bulbalinski 13.02.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam, pytanie do znawców tematu:Przy prawidłowo dobranej mocy pompy ciepła PW - przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna załączać się grzałka ? Był u mnie serwis i twierdzi że przy -4 ?!?Jak było -6 to zaczęło się dom ochładzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlick83 13.02.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Nie wiem co to za pompa i co to za serwis, ale u mnie przy -17 chodzi pompa bez grzałek, na samej sprężarce, podejrzewam, że przy -20 również.Jeśli u Ciebie załącza się przy -4 grzałka, to co będzie przy -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.02.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam, pytanie do znawców tematu: Przy prawidłowo dobranej mocy pompy ciepła PW - przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna załączać się grzałka ? Był u mnie serwis i twierdzi że przy -4 ?!? Jak było -6 to zaczęło się dom ochładzać To jakie OZC i jaka PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Witam, pytanie do znawców tematu: Przy prawidłowo dobranej mocy pompy ciepła PW - przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna załączać się grzałka ? Był u mnie serwis i twierdzi że przy -4 ?!? Jak było -6 to zaczęło się dom ochładzać Nie jest to prawidłowo dobrana pompa pod obciążenie cieplne domu. Grzalka powinna włączać się jeśli temp.zewnetrzna zejdzie poniżej temp.obliczeniowej,zależnie od strefy klimatycznej czyli regionu Polski. U mnie grzałka nie włącza się nawet przy -26st.C ale mam pompę o mocy grzewczej wyższej niż dom tego potrzebuje. Edytowane 13 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Temperaturę załączania na -4 kazał ustawić serwis - na wszelki wypadek i przy takiej raczej się nie włącza. Ale wezwanie serwisu wynikało z tego że od -6 zauważyłem spadek temperatury do domu.Pompa to Buderus Logatherm WLW196i-8 AR E.Nie robiłem sam OZC, chciałem żeby wszystkim zajęła się firma instalacyjna - policzyła, założyła i wzięła odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 No właśnie o to mi chodzi: jaka powinna być dla Warszawy mniej więcej ta temperatura przy której może włączyć się grzałka. Żeby nie nazywać PC, piecem elektrycznym Musze wiedziec o czym rozmawiać z instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.02.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Temperaturę załączania na -4 kazał ustawić serwis - na wszelki wypadek i przy takiej raczej się nie włącza. Ale wezwanie serwisu wynikało z tego że od -6 zauważyłem spadek temperatury do domu. Pompa to Buderus Logatherm WLW196i-8 AR E. Nie robiłem sam OZC, chciałem żeby wszystkim zajęła się firma instalacyjna - policzyła, założyła i wzięła odpowiedzialność. A sterowanie nią jakie masz? Pogodówka, termostat wewnętrzny czy tylko ustawienia na PC? Kupiłeś jedną z droższych pomp, to ciągaj teraz za worek jej instalatora niech Ci ustawia. U mnie MOŻLIWOŚĆ włączenia grzałki jest ustawiona na -10. Ale są jeszcze tzw stopniominuty i jak PC sobie radzi, to grzałki nie włącza. Edytowane 13 Lutego 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 No właśnie o to mi chodzi: jaka powinna być dla Warszawy mniej więcej ta temperatura przy której może włączyć się grzałka. Żeby nie nazywać PC, piecem elektrycznym Musze wiedziec o czym rozmawiać z instalatorem. Wawa to III strefa czyli do -20st.C powinna chodzić bez grzałki. Ale, mówimy o dobrych markowo pompach, które to potrafią i o dobrze dobranych. Jeśli sam serwis mówi Ci,żebyś grzał grzałka już przy -4st.C to coś z tą pompą nie teges... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Wychodząc z założenia że chytry dwa razy traci wybrałem Boscha / Buderusa bo wydawało mi się że za marką jednak coś powinno iść. A spokój i brak stresu są warte każdych pieniędzy. Ale wyszło odwrotnie. Walczę z ta pompa od 30.11.2020. Jak było -20 przez jedną noc, to miałem w domu 17 stopni. To była diagnoza - złe przepływy - i rzeczywiście bo zrobili trójniki w PEXie które dawały przekrój rury do zasilania całego domu na 11mm. Zostały wymienione rury i trójniki i przepływy są już dobre - ale problem wydajności pozostał. Mam i czujnik na zewnątrz i czujnik wewnątrz, wszystko co można było zainstalować - oczywiście Buderusa. Ale to jest jakieś g. czujnik wew. pokazuje temperaturę o 1-3 stopnie niższa niż jest faktycznie, czujnik zewnętrzny pokazuje temperature wyższa o 2-5 stopni niz jest faktycznie (a 2 klasyczne termometry + 3 elektroniczne + telefon pokazują w tolerancji max 1 stopnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.02.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Nie znając parametrów Twojego domu ,OZC, nikt Ci raczej tutaj nie pomoże. Babol instalatorów sugeruje, że ich dobór jednostki mógł pochodzić z fusów albo wosku. Taka strata ciepła w jedną noc? Masz grzejniki czy podłogówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Mam podłogówkę. Ale problemy zaczęły się od -6, wtedy zauważyłem że robi się zimniej w domu, była walka z parametrami - proszę ustawić to czy tamto i będzie dobrze i to trwało i trwało i tak mijały dni a temperatura powoli opadała. Jak było kilkanaście na minusie to wpadli żeby ustawić grzałkę na wcześniejsze włączenie. Czyli nie było to w jedną noc Mi się wydaje że pompa jest za słaba, ale boję się że instalator powie że "na grzałce działa i co mi pan zrobisz jak już zapłaciłeś" co z tego że ostatnio grzałka 6kw działa mi po 12 godzin dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.02.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 To co opisujesz to jakiś dramat. Ja miałem PC dobieraną raczej "na oko" i do tego mam w większości grzejniki. Przez prawie 9 lat nigdy nie były używane grzałki! Jak duży to dom i jakie podstawowe parametry typu grubość ocieplenia ścian/dachu, rodzaj wentylacji, okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Wynik z Ciepło Właściwe https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bjz0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.02.2021 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pompa to Buderus Logatherm WLW196i-8 AR E. Nie robiłem sam OZC, chciałem żeby wszystkim zajęła się firma instalacyjna - policzyła, założyła i wzięła odpowiedzialność. Jaką moc ma ta pompa przy - 20 C??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Nie przekazali mi takich danych. Jedyne co jest w katalogu to: Moc grzewcza (kw) przy A -7: 8,43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.02.2021 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Moc grzewcza (kw) przy A -7: 8,43 Dzwoń do instalatora i się dowiedz, Kasa dał a nie wiele wie!!! - są jeszcze takie owce do strzyżenia!!! Prawdopodobnie wychodzi na to, że poniżej - 7 C należy załączyć grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.02.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Nie przekazali mi takich danych. Jedyne co jest w katalogu to: Moc grzewcza (kw) przy A -7: 8,43 Masz gdzies podglad w tej pompie na parametry pracy ? Najlepiej moc produkowaną podczas pracy tuż przed wlaczeniem sie grzalek abo chociaz temp.powrotu zasilania zadana i przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Nie przekazali mi takich danych. Jedyne co jest w katalogu to: Moc grzewcza (kw) przy A -7: 8,43 To pokazuje na ile warty jest ten kalkulator ciepła... Wyliczył Ci obciążenie grzewcze na 9kW przy -20st.C a dom już przy -7st.C tyle potrzebuje włączając grzałki bo pompa nie wydala. Winę widzę 50/50 czyli po połowie inwestor i instalator. Teraz albo przyzwyczaisz się do grzałki albo pokażesz instalatorowi ile mocy potrzebuję Twój dom i zażądasz odpowiedniej pompy. A tyle się tu pisze, że do instalatora idzie się z gotowym OZC i żąda się pompy o takiej mocy jak wyliczone obciążenie cieplne domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 To pokazuje na ile warty jest ten kalkulator ciepła... Wyliczył Ci obciążenie grzewcze na 9kW przy -20st.C a dom już przy -7st.C tyle potrzebuje włączając grzałki bo pompa nie wydala. Winę widzę 50/50 czyli po połowie inwestor i instalator. Teraz albo przyzwyczaisz się do grzałki albo pokażesz instalatorowi ile mocy potrzebuję Twój dom i zażądasz odpowiedniej pompy. A tyle się tu pisze, że do instalatora idzie się z gotowym OZC i żąda się pompy o takiej mocy jak wyliczone obciążenie cieplne domu... Nie rozpedzaj sie tak z osadami może pompa nie pracuje tak jak powinna i daje np.3kw zamiast 8kw w jakiejs tam temperaturze a ze przez to nie moze dobic do zadanej to zalacza grzalki najpierw niech sprawdzi czy pompa daje tyle kw ile powinna w danych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 13.02.2021 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Dzięki Wiem że najlepiej się wszystkiego samemu nauczyć - ale jak człowiek nie ma czasu ot stara się zaufać fachowcom i dlatego wybierałem "markową" pompę i autoryzowanego instalatora. I wyszło jak wyszło. W załączeniu przykładowe zrzuty z aplikacji i ze sterownika. Więcej informacji za bardzo nie ma Wszystko jest bardzo ubogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts