Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła "covid-owa" 2021

Recommended Posts

Podliczyłem powierzchnię zajętą przez wymiennik na działce i to będzie jakieś circa 200m2. Piasek z gliną go przykrywa. Nie powinno być źle

0c7ac97ade54.jpg

Trochę tylko słabo jest zrobiony przepust do DZ. Firma stawiająca dom zrobila go w strefie przemarzania i muszę go jakość zaizolować

568bde02b2f8.jpg

Wyprowadzono instalację do domu. Czeka na kolejny etap tj rozdzielacz w domu

e44fc061d3a8.jpg

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Dom wciąż nie ukończony ale już ogrodzony....

Przyroda jak widać pochłania działkę

47fc87603218.jpg

Na początku czerwca zrobiono instalacje wod-kan oraz CO i CWU

Łącznie circa 1800mb rury ogrzewania podłogowego

b002f61a71ef.jpg

Po przygodach z posadzką i 4-ech podejściach do jego realizacji na całości 133m2 zrobiony został jastrych cementowy.

Jego grubość to circa 12cm. Daje to 15m3 całkowitej objętości i około 30t wagi. Oby wyschło jak najszybciej i bez pęknięć....

8504d908c66b.jpg

• 2 weeks później...

Czekam już tylko na jutro, gdyż jutro ma być wykonana izolacja stropu wełną drzewną Steico nadmuchiwaną. To będzie oznaczać koniec prac budowlanych wewnątrz i można będzie się "wykańczać". Z prac do zakończenia umowy z firmą pozostała elewacja, lecz ostatnie upały nie pozwalają na jej wykonanie.

Po etapie zamknięcia ścian i wykonania instalacji elektrycznej dom wygląda mniej więcej tak...

b7d480b8c81d.jpg

d7c42274589a.jpg

24109258d0e1.jpg

fc18404d2e1b.jpg

46f9163e2355.jpg

Z perspektywy czasu i współpracy nadal jestem dosyć sceptycznie nastawiony.

Mogę powiedzieć że poziom firmy nie jest równy tzn. jest wewnątrz sporo profesjonalistów i jednak sporo ludzi którzy nie rozumieją wg mnie do końca co robią.

W dzienniku na samym początku wspomniałem że wziąłem generalnego wykonawcę by nie mieć budowy na głowie. Koniec jest jednak taki że i tak się musisz na wszystkim znać, patrzeć na ręce i pilnować.

Co do jakości? Na razie wygląda to dobrze. Zobaczę na etapie wykończenia czy nie wyjdą jakieś "kwiatki".

Moje rady co do współpracy z nimi:

- w umowie wpisać kary umowne po ich stronie, w przypadku przekroczenia terminów

- zatrudnić własnego Inspektora Nadzoru Inwestorskiego, lepiej żeby patrzył KB na ręce

- jak nie masz spiny czasowej to są całkiem w porządku. Obecnie mam 3 m-ce opóźnienia w oddaniu inwestycji i niestety dla mnie to duży problem

- pytać o wszystkie szczegóły umowy i zbierać to w formie pisemnej, nic na telefon i na gębę

Niezłą ciemnię zafundowałem na strychu. Wczoraj wszedłem pierwszy raz po zasypie...i od razu pożałowałem że nie zrobiłem tam żadnego pomieszczenia....

Ale co się odwlecze.....

Może kiedyś zrobię tam #menscave

Druga sprawa że mój telefon nie radzi sobie z robieniem zdjęć w tej ciemni ;)

6c1e791e4b9f.jpg

cb29caf4d013.jpg

• 4 weeks później...
jestem ciekawa wykończenia wnętrza.

Plan na wykończenie wnętrz jest, zobaczę czy uda się go zrealizować w 100%. Według wizualizacji tak to miało wyglądać:

https://www.instagram.com/p/CaPSLX5Lldl/

https://www.instagram.com/p/CZZS0yXr-ZG/

https://www.instagram.com/p/CY_Y0VNIID9/

https://www.instagram.com/p/CY6hTkBI9zb/

Jakby co ja jestem projektantem, ale ogrodów ;)

No tak, projektant to bardzo szerokie pojęcie. Na ogród przyznam nie mam żadnego pomysłu. Chętnie coś skonsultuje ;)

• 3 weeks później...
No i dom już stoi ,gratulacje :) .

Kiedy montaż pc ?

Nie zapomnij wstawić pod licznika w maszynowni do monitorowania zużycia .

Tak, dom stoi od kwietnia. Wtedy był SSZ. W bólach rodziły się kolejne etapy a teraz trwa wykończenie.

Co do montażu to w ciągu najbliższych 2-3 tygodni ma się odbyć. Sam jestem ciekaw efektu. Czekam z niecierpliwością na ciepło w domu. Często wychodzę z założenia że jeśli coś nawet jest głupie, ale działa to wcale nie jest głupie. Jednak od kilku użytkowników otrzymałem zdjęcia po montażu i jakoś pod względem estetyki to są mocno niedopracowane te instalacje. Po Twoich doświadczeniach mam tylko nadzieję, że będzie grzać dobrze i tanio.

Podlicznik czeka na montaż. Zakupiłem Orno WE520 i będę mieć kontrolę nad bieżącym zużyciem prądu