Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieplowlasciwie.pl

sliwki1719517300

Recommended Posts

Hmm, a tam nie jest czasem zaniżona cena za gaz? Widzę cenę 0.18zł/kWh, gdzie np. u mnie średnia cena za kWh wyszła 0.22zł (średnia z roku). No ale da się to zmienić - po zmianie ceny gazu, różnica opłat za gaz, za cały rok vs. rzeczywistość wyniosła 8% na moją niekorzyść, to i tak całkiem nieźle, jak na kalkulator internetowy. Edytowane przez krzysiek87

Dosłownie kilka dni temu kto inny mi biadolił, że 0,22zł/kWh to jest zawyżona cena i na pewno celowo ją zawyżam, bo mi kopalnia za to zapłaciła...

We Wrocławiu gaz do kuchenki na najświeższych kwitach z zeszłego roku to 0,172zł/kWh bez opłat stałych. Regionalnie różnice są spore, więc ciągle słucham biadoleń, że ta cena to jednemu za dużo a drugiemu za mało – więc od dawna jest tam możliwość ustawienia sobie cen pod siebie. Korzystać, nie biadolić.

Dosłownie kilka dni temu kto inny mi biadolił, że 0,22zł/kWh to jest zawyżona cena i na pewno celowo ją zawyżam, bo mi kopalnia za to zapłaciła...

We Wrocławiu gaz do kuchenki na najświeższych kwitach z zeszłego roku to 0,172zł/kWh bez opłat stałych. Regionalnie różnice są spore, więc ciągle słucham biadoleń, że ta cena to jednemu za dużo a drugiemu za mało – więc od dawna jest tam możliwość ustawienia sobie cen pod siebie. Korzystać, nie biadolić.

A moze opcje liczenia kosztów po prostu wyłaczyc. Pozostawic tylko same kWh. Niech sobie kazdy dopasuje do swoich cen. To sam dotyczy dodawania zawyzonej mocy dla przygotowania cwu, mozesz podac podstawe do takiego doliczania mocy dla cwu?

A moze opcje liczenia kosztów po prostu wyłaczyc. Pozostawic tylko same kWh. Niech sobie kazdy dopasuje do swoich cen. To sam dotyczy dodawania zawyzonej mocy dla przygotowania cwu, mozesz podac podstawe do takiego doliczania mocy dla cwu?

Wyłączenie liczenia kosztów spowodowałoby zrobienie tego kalkulatora bezużytecznym, bo tego właśnie ludzie szukają - ile zapłacą za ogrzewanie. Jest opcja zmiany cen, więc jest spoko, ja bym proponował tylko bardziej wyeksponować ten link do zmiany (albo zmienił link na guzik).

Edit: widzę, że jest i link i guzik, także nie ma tematu.

Edytowane przez krzysiek87

Wyłączenie liczenia kosztów spowodowałoby zrobienie tego kalkulatora bezużytecznym, bo tego właśnie ludzie szukają - ile zapłacą za ogrzewanie. Jest opcja zmiany cen, więc jest spoko, ja bym proponował tylko bardziej wyeksponować ten link do zmiany (albo zmienił link na guzik).

Liczenie kosztów to nie tylko same ceny ale przede wszystkim prawidłowe obliczenie zapotrzebowania na ciepło. Ten parametr jest najbardziej istotny, Cóz z tego ze mamy aktualną cene dla kazdego regionu jezeli zapotrzebowanie na ciepło jest niezbyt dokladne.

Nie ma sensu wklejanie wyników. To powyżej to już nie jest mój dom :)

Żeby nie było takich akcji, zmodyfikowałem właśnie logikę działania edycji wyniku: tworzy się nowy wynik pod nowym adresem a w pierwotnym wszystko pozostaje bez zmian.

Nie żebym dopiero teraz na to wpadł, ale wykonanie było trochę skomplikowane.

Żeby nie było takich akcji, zmodyfikowałem właśnie logikę działania edycji wyniku: tworzy się nowy wynik pod nowym adresem a w pierwotnym wszystko pozostaje bez zmian.

Nie żebym dopiero teraz na to wpadł, ale wykonanie było trochę skomplikowane.

Super, dzięki!

A mógłbyś powiedzieć, co jest głównym czynnikiem branym pod uwagę przy liczeniu zapotrzebowania na ogrzewanie? Kubatura, czy powierzchnia ogrzewana?

Wszystko. Ciepło ucieka przez każdą ścianę/strop/podłogę, za którą jest przestrzeń nieogrzewana. Którędy ile ucieka w tym konkretnym budynku – to pokazuje wykres kołowy na stronie z wynikiem.

Raczej pytałem, co w algorytmie jest ważniejsze, kubatura, czy powierzchnia ogrzewana, bo dla mojego projektu żadne z tych się nie zgadza, więc chcę dopasować parametry tak, żeby było jak najbliżej najważniejszego składnika obliczeń.

Edytowane przez krzysiek87

Jak dajesz pow. zabudowy to ni jak się to ma do pow. użytkowej

Pow. użytkowa jest zupełnie niezdatna do takich obliczeń. Nie wlicza się w nią wiele miejsc, które są ogrzewane.

chcę dopasować parametry tak, żeby było jak najbliżej najważniejszego składnika obliczeń.

Parametry mają być dopasowane do rzeczywistości. Trzeba podać zgodnie z prawdą:

- pow. zabudowy lub dł./szer. budynku

- grubość ścian zewnętrznych

- całą resztę też, ale szczególnie te powyższe

Te powierzchnie, które z tego wyjdą – są takie, jak być powinny, nawet jeśli różnią się od projektu.

Pow. użytkowa jest zupełnie niezdatna do takich obliczeń. Nie wlicza się w nią wiele miejsc, które są ogrzewane.

Parametry mają być dopasowane do rzeczywistości. Trzeba podać zgodnie z prawdą:

- pow. zabudowy lub dł./szer. budynku

- grubość ścian zewnętrznych

- całą resztę też, ale szczególnie te powyższe

Te powierzchnie, które z tego wyjdą – są takie, jak być powinny, nawet jeśli różnią się od projektu.

Ok, dzięki za info.