sliwki1719517300 13.02.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Czy ktoś liczył zapotrzebowanie na ciepło i koszty ogrzewania na tej stronie? Jak wyniki mają się do rzeczywistości?Ktoś wybudował i zweryfikował wyniki obliczeń z tego lub innego źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Czy ktoś liczył zapotrzebowanie na ciepło i koszty ogrzewania na tej stronie? Jak wyniki mają się do rzeczywistości? Ktoś wybudował i zweryfikował wyniki obliczeń z tego lub innego źródła? Przed chwilą zrobiłem tam sobie swoją symulację Widać, że trochę się tam poprawiło z celnością,bo powiedzmy tak do 80% ale dla laika może to być pomijalna różnica. Osobiście jestem zaskoczony in plus Co do mojego domu troszkę zawyża wyliczenia albo COP mam tak duży https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bkgl Edytowane 13 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2021 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Przed chwilą zrobiłem tam sobie swoją symulację Widać, że trochę się tam poprawiło z celnością,bo powiedzmy tak do 80% ale dla laika może to być pomijalna różnica. Osobiście jestem zaskoczony in plus Co do mojego domu troszkę zawyża wyliczenia albo COP mam tak duży https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bkgl Przypomnij wyniki obliczen ozc ktore wykonałes dla swojego domu gdy był projektowany. O ile dobrze pamietam to projektowe obciazenie cieplne było na poziomie 3,5 kW i dlatego pompa była przewymiarowana ponad 2 razy, z linku który podałes wychodzi 9 kW. Cos sie nie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Przypomnij wyniki obliczen ozc ktore wykonałes dla swojego domu gdy był projektowany. O ile dobrze pamietam to projektowe obciazenie cieplne było na poziomie 3,5 kW i dlatego pompa była przewymiarowana ponad 2 razy, z linku który podałes wychodzi 9 kW. Cos sie nie zgadza. Obciążenie cieplne wg OZC to 3,5kW a wg właściwego ciepła 4,3kW,można to przyjąć jako margines błędu. Zapotrzebowanie na ciepło wg OZC to 5900kWh a wg ciepła właściwego aż 8600kWh i tu również różnica, dlatego pisałem o wyższym COP Edit: Faktycznie coś się nie zgadza bo albo link się zmienił albo jakiś chochlik się wdał. Powyższy link nie ma nic wspólnego co pierwotny pokazywał. A pokazywał to co pisze powyżej. Dziwna akcja... Edytowane 13 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2021 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 ... Dziwna akcja... Ano dziwna, pozostałe dane sie zgadzają (powierzchnia, ocieplenie itd)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Zrobiłem ponownie symulację Tym razem bez linka ale za to z print screenem. Powiedzmy, że się zgadza w 90%: Ano dziwna, pozostałe dane sie zgadzają (powierzchnia, ocieplenie itd)? W linku w którym zapodałem wcześniej została zmieniona grubość izolacji ściany, czemu tak, nie mam pojęcia,nie wchodziłem dalej co mogło być jeszcze zmienione Edytowane 13 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2021 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Powiedzmy, że się zgadza w 90%: To dziwne, że nie masz zysków bytowych ani słonecznych. U mnie CW wylicza w miarę (można uznać za margines błędu) straty - ale 3/4 tego pokrywają zyski bytowe i słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 To dziwne, że nie masz zysków bytowych ani słonecznych. U mnie CW wylicza w miarę (można uznać za margines błędu) straty - ale 3/4 tego pokrywają zyski bytowe i słoneczne. Właściwe ciepło nie liczy zysków bytowych dlatego pisałem z jajem, że mam wyższy COP Ale można powiedzieć, że to poprawny kalkulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.02.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Obecnie, czy zrobiłbym płatne OZC i zalecal to zrobić ? Nie zalecam Jestem pod wrażeniem właściwego ciepła, że przez te lata potrafili znacznie udoskonalić ten kalkulator I z czystym sumieniem mogę to polecić Edytowane 13 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.02.2021 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Czy ktoś liczył zapotrzebowanie na ciepło i koszty ogrzewania na tej stronie? Jak wyniki mają się do rzeczywistości? Ktoś wybudował i zweryfikował wyniki obliczeń z tego lub innego źródła? W moim przypadku wszystko się zgadza w wyjątkiem zużycia prądu jest 3 x zawyżone, poza tym reszta rewela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 14.02.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) ciepło właściwe: przy standardowej temperaturze w pomieszczeniach na 20 stopni. 34W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc68kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię OZC 55W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc110kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię tak więc u mnie spora różnica, chyba że coś źle wpisuje, ale co tam można źle wpisać. Edytowane 14 Lutego 2021 przez Pitrekkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 14.02.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 chyba że coś źle wpisuje, ale co tam można źle wpisać. moze powierzchnie okien ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 14.02.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 mi wyszło takie coś zakładając że przez pierwszysch pare lat poddasze będzie nieużytkowehttps://cieplowlasciwie.pl/wynik/bise Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 14.02.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 moze powierzchnie okien ?? 5 dużych okien, 2 małe = 6 plus jedno balkonowe do tego. współczesne, z 3 szybami, wiec tu pomyłki nie ma we wpisie... zwyczajnie kalkulator nie uwzględnia innych czynników, tak zakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 14.02.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Ja liczyłem na ciepłowłasciwe ze 4 lata temu jak wybierałem sposób ogrzewania. Nie ufałem wynikowi, zleciłem przeliczenie tego forumowemu specjaliscie. Praktycznie wyniki były jednakowe. U mnie dom w prostej bryle, podejrzewam, że im bardziej skomplikowany tym te wyliczenia moga być mniej precyzyjne. Bałem się ogrzewania elektrycznego, wiele osób mnie "ostrzegało" że będę "kosmiczne" rachunki płacił za prad, wyliczenia sugerowały że bedzie dobrze i tak jest. Innego ogrzewania bym nie zrobił, nawet jak obecnie mamy "prawdziwą" zimę. Edytowane 14 Lutego 2021 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 14.02.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) u mnie prosty dom w prostokacie z dachem na 2 strony, o powierzchni 90m2. Jeszcze raz sprawdze czy dobrze wpisuję. Edytowane 14 Lutego 2021 przez Pitrekkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.02.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) No i fajnie. ja nie widzę rożnicy z tym co było te 2-3 lata temu. Zuzycie prądu podają 3,5 razy wyższe od faktycznego. https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bl0f Nie ma sensu wklejanie wyników. To powyżej to już nie jest mój dom Edytowane 15 Lutego 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 14.02.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 u mnie prosty dom w prostokacie z dachem na 2 strony, o powierzchni 90m2. Jeszcze raz sprawdze czy dobrze wpisuję. [ATTACH=CONFIG]453054[/ATTACH] To ja wpisuje większe grubości izolacji, mam mniejszy domek; fakt WG a wynik finalny jest ok 2500 kWh wyższy.zaraz siadam i liczę to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 14.02.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 To ja wpisuje większe grubości izolacji, mam mniejszy domek; fakt WG a wynik finalny jest ok 2500 kWh wyższy.zaraz siadam i liczę to jeszcze raz. U mnie mechaniczna z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 14.02.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Tak by to wyglądało jeśli chodzi o cieplowlasciwie.pl Porównanie z OZC mogę podać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts