Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieplowlasciwie.pl

sliwki1719517300

Recommended Posts

Czy ktoś liczył zapotrzebowanie na ciepło i koszty ogrzewania na tej stronie?

Jak wyniki mają się do rzeczywistości?

Ktoś wybudował i zweryfikował wyniki obliczeń z tego lub innego źródła?

Przed chwilą zrobiłem tam sobie swoją symulację :)

Widać, że trochę się tam poprawiło z celnością,bo powiedzmy tak do 80% ale dla laika może to być pomijalna różnica. Osobiście jestem zaskoczony in plus :)

Co do mojego domu troszkę zawyża wyliczenia albo COP mam tak duży :D

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bkgl

Edytowane przez Arturo1972

Przed chwilą zrobiłem tam sobie swoją symulację :)

Widać, że trochę się tam poprawiło z celnością,bo powiedzmy tak do 80% ale dla laika może to być pomijalna różnica. Osobiście jestem zaskoczony in plus :)

Co do mojego domu troszkę zawyża wyliczenia albo COP mam tak duży :D

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bkgl

Przypomnij wyniki obliczen ozc ktore wykonałes dla swojego domu gdy był projektowany.

O ile dobrze pamietam to projektowe obciazenie cieplne było na poziomie 3,5 kW i dlatego pompa była przewymiarowana ponad 2 razy, z linku który podałes wychodzi 9 kW. Cos sie nie zgadza.

Przypomnij wyniki obliczen ozc ktore wykonałes dla swojego domu gdy był projektowany.

O ile dobrze pamietam to projektowe obciazenie cieplne było na poziomie 3,5 kW i dlatego pompa była przewymiarowana ponad 2 razy, z linku który podałes wychodzi 9 kW. Cos sie nie zgadza.

Obciążenie cieplne wg OZC to 3,5kW a wg właściwego ciepła 4,3kW,można to przyjąć jako margines błędu.

Zapotrzebowanie na ciepło wg OZC to 5900kWh a wg ciepła właściwego aż 8600kWh i tu również różnica, dlatego pisałem o wyższym COP :)

Edit:

Faktycznie coś się nie zgadza bo albo link się zmienił albo jakiś chochlik się wdał.

Powyższy link nie ma nic wspólnego co pierwotny pokazywał.

A pokazywał to co pisze powyżej.

Dziwna akcja...

Zrobiłem ponownie symulację ;)

Tym razem bez linka ale za to z print screenem.

Powiedzmy, że się zgadza w 90%:

Screenshot_20210213-233333_Chrome.jpg

Screenshot_20210213-233344_Chrome.jpg

Screenshot_20210213-233355_Chrome.jpg

Ano dziwna, pozostałe dane sie zgadzają (powierzchnia, ocieplenie itd)?

W linku w którym zapodałem wcześniej została zmieniona grubość izolacji ściany, czemu tak, nie mam pojęcia,nie wchodziłem dalej co mogło być jeszcze zmienione

To dziwne, że nie masz zysków bytowych ani słonecznych. U mnie CW wylicza w miarę (można uznać za margines błędu) straty - ale 3/4 tego pokrywają zyski bytowe i słoneczne.

attachment.php?attachmentid=434910

Właściwe ciepło nie liczy zysków bytowych dlatego pisałem z jajem, że mam wyższy COP ;)

Ale można powiedzieć, że to poprawny kalkulator.

Czy ktoś liczył zapotrzebowanie na ciepło i koszty ogrzewania na tej stronie?

Jak wyniki mają się do rzeczywistości?

Ktoś wybudował i zweryfikował wyniki obliczeń z tego lub innego źródła?

W moim przypadku wszystko się zgadza w wyjątkiem zużycia prądu jest 3 x zawyżone, poza tym reszta rewela.

ciepło właściwe:

przy standardowej temperaturze w pomieszczeniach na 20 stopni.

34W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

68kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię

OZC

55W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

110kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię

tak więc u mnie spora różnica, chyba że coś źle wpisuje, ale co tam można źle wpisać.

Edytowane przez Pitrekkk

Ja liczyłem na ciepłowłasciwe ze 4 lata temu jak wybierałem sposób ogrzewania. Nie ufałem wynikowi, zleciłem przeliczenie tego forumowemu specjaliscie. Praktycznie wyniki były jednakowe. U mnie dom w prostej bryle, podejrzewam, że im bardziej skomplikowany tym te wyliczenia moga być mniej precyzyjne. Bałem się ogrzewania elektrycznego, wiele osób mnie "ostrzegało" że będę "kosmiczne" rachunki płacił za prad, wyliczenia sugerowały że bedzie dobrze i tak jest. Innego ogrzewania bym nie zrobił, nawet jak obecnie mamy "prawdziwą" zimę. Edytowane przez sylwekr