MichałGórka 14.02.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Witam, jestem w trakcie wyboru ogrzewanie nowo budowanego domu. Zastanawiamy się nad foliami na podczerwień plus fotowoltaika, dom 119 mkw. Dostałem wycenę całej usługi na 22 tyś co przy pompie robi wielką różnicę. Wyliczone zużycie prądu na 220 zł miesięcznie bez fotowoltaika więc koszta spoko. Pytanie czy ktoś z foli korzysta i może coś na ten temat powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Wrzuć w szukajkę "podczerwień" - było wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 16.02.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Witam, jestem w trakcie wyboru ogrzewanie nowo budowanego domu. Zastanawiamy się nad foliami na podczerwień plus fotowoltaika, dom 119 mkw. Dostałem wycenę całej usługi na 22 tyś co przy pompie robi wielką różnicę. Wyliczone zużycie prądu na 220 zł miesięcznie bez fotowoltaika więc koszta spoko. Pytanie czy ktoś z foli korzysta i może coś na ten temat powiedzieć. W takie bajki z tym 220 zł miesięcznie za grzanie domu czystym prądem to nie wierz. Chyba że ktoś sprytnie powiedział półprawdy i koszt grzania w sezonie zimowym podzieli na 12 miesięcy ( dużo monterów tak robi ) wtedy być może się uda przy dwustrefowej taryfie i tylko dogrzewaniu w dziennej + oczywiscie super docieplony dom + słabe zimy bo jak będzie cały czas jak w lutym to na 1000% będzie to nie realne. Natomiast jeżeli bedziesz miał foto na dachu to problem z głowy. Grzeje w miare nowy dom 120 metrowy prądem - licz około 5-6MWh/sezon na dolnym śląsku , w górach pewnie więcej Edytowane 16 Lutego 2021 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturMi 16.02.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Folie grzewcze musza byc caly czas wlaczone zebys czul cieplo, wylaczysz i jest zimno, tak jak z promiennikami na podczerwien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 18.02.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) Folie grzewcze musza byc caly czas wlaczone zebys czul cieplo, wylaczysz i jest zimno, tak jak z promiennikami na podczerwien ogólnie jest tak jak piszesz ale w każdym domu istnieje coś takiego jak akumulacja ciepła. Tzn folie są włączone nagrzewają przez promieniowanie dom tzn sciany, stropy, meble itp itd. Po wyłączeniu folii nagrzane elementy oddają przez jakiś czas przez promieniowanie zgromadzone ciepło. Jeżeli system grzewczy jest dobrze dobrany do domu a dom dobrze ocieplony to spokojnie nagrzane elementy będą oddawały ciepło przez noc. Obecnie grzeje grzejnikami czy jak kto woli piecami powierzchniowo akumulacyjnymi ( nie mylić z typowymi piecami akumulacyjnymi ważącymi po 500 kg bo to zupełnie co innego ) Po całkowitym wyłączeniu grzejnika który nagrzewał pokój w dzień do temp 21 st C rano się budzę i w pokoju jest 16-17 st C. Tak działa właśnie akumulacja ciepła + docieplenie i należy wziąć to pod uwagę w murowanym domu. Co innego w konstrukcji szkieletowej w której po prostu nie ma co zakumulować ciepła . Jak napisałem przy grzaniu czystym prądem 120 m2 domu całkiem dobrze docieplonego trzeba być przygotowanym na zużycie tylko na samo grzanie 5-6 MWh - ile to wyniesie $$ trzeba sobie przekalkulować w zależności od posiadanej taryfy ( ale na pewno nie 220zł/miesiąc chyba że liczymy 12x220 czyli okolice 2700 to tyle właśnie może to wynieść ) Edytowane 18 Lutego 2021 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts