Kaizen 20.02.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Dom potrzebuje 3kW w ciągu godziny,mamy dwie pompy,jedna o mocy 3kW druga o mocy 6kW Obie mają taki sam COP przy -7st.C,dajmy na to 3. Nie mają takiego samego COP, bo COP zależy od obrotów. Ta, która dłużej pracuje w okolicach optimum będzie grzała taniej. Przewymiarowana będzie (prawie) cały sezon chodziła na minimum a przez znaczną część będzie taktowała. Można się spierać, czy w sumie w ciągu roku mniej prądu zużyje taka, co odpali grzałki przy -20, czy przy -15 - ale na 100% obydwie ogrzeją taniej, niż przewymiarowana. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=7897036 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 20.02.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 I te 3 z 6kW wyprodukowanych w 0.5h to sobie w wiaderku przetrzymasz? Czy może władujesz w beton w podłogówce? Ale przecież ty grzejesz tylko w taniej taryfie (przynajmniej w tym wątku, w innych bywa inaczej), regulujesz jedynie rotametrami, a domek jest tak mądry, że potrafi zakumulować energię na pokrycie przyszłego wzrostu zapotrzebowania i utrzymać stałą temperaturę wewnętrzną. Sam już się gubisz w tym, co pierd..eleliłeś w różnych wątkach, ale jedno jest stałe, wszyscy są głupi, nie umieją liczyć, matematyka i fizyka jest im obca, za to ty oszukałeś system i nie dałeś się nabrać producentom. Dość tego, żyj sobie w tym urojonym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 I te 3 z 6kW wyprodukowanych w 0.5h to sobie w wiaderku przetrzymasz? Czy może władujesz w beton w podłogówce? Ale przecież ty grzejesz tylko w taniej taryfie (przynajmniej w tym wątku, w innych bywa inaczej), regulujesz jedynie rotametrami, a domek jest tak mądry, że potrafi zakumulować energię na pokrycie przyszłego wzrostu zapotrzebowania i utrzymać stałą temperaturę wewnętrzną. Sam już się gubisz w tym, co pierd..eleliłeś w różnych wątkach, ale jedno jest stałe, wszyscy są głupi, nie umieją liczyć, matematyka i fizyka jest im obca, za to ty oszukałeś system i nie dałeś się nabrać producentom. Dość tego, żyj sobie w tym urojonym świecie. Sam zadajesz pytania i sam na nie odpowiadasz Domy z kartonu,gipsu czy durszalki nie przetrzymają dłużej energii i stąd właśnie mają problem z taktowaniem czyli z tym, że za mocna pompa dostarczy im energię w krótkim czasie a za chwilę się wyłączy. Te w/w domy bardzo szybko zużyją ta wcześniej dostarczoną energię powodując, że pompa się włączy. I tak co chwilę i tak ,tak,taktowanie Nie reguluje rotametrami, zrobiłem to raz, 8 lat temu przy regulacji podłogówki. Grzeje 99% w taniej taryfie mega przewymiarowana pompą ale nie mam domu z kartonu a 35cm betonu idealnie nadaje się jako "wiaderko" do przechowywania kWh na później Zresztą nie tylko beton służy za "wiaderko" ale i cały dom, który u mnie ma bardzo dużą pojemność cieplna https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/inne/bezwladnosc-cieplna-i-komfort-cieplny-a-konstrukcja-budynku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Nie mają takiego samego COP, bo COP zależy od obrotów. Ta, która dłużej pracuje w okolicach optimum będzie grzała taniej. Przewymiarowana będzie (prawie) cały sezon chodziła na minimum a przez znaczną część będzie taktowała. Powielasz mity i teorie. U mnie jakoś nie taktuje i nie chodzi na minimum. Znalazłem sposób żeby ujarzmić smoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Mało kto ma pojęcie jaką pojemność cieplną ma ma budynek a co za tym idzie jaka jest jego bezwładność. Zanim zdecydowałem się na mój sposób grzania to policzyłem ile betonu mam w swoim domu i jako to pojemność cieplna jest. Trzeba pamiętać że inną pojemność ma posadzka jastrychowa a inną typowy beton konstrukcyjny.W moim piętrowym domu z dwoma żelbetowymi stropami, posadzką 15 i 12 cm, schodami żelbetowymi wyszło ok. 68 kWh bez uwzględnienia ścian z BK. Do tego baniak 500 litrów w który można wsadzić następne 23,5 kWh (delta 45*).W domach parterowych z BK i stropem drewnianym jest to nie do osiągnięcia. Można to jedynie osiągnąć płytą fundamentową (grzaną) lub robiąc grube mury 24 cm z silikatów.Dlatego większość tu piszących nie za bardzo rozumie co pisze Arturo1972 bo nie ma konstrukcji jak on. Właśnie z tej pojemności układu wynika że jego pompa nie taktuje jak innym na cienkich posadzkach i ścianach z BK lub "patyków". W takich domach trzeba dobierać pompy na styk, bo nie ma gdzie odłożyć na potem dostarczanej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2021 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Powielasz mity i teorie. U mnie jakoś nie taktuje i nie chodzi na minimum. Znalazłem sposób żeby ujarzmić smoka Jak wpływasz na sterowanie, że chodzi na optimum? Jak robisz okienka - to wskakuje na wysokie obroty (też niski COP). Jedyny sposób chodzenia na optymalnych obrotach (poza napisaniem swojego sterownika) to gdy obciążenie = optymalnej w danych warunkach mocy sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 20.02.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Mało kto ma pojęcie jaką pojemność cieplną ma ma budynek a co za tym idzie jaka jest jego bezwładność. Zanim zdecydowałem się na mój sposób grzania to policzyłem ile betonu mam w swoim domu i jako to pojemność cieplna jest. Trzeba pamiętać że inną pojemność ma posadzka jastrychowa a inną typowy beton konstrukcyjny. W moim piętrowym domu z dwoma żelbetowymi stropami, posadzką 15 i 12 cm, schodami żelbetowymi wyszło ok. 68 kWh bez uwzględnienia ścian z BK. Do tego baniak 500 litrów w który można wsadzić następne 23,5 kWh (delta 45*). W domach parterowych z BK i stropem drewnianym jest to nie do osiągnięcia. Można to jedynie osiągnąć płytą fundamentową (grzaną) lub robiąc grube mury 24 cm z silikatów. Dlatego większość tu piszących nie za bardzo rozumie co pisze Arturo1972 bo nie ma konstrukcji jak on. Właśnie z tej pojemności układu wynika że jego pompa nie taktuje jak innym na cienkich posadzkach i ścianach z BK lub "patyków". W takich domach trzeba dobierać pompy na styk, bo nie ma gdzie odłożyć na potem dostarczanej energii Jak policzyłeś pojemność cieplną betonu? Ja projektuję teraz dom szkieletowy i mogę akumulować tylko w jastrychu na płycie fundamentowej. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jak wpływasz na sterowanie, że chodzi na optimum? Jak robisz okienka - to wskakuje na wysokie obroty (też niski COP). Jedyny sposób chodzenia na optymalnych obrotach (poza napisaniem swojego sterownika) to gdy obciążenie = optymalnej w danych warunkach mocy sprężarki. Ustawiona wysoka KG,którą pompa goni. Jak zdogoni to popracuje sobie jakiś czas na niej i się wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 I te 3 z 6kW wyprodukowanych w 0.5h to sobie w wiaderku przetrzymasz? Czy może władujesz w beton w podłogówce? Ale przecież ty grzejesz tylko w taniej taryfie (przynajmniej w tym wątku, w innych bywa inaczej), regulujesz jedynie rotametrami, a domek jest tak mądry, że potrafi zakumulować energię na pokrycie przyszłego wzrostu zapotrzebowania i utrzymać stałą temperaturę wewnętrzną. Sam już się gubisz w tym, co pierd..eleliłeś w różnych wątkach, ale jedno jest stałe, wszyscy są głupi, nie umieją liczyć, matematyka i fizyka jest im obca, za to ty oszukałeś system i nie dałeś się nabrać producentom. Dość tego, żyj sobie w tym urojonym świecie. Od dwoch tygodni z nim walczę lecz on to jak szkolny matol-choc byś go i po3 lata w jednej klasie trzymał to i tak wiecej wiedzy nie pojmie .Bo to co mial pojąć pojął w pierwszym roku więc trzymanie go przez kolejne 2 lata na tym samym poziomie nie da nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jak policzyłeś pojemność cieplną betonu? Ja projektuję teraz dom szkieletowy i mogę akumulować tylko w jastrychu na płycie fundamentowej. Dzięki Objętość w m3 razy ciężar właściwy t (1,6 jastrych, 2,1 beton konstrukcyjny) i razy ciepło właściwe kwh/1K (0,5 jastrych, 0,66 beton). Obliczenia robi się dla delta 1K.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Sam zadajesz pytania i sam na nie odpowiadasz Domy z kartonu,gipsu czy durszalki nie przetrzymają dłużej energii i stąd właśnie mają problem z taktowaniem czyli z tym, że za mocna pompa dostarczy im energię w krótkim czasie a za chwilę się wyłączy. Te w/w domy bardzo szybko zużyją ta wcześniej dostarczoną energię powodując, że pompa się włączy. I tak co chwilę i tak ,tak,taktowanie Nie reguluje rotametrami, zrobiłem to raz, 8 lat temu przy regulacji podłogówki. Grzeje 99% w taniej taryfie mega przewymiarowana pompą ale nie mam domu z kartonu a 35cm betonu idealnie nadaje się jako "wiaderko" do przechowywania kWh na później Zresztą nie tylko beton służy za "wiaderko" ale i cały dom, który u mnie ma bardzo dużą pojemność cieplna https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/inne/bezwladnosc-cieplna-i-komfort-cieplny-a-konstrukcja-budynku/ Jezeli dom durszlak -to nie ma taktowania -niby jak ma to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jezeli dom durszlak -to nie ma taktowania -niby jak ma to zrobić? Pomyśl, nie będę za Ciebie wiecznie rozwiązywał zagadek logicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.02.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Pomyśl, nie będę za Ciebie wiecznie rozwiązywał zagadek logicznych Do mojej zagadki potrzebna mi powierzchnia grzana Twojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Do mojej zagadki potrzebna mi powierzchnia grzana Twojego domu Projekt Mila IV,kto pamięta "Dążenie do marzenia" ten pamięta https://www.extradom.pl/projekt-domu-mila-4-wersja-a-z-pojedynczym-garazem-paliwo-stale-WRD2283 Cytat nie do Ciebie bezpośrednio ale się przyda Jakbyś mniej wywodów pisal to bym zauważył te pytanie 1.125m2 pow.grzanej 2.na ścianach 20cm styro z lambda 0,031,na stropie 30cm styro z lambda 0,036+15 cm proszku PUR 3.nie mam styro na podłogach, mam styro pod płytą 20cm EPS200,lambda 0,036. 4.22-23st.C 5.went.mech.z reku To narazie tyle Dopiszę jedynie, że ściany zewnętrzne nośne z silikatu 18cm,wewnętrzne nośne z silikatu 24cm,działowe z silikatu 12cm Edytowane 20 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Mało kto ma pojęcie jaką pojemność cieplną ma ma budynek a co za tym idzie jaka jest jego bezwładność. Zanim zdecydowałem się na mój sposób grzania to policzyłem ile betonu mam w swoim domu i jako to pojemność cieplna jest. Trzeba pamiętać że inną pojemność ma posadzka jastrychowa a inną typowy beton konstrukcyjny. W moim piętrowym domu z dwoma żelbetowymi stropami, posadzką 15 i 12 cm, schodami żelbetowymi wyszło ok. 68 kWh bez uwzględnienia ścian z BK. Do tego baniak 500 litrów w który można wsadzić następne 23,5 kWh (delta 45*). W domach parterowych z BK i stropem drewnianym jest to nie do osiągnięcia. Można to jedynie osiągnąć płytą fundamentową (grzaną) lub robiąc grube mury 24 cm z silikatów. Dlatego większość tu piszących nie za bardzo rozumie co pisze Arturo1972 bo nie ma konstrukcji jak on. Właśnie z tej pojemności układu wynika że jego pompa nie taktuje jak innym na cienkich posadzkach i ścianach z BK lub "patyków". W takich domach trzeba dobierać pompy na styk, bo nie ma gdzie odłożyć na potem dostarczanej energii Jeszcze DELTY 45 nie widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Pomyśl, nie będę za Ciebie wiecznie rozwiązywał zagadek logicznych Skoro dom to durszlak i cieplo z niego ucieka to pompa zasuwa a nie wylącza się Jak jest ciepły to dogrzeje i sie wylączy. A jak bordzo ciepły a PC przewymiarowana to taktuje przy temp na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Do mojej zagadki potrzebna mi powierzchnia grzana Twojego domu 125m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Skoro dom to durszlak i cieplo z niego ucieka to pompa zasuwa a nie wylącza się Jak jest ciepły to dogrzeje i sie wylączy. A jak bordzo ciepły a PC przewymiarowana to taktuje przy temp na + Zdanie i słowo klucz,specjalnie dla Ciebie wytłuściłem Domy z kartonu,gipsu czy durszalki nie przetrzymają dłużej energii i stąd właśnie mają problem z taktowaniem czyli z tym, że za mocna pompa dostarczy im energię w krótkim czasie a za chwilę się wyłączy. Te w/w domy bardzo szybko zużyją ta wcześniej dostarczoną energię powodując, że pompa się włączy. I tak co chwilę i tak ,tak,taktowanie A jak bardzo ciepły to nie taktuje tylko się wyłączy na parę lub paręnaście godzin zanim się ponownie włączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Zdanie i słowo klucz,specjalnie dla Ciebie wytłuściłem Dlaczego to do mnie? Moja nie taktuje choc jej moc to 9kW Pisałem nie raz że może i kilka tygodni pracować bez żadnego postoju .Steruje tylko temp. zasilania i krzywą i harmonogram. Zmień adres to mnie nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Dlaczego to do mnie? A bo się pytałeś ? Jezeli dom durszlak -to nie ma taktowania -niby jak ma to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts