Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranzacja dwupoziomowego mieszkania - zmiany lokatorskie

Katie123

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Obserwuje forum is dluzszego czasu ale to pierwszy raz kiedy zadaje pytanie....

Zastanawiamy sie nad zakupem mieszkania które będzie wybudowane latem 2022 i jest właśnie w etapie zmian lokatorskich...

jest to mieszkanie dwupoziomowe 84m (wielkość pięter to 7x7m)

Chcemy je kupić ale chcemy najpierw znaleźć pomysły na jego zmianę - zanim zobowiążemy się kontraktem z architektem wnętrz!

Od prawie 2 tygodni dumam nad rozwiązaniami - i nie mam zbyt świeżych pomysłów, a na tym forum zawsze znajduje dużo inspiracji - stad pytanie do Forumowiczów

Na parterze chcielibyśmy tylko jedno pomieszczenie „dzienne” - kuchnia/jadalnia/salon. Marzy mi się kuchnia z duża wyspa....

istotny jest dla nas tez stół jadalny - w aktualnym domu mamy piękny drewniany stół grubości 8cm, długości 2.60m i szerokości 1m, i bardzo chciałabym go zatrzymać....

Zależy nam także na zmieszczeniu ubikacji na tym pietrze i miejsca do trzymania butów/kurtek/mopow - być może nawet pralko/suszarki (wiele wymagamy!)

Na gorze bardzo prosto, 2 sypialnie nam wystarcza - jest nas 2 i pewnego dnia może będzie nas troje, kto wie.... w idealnym świecie mielibyśmy jeszcze miejsce na garderobę (jest gdzie schować bałagan ;)) i łazienkę z oddzielna ubikacja. W samej łazience zależy nam na dużym walk in shower - wanna to bonus.

Byłabym wdzięczna gdybyście mogli rzucić świeżym spojrzeniem na te plany i zasugerować jakieś rozwiązania zanim wpłacimy wadium na mieszkanie!

<!--url{0}-->

https://www.fotosik.pl/zdjecie/e675634ca37ab44c

Dziękuje Bardzo

Kasia

FACF0968-6B5F-4445-9F8B-B4F8A8703584.jpg

Cześć dzienna na górze nie jest czymś co brałabym pod uwagę, na pierwszy poziom łatwiej się dostać i jest większy. Nie zależy mi na dodatkowym miejscu w części sypialnej - oddzielna toaleta i garderoba byłyby dużym bonusem ale nie są wymagane. Chyba uda mi się zmieścić tam szafy zabudowane - w najgorszym przypadku. Sypialnie są dla nas tylko pomieszczeniami używanymi nocą.... :)

Największym wyzwaniem jest dla mnie pierwszy poziom i jego rozmieszczenie - zależy nam na jak największej części dziennej jako że tu spędzamy cały nasz czas poza praca!

Pozdrawiam

Cześć,

W załączeniu moja propozycja. W kuchni postawiłabym na małą spiżarkę (i tak do tej części dzienne światło nie dochodzi i byłoby miejsce na mały bałagan :)

Wg mnie pralka powinna być w części sypialnianej gdzie są szafy i gdzie sie rozbieracie i żeby nie latać po schodach z koszem z praniem...

Drzwi do wc na dole mam nadzieję, że zmieściłyby się pod schodami...

17.02.jpg

Dziekuje, pomysł naprawdę ciekawy! Postanowiliśmy troszkę go przerobić... na załączonym obrazku skorzystaliśmy z pomysłu zrobienia niewielkiej spiżarki (bardziej schowka na słoiki:)) i łazienki. Oryginalnie planowaliśmy pozostawić wyeksponowane schody (chcieliśmy zrobić dywanowe schody drewniane) ale ten pomysł wydaje się nagle trudny do zrealizowania.... w załączonej aranżacji planujemy schować szafę na kurtki i kuty pod schodami.

Co sądzicie?

F1BF66C5-2689-40E0-AD8B-C2E171CE7713.jpg