Pitrekkk 14.02.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Wrzuta jeszcze lepsza niż u mnie, sami hakerzy, nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Wrzuta jeszcze lepsza niż u mnie, sami hakerzy, nic nie widać Oj tam hakerzy - każdy może klikać i dowolnie edytować każdy budynek. Dlatego nie ma sensu wrzucanie linków do CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.02.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Tak by to wyglądało jeśli chodzi o cieplowlasciwie.pl Porównanie z OZC mogę podać na priv[ATTACH=CONFIG]453057[/ATTACH] jakoś słabo to wyszło w porównaniu nawet z moim domem może trzeba ocieplić żeby zbliżyć się do B lub chociaż C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 14.02.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 jakoś słabo to wyszło w porównaniu nawet z moim domem może trzeba ocieplić żeby zbliżyć się do B lub chociaż C?[/quote Pod grafika domku masz wpisane zastosowane grubości izolacji. Całkiem duże grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.02.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 jakoś słabo to wyszło w porównaniu nawet z moim domem może trzeba ocieplić żeby zbliżyć się do B lub chociaż C?[/quote Pod grafika domku masz wpisane zastosowane grubości izolacji. Całkiem duże grubości. And what gonna not YES? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 16.02.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Hmm, a tam nie jest czasem zaniżona cena za gaz? Widzę cenę 0.18zł/kWh, gdzie np. u mnie średnia cena za kWh wyszła 0.22zł (średnia z roku). No ale da się to zmienić - po zmianie ceny gazu, różnica opłat za gaz, za cały rok vs. rzeczywistość wyniosła 8% na moją niekorzyść, to i tak całkiem nieźle, jak na kalkulator internetowy. Edytowane 17 Lutego 2021 przez krzysiek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 17.02.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dosłownie kilka dni temu kto inny mi biadolił, że 0,22zł/kWh to jest zawyżona cena i na pewno celowo ją zawyżam, bo mi kopalnia za to zapłaciła... We Wrocławiu gaz do kuchenki na najświeższych kwitach z zeszłego roku to 0,172zł/kWh bez opłat stałych. Regionalnie różnice są spore, więc ciągle słucham biadoleń, że ta cena to jednemu za dużo a drugiemu za mało – więc od dawna jest tam możliwość ustawienia sobie cen pod siebie. Korzystać, nie biadolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dosłownie kilka dni temu kto inny mi biadolił, że 0,22zł/kWh to jest zawyżona cena i na pewno celowo ją zawyżam, bo mi kopalnia za to zapłaciła... We Wrocławiu gaz do kuchenki na najświeższych kwitach z zeszłego roku to 0,172zł/kWh bez opłat stałych. Regionalnie różnice są spore, więc ciągle słucham biadoleń, że ta cena to jednemu za dużo a drugiemu za mało – więc od dawna jest tam możliwość ustawienia sobie cen pod siebie. Korzystać, nie biadolić. A moze opcje liczenia kosztów po prostu wyłaczyc. Pozostawic tylko same kWh. Niech sobie kazdy dopasuje do swoich cen. To sam dotyczy dodawania zawyzonej mocy dla przygotowania cwu, mozesz podac podstawe do takiego doliczania mocy dla cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 17.02.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) A moze opcje liczenia kosztów po prostu wyłaczyc. Pozostawic tylko same kWh. Niech sobie kazdy dopasuje do swoich cen. To sam dotyczy dodawania zawyzonej mocy dla przygotowania cwu, mozesz podac podstawe do takiego doliczania mocy dla cwu? Wyłączenie liczenia kosztów spowodowałoby zrobienie tego kalkulatora bezużytecznym, bo tego właśnie ludzie szukają - ile zapłacą za ogrzewanie. Jest opcja zmiany cen, więc jest spoko, ja bym proponował tylko bardziej wyeksponować ten link do zmiany (albo zmienił link na guzik). Edit: widzę, że jest i link i guzik, także nie ma tematu. Edytowane 17 Lutego 2021 przez krzysiek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Wyłączenie liczenia kosztów spowodowałoby zrobienie tego kalkulatora bezużytecznym, bo tego właśnie ludzie szukają - ile zapłacą za ogrzewanie. Jest opcja zmiany cen, więc jest spoko, ja bym proponował tylko bardziej wyeksponować ten link do zmiany (albo zmienił link na guzik). Liczenie kosztów to nie tylko same ceny ale przede wszystkim prawidłowe obliczenie zapotrzebowania na ciepło. Ten parametr jest najbardziej istotny, Cóz z tego ze mamy aktualną cene dla kazdego regionu jezeli zapotrzebowanie na ciepło jest niezbyt dokladne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 19.02.2021 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Nie ma sensu wklejanie wyników. To powyżej to już nie jest mój dom Żeby nie było takich akcji, zmodyfikowałem właśnie logikę działania edycji wyniku: tworzy się nowy wynik pod nowym adresem a w pierwotnym wszystko pozostaje bez zmian. Nie żebym dopiero teraz na to wpadł, ale wykonanie było trochę skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 19.02.2021 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Żeby nie było takich akcji, zmodyfikowałem właśnie logikę działania edycji wyniku: tworzy się nowy wynik pod nowym adresem a w pierwotnym wszystko pozostaje bez zmian. Nie żebym dopiero teraz na to wpadł, ale wykonanie było trochę skomplikowane. Super, dzięki! A mógłbyś powiedzieć, co jest głównym czynnikiem branym pod uwagę przy liczeniu zapotrzebowania na ogrzewanie? Kubatura, czy powierzchnia ogrzewana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 20.02.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Wszystko. Ciepło ucieka przez każdą ścianę/strop/podłogę, za którą jest przestrzeń nieogrzewana. Którędy ile ucieka w tym konkretnym budynku – to pokazuje wykres kołowy na stronie z wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Musiał byś trochę zmodyfikować algorytm powierzchni zabudowy. Jak dajesz pow. zabudowy to ni jak się to ma do pow. użytkowej, szczególnie to widać w budynkach piętrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 20.02.2021 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Wszystko. Ciepło ucieka przez każdą ścianę/strop/podłogę, za którą jest przestrzeń nieogrzewana. Którędy ile ucieka w tym konkretnym budynku – to pokazuje wykres kołowy na stronie z wynikiem. Raczej pytałem, co w algorytmie jest ważniejsze, kubatura, czy powierzchnia ogrzewana, bo dla mojego projektu żadne z tych się nie zgadza, więc chcę dopasować parametry tak, żeby było jak najbliżej najważniejszego składnika obliczeń. Edytowane 20 Lutego 2021 przez krzysiek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 20.02.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jak dajesz pow. zabudowy to ni jak się to ma do pow. użytkowej Pow. użytkowa jest zupełnie niezdatna do takich obliczeń. Nie wlicza się w nią wiele miejsc, które są ogrzewane. chcę dopasować parametry tak, żeby było jak najbliżej najważniejszego składnika obliczeń. Parametry mają być dopasowane do rzeczywistości. Trzeba podać zgodnie z prawdą: - pow. zabudowy lub dł./szer. budynku - grubość ścian zewnętrznych - całą resztę też, ale szczególnie te powyższe Te powierzchnie, które z tego wyjdą – są takie, jak być powinny, nawet jeśli różnią się od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 20.02.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Mnie się zgadzało wyliczenia z doborem kotła oraz spalaniem więc wg mnie dobrze to działa a przecież nie o ułamki procenta tu chodzi ,to nie apteka , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 20.02.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Pow. użytkowa jest zupełnie niezdatna do takich obliczeń. Nie wlicza się w nią wiele miejsc, które są ogrzewane. Parametry mają być dopasowane do rzeczywistości. Trzeba podać zgodnie z prawdą: - pow. zabudowy lub dł./szer. budynku - grubość ścian zewnętrznych - całą resztę też, ale szczególnie te powyższe Te powierzchnie, które z tego wyjdą – są takie, jak być powinny, nawet jeśli różnią się od projektu. Ok, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts