Pytajnick 20.02.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Projekt Mila IV,kto pamięta "Dążenie do marzenia" ten pamięta https://www.e Sens budowania na grubej płycie, szczególnie na terenach górniczych, OK, ściany z silki, szczególnie w głośnych terenach, OK...tylko ta średnia 3250 kWh/rok w porównaniu z wynikami np Kaszpira (117m2) 2110kWh (2020r) mcyper (122m2) średnia z 10 lat - 2350kWh/rok czy redblack (188m2) 2674kWh (2020r) ...jakoś takoś masz dużo większą. Teraz z przytoczonego linka - "Konstrukcja budynku ma duże znaczenie dla zachowania komfortu cieplnego w okresie letnim. Wychłodzona konstrukcja wewnętrzna działa stabilizująco latem i przez dłuższy czas obniża temperaturę wewnętrzną" Nie wiem jak u Ciebie ale moi sąsiedzi mają problem latem, bo jak im się ta silka nagrzeje to po ptokach. Mają żwirowe GWC,reku i skończyło się klimą. A obok dom z BK ze żwirowcem robioną przez tą samą firmę i zawsze tam mieli chłodniej niż sąsiedzi przed zakupem klimy. Podobnie ze znajomym, który ma szkieleciaka. Wieczorne wietrzenia dają wyraźną poprawę w gorącym okresie a u tych w domu z silki nie.Podobne doświadczenia mam z mieszkania w domu z cegły pełnej. Latem masakra a na dodatek podwórko wyłożone klinkierem Oczywiście- nie kazdy dom jest taki sam, nie kazdy ma taki sam układ , zacienienie itp..ale silka nie zawsze to taki oczywisty plus,moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Sens budowania na grubej płycie, szczególnie na terenach górniczych, OK, ściany z silki, szczególnie w głośnych terenach, OK...tylko ta średnia 3250 kWh/rok w porównaniu z wynikami np Kaszpira (117m2) 2110kWh (2020r) mcyper (122m2) średnia z 10 lat - 2350kWh/rok czy redblack (188m2) 2674kWh (2020r) ...jakoś takoś masz dużo większą. Teraz z przytoczonego linka - "Konstrukcja budynku ma duże znaczenie dla zachowania komfortu cieplnego w okresie letnim. Wychłodzona konstrukcja wewnętrzna działa stabilizująco latem i przez dłuższy czas obniża temperaturę wewnętrzną" Nie wiem jak u Ciebie ale moi sąsiedzi mają problem latem, bo jak im się ta silka nagrzeje to po ptokach. Mają żwirowe GWC,reku i skończyło się klimą. A obok dom z BK ze żwirowcem robioną przez tą samą firmę i zawsze tam mieli chłodniej niż sąsiedzi przed zakupem klimy. Podobnie ze znajomym, który ma szkieleciaka. Wieczorne wietrzenia dają wyraźną poprawę w gorącym okresie a u tych w domu z silki nie.Podobne doświadczenia mam z mieszkania w domu z cegły pełnej. Latem masakra a na dodatek podwórko wyłożone klinkierem Oczywiście- nie kazdy dom jest taki sam, nie kazdy ma taki sam układ , zacienienie itp..ale silka nie zawsze to taki oczywisty plus,moim zdaniem Co do zużycia energii, mi na samo cwu idzie 100-110kWh miesięcznie i to latem Od dawna zastanawiam się nad klimą kanałową wykorzystując kanały z DGP ale narazie nie przygrzało nas na tyle widać Duże przeszklenia z salonu mam od wschodu,podobnie od kuchni,od południa praktycznie jest jedno okienko i tylko z łazienki, dwa pokoje okna mają od zachodu. Jak wychodzimy na taras to drzwi są zamykane, tak samo staram się nie wpuszczać ciepła przez otwarte okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.02.2021 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Ma całkowite zużycie energii ma wpływ wiele czynników. Początkowe ozc liczone dla 20 stopni, garaż nieogrzewany wyszło mi 8kkWh rocznie. Po zmianie na 22 stopnie i grzany garaż do 12 stopni robi już 14kkWh a to wciąż ten sam dom. Na sama cyrkulację CWU pompa potrzebuje ok 1,5-2kWh na dobę więcej i to przez 365 dni. Porównywanie zupełnie różnych domów mija się z celem, jak już wspomniałem w wątku obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.02.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Dlatego większość tu piszących nie za bardzo rozumie co pisze Arturo1972 bo nie ma konstrukcji jak on. Jest też druga strona medalu, Arturo "wygłasza" swoje wpisy w duchu uniwersalności bez określania specyfiki konstrukcji (*) (*) tak wiem, średnio raz na 20-30 wpisów pisze o swojej konstrukcji, ale dla chwilowego czytelnika będzie to ulotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.02.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Ma całkowite zużycie energii ma wpływ wiele czynników. Początkowe ozc liczone dla 20 stopni, garaż nieogrzewany wyszło mi 8kkWh rocznie. Po zmianie na 22 stopnie i grzany garaż do 12 stopni robi już 14kkWh a to wciąż ten sam dom. Na sama cyrkulację CWU pompa potrzebuje ok 1,5-2kWh na dobę więcej i to przez 365 dni. Porównywanie zupełnie różnych domów mija się z celem, jak już wspomniałem w wątku obok. Niby tak..ale po co jest to forum? Nie po to by porównywać, pytać, szukać rozwiązań odpowiednich dla siebie ? Lepiej nie pytać i zdać się na tych, którzy na nas zarabiają i jak każdy przysłowiowy Cygan, swoje chwalą innych ganią ? Pytanie - czy dawanie kilkudziesięciu metrów sześciennych betonu więcej i kupowanie dużo przewymiarowanej PC = dodatkowe koszty, ma zawsze i wszędzie sens, skoro nie daje zauważalnych oszczędności ? Jak ma ktoś sobie na to odpowiedzieć, bez porównań? Edytowane 20 Lutego 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Niby tak..ale po co jest to forum? Nie po to by porównywać, pytać, szukać rozwiązań odpowiednich dla siebie ? Lepiej nie pytać i zdać się na tych, którzy na nas zarabiają i jak każdy przysłowiowy Cygan, swoje chwalą innych ganią ? Pytanie - czy dawanie kilkudziesięciu metrów sześciennych betonu więcej i kupowanie dużo przewymiarowanej PC = dodatkowe koszty, ma zawsze i wszędzie sens, skoro nie daje zauważalnych oszczędności ? Jak ma ktoś sobie na to odpowiedzieć, bez porównań? U mnie na etapie budowy założenie było proste, ogrzewanie prądem i przystosowanie domu do tego systemu,pompy ciepła w tamtym okresie (2010-2011) były jeszcze stosunkowo drogie. No i tak powstał bunkier betonowo silikatowy dobrze zaizolowany Miało mi to dać niskie zapotrzebwanie na energię i wygodę użytkowania ogrzewania w tańszej taryfie. Jak widać udało się i fajnie się spisuje w praktyce Myśl o pompie powstała w 2012r gdzie był widoczny spadek cen i do gry w powietrznych weszli inni producenci poza Mitsubishi, który był wtedy praktycznie jednym producentem powietrznych z cenami zaczynającymi się od 40tys.zl wzwyż. Za Panasa T-CAP 9kW nie dopłacałem znacznej kasy gdyż miałem go w cenie Atlantica 8kW,którego miałem na umowie czyli 20tys.zl A taki smok w sam raz sprawdza się w przypadku mojego domu i z tego zdawałem sobie sprawę i bez zastanowienia go łyknąłem Kociołek elektryczny też planowałem o mocy 9kW,zgodnie ze wzorem: P=Q*24*1,2/t Edytowane 20 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2021 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jeszcze DELTY 45 nie widzialem. Specjalnie dla ciebie: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia_logarytmiczna_r%C3%B3%C5%BCnica_temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Specjalnie dla ciebie: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia_logarytmiczna_r%C3%B3%C5%BCnica_temperatur Niewiedza nie boli. Już raz to wyjaśniałem . Jak na kartkówce uczeń opisał 2 strony i dostał PAŁĘ Dlaczego? Bo nie pisał na temat. Chłopie Definicję mi przedstawiasz?????????????????????????????? :(:( Czy widziałeś DELTĘ na PC 45*C ??????????????????????????????????????????? A o to mi chodziło.:yes::yes: Ale dzięki ha ha że specjalnie dla mnie napisałeś nie na temat. Ocena --PAŁA:bash::bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ma całkowite zużycie energii ma wpływ wiele czynników. Początkowe ozc liczone dla 20 stopni, garaż nieogrzewany wyszło mi 8kkWh rocznie. Po zmianie na 22 stopnie i grzany garaż do 12 stopni robi już 14kkWh a to wciąż ten sam dom. Na sama cyrkulację CWU pompa potrzebuje ok 1,5-2kWh na dobę więcej i to przez 365 dni. Porównywanie zupełnie różnych domów mija się z celem, jak już wspomniałem w wątku obok. Przyjmuje się że 1*C powyżej 20*C to ok. 6---8% więcej opału czy tam kWh w zależności na czym kto jedzie Więc z 20 na 22*C da nam ok 12--16% więcej. Lecz tak jak piszesz dom domowi nie równy. A te % są średnią wartością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Niewiedza nie boli. Już raz to wyjaśniałem . Jak na kartkówce uczeń opisał 2 strony i dostał PAŁĘ Dlaczego? Bo nie pisał na temat. Chłopie Definicję mi przedstawiasz?????????????????????????????? :(:( Czy widziałeś DELTĘ na PC 45*C ??????????????????????????????????????????? A o to mi chodziło.:yes::yes: Ale dzięki ha ha że specjalnie dla mnie napisałeś nie na temat. Ocena --PAŁA:bash::bash: Ale on ma deltę 45C w baniaku. Rozumiesz ? Ta delta ( w połączeniu z pojemnością bufora) pozwala na obliczenie ilości zakumulowanej energii... Przecież J&D nie pisał o pompie ciepła, tylko o akumulacja ciepła swojego domu - w materiale i w buforze Nawaliłeś powyżej emotikonek i pytajników, a ocena, jaką końcu wystawiłeś należy się Tobie - za brak umiejętności czytania za zrozumieniem... Edytowane 24 Lutego 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Voymar - trollujesz pisząc nie na temat. Kolejne takie wpisy a będzie urlop od forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.02.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Voymar - trollujesz pisząc nie na temat. Kolejne takie wpisy a będzie urlop od forum. Sprawa jasna -masz ochotę to blokuj a nie strasz bez FM też mogę żyć. Weście się za tych co swoje produkty na siłę wciskają. A mnie proszę bardzo blokujcie. Do widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.02.2021 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Ale on ma deltę 45C w baniaku. Rozumiesz ? Ta delta ( w połączeniu z pojemnością bufora) pozwala na obliczenie ilości zakumulowanej energii... Przecież J&D nie pisał o pompie ciepła, tylko o akumulacja ciepła swojego domu - w materiale i w buforze Nawaliłeś powyżej emotikonek i pytajników, a ocena, jaką końcu wystawiłeś należy się Tobie - za brak umiejętności czytania za zrozumieniem... Przyjmuje się 15.5L jako 1kWh przy temp 90* a moc to pojemność bufora.- jak o to chodzi. Bufor 500L 90*C zakumuluje ok 33kWh Abyś zrozumiał co oznacza 15.5L , 1kWh i temp 90*C Edytowane 24 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Przyjmuje się 15.5L jako 1kWh przy temp 90* a moc to pojemność bufora.- jak o to chodzi. Ale o czym Ty piszesz ? Zrozum - J&D grzeje prądem z COP1. Ma bufor 500l, który grzeje do temp o 45C większej, niż temperatura zasilania jego podłogówki. Stąd delta 45C, która umożliwia mu zakumulowanie 23.5 kWh. Chyba każdy zrozumiał - tylko Ty wpadasz i piszesz, że jeszcze delty 45C nie widziałeś Edytowane 24 Lutego 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.02.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale on ma deltę 45C w baniaku. Rozumiesz ? Ta delta ( w połączeniu z pojemnością bufora) pozwala na obliczenie ilości zakumulowanej energii... Przecież J&D nie pisał o pompie ciepła, tylko o akumulacja ciepła swojego domu - w materiale i w buforze Nawaliłeś powyżej emotikonek i pytajników, a ocena, jaką końcu wystawiłeś należy się Tobie - za brak umiejętności czytania za zrozumieniem... A skoro jestem na wątku o PC - to chyba powinno być o PC a nie o BUFORACH bo o buforach jest osobny wątek w którym też jest obliczona moc . To tak na marginesie odnośnie pisania na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A skoro jestem na wątku o PC - to chyba powinno być o PC a nie o BUFORACH bo o buforach jest osobny wątek w którym też jest obliczona moc . To tak na marginesie odnośnie pisania na temat. Jakbyś nie zauważył, to informuję, że w pewnym momencie dyskusja zahaczyła o kwestię akumulacyjności - wspólną dla tych, co grzeją prądem, nie ważne z jakim COP. I uważam, że był to wpis o wiele bardziej na temat, niż to, co zamiesciłeś kilka godzin temu - kto ma jakie porządek wokół PC i gdzie przechowuje drewno. Zresztą - moderator najwyraźniej doszedł to tego samego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.02.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale o czym Ty piszesz ? Zrozum - J&D grzeje prądem z COP1. Ma bufor 500l, który grzeje do temp o 45C większej, niż temperatura zasilania jego podłogówki. Stąd delta 45C, która umożliwia mu zakumulowanie 23.5 kWh. Chyba każdy zrozumiał - tylko Ty wpadasz i piszesz, że jeszcze delty 45C nie widziałeś Nie widzialem na PC bo to wątek o PC a nie o buforach i grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Nie widzialem na PC bo to wątek o PC a nie o buforach i grzałkach. No właśnie o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem pisałem. Bo skoro wątek o PC to jak ktoś napisał o delcie 45 to musi z automatu oznaczać deltę PC Co do pisania na temat - zamieszczanie filmików innych forumowiczów i komentowanie tego, gdzie kto przechowuje drewno kominkowe jest na temat ? Polecam dział Kominki. Swoją drogą - mało widziałeś. Jak pompa w temperaturze -10C podaje wodę o temperaturze 35C to też pracuje z deltą 45C A jak przeje CWU, to i 60C Bo "delta to nie tylko róznica miedzy Tz i Tp Edytowane 24 Lutego 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.02.2021 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Jakbyś nie zauważył, to informuję, że w pewnym momencie dyskusja zahaczyła o kwestię akumulacyjności - wspólną dla tych, co grzeją prądem, nie ważne z jakim COP. I uważam, że był to wpis o wiele bardziej na temat, niż to, co zamiesciłeś kilka godzin temu - kto ma jakie porządek wokół PC i gdzie przechowuje drewno. Zresztą - moderator najwyraźniej doszedł to tego samego wniosku. Bo forumowicz nowicjusz jak tu wchodzi i chce wiarygodnych informacji . A oglądając filmik ,niechlujnie zainstalowaną PC ,brak sladów po defrostach magazyn na drewno nasuwa sie jedna odpowiedź. Po za tym pisał że PC grzeje kiedy chce, wczoraj podał że tylko w II tar. więc coś się nie zgadza. BO grzanie kiedy PC chce to wyższe zużycie kWh a grzanie tylko w II tar. to może nie mieć nic wspolnego z rzeczywistym zapotrzebowaniem jak również ze zużyciem . Jak na razie ja mam od niego 2 x więcej zużycia choć mam dom 2 x większy mostek ok.18m2 + słabo ocieplony strop ( będzie to usunięte ) a nie uważam że dom mam dobrze docieplony w przeciwieństwie do niego. A moderator wcale nie musi znać jak wygląda dobrze czy tam źle ocieplony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.02.2021 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 No właśnie o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem pisałem. Bo skoro wątek o PC to jak ktoś napisał o delcie 45 to musi z automatu oznaczać deltę PC Co do pisania na temat - zamieszczanie filmików innych forumowiczów i komentowanie tego, gdzie kto przechowuje drewno kominkowe jest na temat ? Polecam dział Kominki. Swoją drogą - mało widziałeś. Jak pompa w temperaturze -10C podaje wodę o temperaturze 35C to też pracuje z deltą 45C A jak przeje CWU, to i 60C Bo "delta to nie tylko róznica miedzy Tz i Tp Odpuszczam PC i delta 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts