Ekwador 13.02.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam , jestem posiadaczem instlacji 10kw . Falownik to 3 fazowy deye sun 10-gk . Odegłośc od falownika do skrzynki to jakieś 25-30m . Kable po drodze to 4mm2 . Wszystko działa ogólnie bez żadnych problemów jednak kiedy słoneczko bije ponad 7000w to zaczyna się problem . Gdyż napięcia przekrzaczają 253v . Nie obniżają go nawet włączenie ogrzewania na prąd . Problem występuję tylko na jednej fazie . I tutaj pytanie czy zamieniając fazy L1 z L2 przy falowniku czy to obniży napięcie ( przepraszam ale na prądzie totalnie się nie znam ) . Wiem temat wałkowany , ale zawsze jest falownik 1 fazowy mała instalacja na tematach które ja przeszukałem . Dorzucam wykresik z jednego dnia kiedy to było , mogę wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 13.02.2021 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Musiał byś zmierzyć napięcia na skrzynce. Ale przypuszczam, że tam też jest już za dużo. Jeśli pominąć metody nielegalne i szkodliwe dla sieci to jedyne co możesz zrobić to:1. dociążać tą jedną fazę (gdy napięcie jest zbyt duże),2. ciąć na falowniku moc maksymalną (ustawić np. 6,9kW - ale tego pewnie nie chcesz).3. jeśli na skrzynce jest OK, to zwiększyć przekrój kabla skrzynka-falownik. ps.Można jeszcze poprzepinać na tą fazę wszystkie odbiorniki w domu chodzące w dzień (kamery, alarm, domofon itp). Nie jest tego dużo, ale zawsze to trochę może pomóc. A nic nie kosztuje (poza pomęczeniem się). Edytowane 13 Lutego 2021 przez Tomkii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 13.02.2021 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 A co Energa nie może zrobić bo jedyna sensowna odpowiedzią jest zwiększenie przekroju tylko ze z tym wiąże się kopanie 16m rowu i kucie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 13.02.2021 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 A co A Energa nie może zrobić bo jedyna sensowna odpowiedzią jest zwiększenie przekroju tylko ze z tym wiąże się kopanie 16m rowu i kucie w domu. A jak dociążyć tą fazę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 13.02.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Przy 14A per faza masz na tym kablu wzrost napięcia o około 1,6V na każdej fazie (25m, liczyłem z jakiejś strony, więc może nie być dokładnie). Tyle da się ugryźć u Ciebie.Z dostawcą energii zawsze możesz też rozmawiać, ale oni ustawiają parametry pracy transformatora pod klientów na końcu linii. PS.Przecież pisałem, posprawdzać na której fazie są odbiorniki prądu w dzień. Domofony, kamery, alarmy, lodówki, itp. To i tak bierze prąd, to niech przynajmniej bierze go tam, gdzie jest go za dużo). Edytowane 13 Lutego 2021 przez Tomkii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 13.02.2021 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 A pytanie co ty byś zrobił? Może tak to ugryzę. Bo nie chciałbym ograniczać mocy. I zapomniałem wspomnieć czy wpływ może mieć instlaacja sąsiada? Mniejsza założyliśmy w podobnym czasie więc nie mamy danych do porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 13.02.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Lepiej ograniczyć i produkować niż nie produkować. Przede wszystkim pomierzył bym, gdzie mam spadki napięcia. Ile jest na skrzynce. Przepiął bym odbiorniki. U siebie poprzepinałem. Tylko ja mam instalację 1f i przez brak bilansowania moja instalacja i moje odbiorniki są na fazie z najniższym napięciem. Gdyby było bilansowanie to odbiorniki były by na fazie z najwyższym napięciem. Zawsze jest jakaś asymetria napięć. W załączniku masz jak ona wygląda u mnie. Na końcu wymieniał bym kabel. A pisać też bym pisał do dostawcy. Zrób też pomiar po zachodzie słońca, gdy nie działają okoliczne instalacje PV. Jeśli wtedy też jest zbyt duże napięcie to są szanse, że coś z tym zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 13.02.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 A pytanie co ty byś zrobił? Może tak to ugryzę. Bo nie chciałbym ograniczać mocy. I zapomniałem wspomnieć czy wpływ może mieć instlaacja sąsiada? Mniejsza założyliśmy w podobnym czasie więc nie mamy danych do porównania A czy sąsiad ma inwerter 3 czy 1 fazowy ? Jaką on ma moc tych paneli ? Jeżeli by miał 1 fazowy to podnosi właśnie na tej jednej fazie napięcie. Gdy by tak było to trzeba by z nim pogadać aby przepiął sobie inwerter na fazę o najniższym napięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 13.02.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam , jestem posiadaczem instlacji 10kw . Falownik to 3 fazowy deye sun 10-gk . Odegłośc od falownika do skrzynki to jakieś 25-30m . Kable po drodze to 4mm2 . Wszystko działa ogólnie bez żadnych problemów jednak kiedy słoneczko bije ponad 7000w to zaczyna się problem . Gdyż napięcia przekrzaczają 253v . Nie obniżają go nawet włączenie ogrzewania na prąd . Problem występuję tylko na jednej fazie . I tutaj pytanie czy zamieniając fazy L1 z L2 przy falowniku czy to obniży napięcie ( przepraszam ale na prądzie totalnie się nie znam ) . Wiem temat wałkowany , ale zawsze jest falownik 1 fazowy mała instalacja na tematach które ja przeszukałem . Dorzucam wykresik z jednego dnia kiedy to było , mogę wiecej. Widzę że to solarman, myślę że lepiej analizować nie z wykresu po zrzucie a z arkusza kalkulacyjnego ściągniętego z zakładki EKSPORT i z konkretnego dnia kiedy nastąpiły wyłączenia z powodu za wysokiego napięcia, widzimy wtedy jakie te napięcia były przed wyłączeniem się falownika i po. w zał. przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 14.02.2021 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Arkusze też mam z 3 dni w których wystąpił błąd a co do sąsiada do musiałbym się zapytać ale wydaje mi się że falownik 1 fazowy bo ma on tam 12 paneli ale się zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PieknyRoman 14.02.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 CześćZabieracie się Panowie za to od dupy strony. Powodem wzrostu napięcia nie jest falownik a odciążenie sieci poprzez wprowadzenie energii przez falownik do niej. Wine za to ponosi oczywiście mierna jakość lini zasilającej od trafa do odbiorcy. Ja zacząłbym od pomiaru pętli zwarcia lini L-N, pomiar ten może wiele wnieść do reklamacji którą powinieneś złożyć co ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 14.02.2021 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Falownik sąsiada 3 fazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 14.02.2021 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) I wezwę firmę która robiła bo ja nawet nie wiem co tak szczerze oznaczają te pojęcia o których mówicie (jak mówiłem na elektyce mało się znam). Liczyłem że problem jest bardziej techniczny tzn coś ustawienia czy po prostu coś wystarczy przełączyć przeczepić . Dorzucam zdjęcie falownika z rozdzielnią . Edytowane 14 Lutego 2021 przez Ekwador Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 14.02.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Falownik sąsiada 3 fazowy To pewnie sąsiadowi też się wyłącza. Ja też mam ten problem lecz jeszcze nie teraz mam mały kąt paneli więc produkcja jest jeszcze mała. Zrobiłem sobie taki ogranicznik , że jak napięcie dochodzi do powiedzmy 250 V to zostaje obciążone grzałką w zbiorniku CWU i dalej już nie wzrasta. Ale żeby dokładnie przetestować muszę poczekać do wiosny jak będzie więcej produkcji. Mój falownik działa trochę inaczej bo po osiągnięciu 250 V zaczyna ograniczać moc i dalej już nie wzrasta ale i mniej produkuje ale się nie restartuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PieknyRoman 14.02.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 CześćPowtórzę raz jeszcze, falownik nie powoduje wzrostu napięcia, to efekt uboczny. Masz rację Kolego, zwróć się do instalatora z tym problemem a on na pewno sobie z tym poradzi. Skoro masz instalacje 10KWp to i przyłącze ZE mniejsze być nie może, idąc dalej tym tokiem myślenia skoro możesz z sieci pobrać 10KW to i powinieneś móc oddać 10KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.02.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Arkusze też mam z 3 dni w których wystąpił błąd a co do sąsiada do musiałbym się zapytać ale wydaje mi się że falownik 1 fazowy bo ma on tam 12 paneli ale się zapytam Zapodaj jakie napięcia były bezpośrednio przed błędem czy też wyłączeniem się falownika, po wyłączeniu falownika i też po ponownym podjęciu pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 14.02.2021 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Wrzucę gdzieś exela i jakoś go udostępnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.02.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Cześć Powtórzę raz jeszcze, falownik nie powoduje wzrostu napięcia, to efekt uboczny. Masz rację Kolego, zwróć się do instalatora z tym problemem a on na pewno sobie z tym poradzi. Skoro masz instalacje 10KWp to i przyłącze ZE mniejsze być nie może, idąc dalej tym tokiem myślenia skoro możesz z sieci pobrać 10KW to i powinieneś móc oddać 10KW Zgadza się że wzrost napięcia to jest efekt uboczny związany z impedancją sieci i jeżeli ma zgłoszoną instalację 10 kW to przyłącze ma na pewno na nie mniej mocy i faktycznie skoro może pobierać zgodnie z przydziałem np. 10 kW to i oddawać zgodnie z tym przydziałem też powinien móc ale niestety nie wszędzie jest to możliwe a prawdopodobnie to dopiero od marca, kwietnia takie problemy się nasilą z racji że wiele instalacji powstało w końcówce roku i jeszcze nie miały możliwości pracy z mocą nominalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 16.02.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Jesienią niedaleko mnie coś robili na linii zasilajacej, więc podszedłem zapytać - z informacji któe otrzymałem: jeśli napięcie przekracza dopuszczalną wartość 253V trzeba dzwonic na pogotowie energetyczne - bez zgłoszenia nic nie zrobią. Jak będą mieli zgłoszenie podjadą, zmierzą z włączonym i wyłączonym falownikiem (aby wykluczyć problem instalacji/przyłącza klienta) i dopiero wtedy będą działać w celu przełączenia na stacji trafo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.02.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) . Edytowane 11 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts