne domu...

Nie rozpedzaj sie tak z osadami może pompa nie pracuje tak jak powinna i daje np.3kw zamiast 8kw w jakiejs tam temperaturze a ze przez to nie moze dobic do zadanej to zalacza grzalki najpierw niech sprawdzi czy pompa daje tyle kw ile powinna w danych warunkach

Dzięki :) Wiem że najlepiej się wszystkiego samemu nauczyć - ale jak człowiek nie ma czasu ot stara się zaufać fachowcom i dlatego wybierałem "markową" pompę i autoryzowanego instalatora. I wyszło jak wyszło.

W załączeniu przykładowe zrzuty z aplikacji i ze sterownika. Więcej informacji za bardzo nie ma :) Wszystko jest bardzo ubogie.

Screenshot_20210213-184439_MyDevice.jpg

Screenshot_20210213-184412_MyDevice.jpg

20210212_200910.jpg