kuba_clm 16.02.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Witam.Jak tylko pogoda pozwoli zaczynamy budowę domu (fundamenty zrobiliśmy już w zeszłym roku) i pojawił się temat rekuperatora. Wcześniej o nim nie myśleliśmy, ale pojawił się jednak pomysł montażu (z różnych względów) i chcemy podejść do tematu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z montażem rekuperatora w garażu? Nasz dom to parterówka z płaskim dachem i wszystkie pomieszczenia mają wysokość 2,70 m. Jedynymi miejscami gdzie moglibyśmy zamontować rekuperator to garaż (na suficie) lub pomieszczenie gospodarcze (na ścianie). Czy możecie polecić kogoś w Wielkopolsce kto podjąłby się zaprojektowania i wykonania instalacji rekuperatora "pod klucz"? Kubatura budynku to 520 m3. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 28.02.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Witam. Jak tylko pogoda pozwoli zaczynamy budowę domu (fundamenty zrobiliśmy już w zeszłym roku) i pojawił się temat rekuperatora. Wcześniej o nim nie myśleliśmy, ale pojawił się jednak pomysł montażu (z różnych względów) i chcemy podejść do tematu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z montażem rekuperatora w garażu? Nasz dom to parterówka z płaskim dachem i wszystkie pomieszczenia mają wysokość 2,70 m. Jedynymi miejscami gdzie moglibyśmy zamontować rekuperator to garaż (na suficie) lub pomieszczenie gospodarcze (na ścianie). Czy możecie polecić kogoś w Wielkopolsce kto podjąłby się zaprojektowania i wykonania instalacji rekuperatora "pod klucz"? Kubatura budynku to 520 m3. Z góry dzięki. Z powodzeniem mogę polecić Ci centrale Zehnder lub Vallox - maja bardzo małe gabaryty wiec śmiało Ci się zmieszczą w pom. gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 28.02.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Chyba większość ma albo w garażu albo w jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Ja mam parterówkę, cała instalacja zrobiona 13 lat temu na rurach spiro na strychu a reku w garażu. Mam w domu absolutna ciszę nawet na reku na 100% wydajności. Rekuperator jest głośny jak się kręci na 100% ale w pomieszczeniach jest cisza. Wiec właśnie najlepiej założyć go w jakimś nieużytkowym pomieszczeniu, najlepiej ogrzewanym lub z temperaturą dodatnią. Wg mnie garaż to idealne miejsce. Łatwo też zrobić czerpnie i wyrzutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 28.02.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Chyba większość ma albo w garażu albo w jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Ja mam parterówkę, cała instalacja zrobiona 13 lat temu na rurach spiro na strychu a reku w garażu. Mam w domu absolutna ciszę nawet na reku na 100% wydajności. Rekuperator jest głośny jak się kręci na 100% ale w pomieszczeniach jest cisza. Wiec właśnie najlepiej założyć go w jakimś nieużytkowym pomieszczeniu, najlepiej ogrzewanym lub z temperaturą dodatnią. Wg mnie garaż to idealne miejsce. Łatwo też zrobić czerpnie i wyrzutnie. Polecam OUT/IN https://concept-air.com.pl/vallox-out-in/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 28.02.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Polecam OUT/IN https://concept-air.com.pl/vallox-out-in/ nie wiem co to za magiczne rozwiązanie, ale czerpnia i wyrzutnia powinny być od siebie oddalone. Jakim cudem tutaj czerpnia nie zaciągnie pow. wyrzucanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 28.02.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 nie wiem co to za magiczne rozwiązanie, ale czerpnia i wyrzutnia powinny być od siebie oddalone. Jakim cudem tutaj czerpnia nie zaciągnie pow. wyrzucanego? Bo ma dyfuzor który zwiększa prędkość wyrzutu a co za tym idzie odległość. Popatrz na nomogram. + sa takie, ze możesz to dać przy reku zaoszczędziłam sporo sprężu i dodatkowo wyrzutnia jest oddalona od elewacji nie powodując zacieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 28.02.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Bo ma dyfuzor który zwiększa prędkość wyrzutu a co za tym idzie odległość. Popatrz na nomogram. + sa takie, ze możesz to dać przy reku zaoszczędziłam sporo sprężu i dodatkowo wyrzutnia jest oddalona od elewacji nie powodując zacieków. https://www.vallox.com/files/816/Technical_Vallox_Outin_FIN_SWE_ENG_GER_DAN_RUS_20170504_PRINT.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 28.02.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Są normy na wentylację mechaniczną dotyczące położenia czerpni i wyrzutni. Nikt tego tak nie zaprojektuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.02.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) nie wiem co to za magiczne rozwiązanie, ale czerpnia i wyrzutnia powinny być od siebie oddalone. Jakim cudem tutaj czerpnia nie zaciągnie pow. wyrzucanego? Prawo dopuszcza takie rozwiązanie Jest to czerpnio-wyrzutnia zintegrowana Na pewno jest to dużo lepsze rozwiązanie, niż dać zwykłe zakończenia blisko siebie. To produkt rodem ze Skandynawii, gdzie w budownictwie wielorodzinnym instaluje się indywidualne systemy wentylacyjne i na elewacji czerpnia jest zaraz koło wyrzutni. Nie dość, że mają praktycznie wyłącznie centrale z rotorami, to jeszcze czerpnie zaraz koło wyrzutni. Ciemnogród Statystyki Covidowe to zapewne propaganda, a trup ścieli się gęsto na ulicach Edytowane 28 Lutego 2021 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 28.02.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Prawo dopuszcza takie rozwiązanie Jest to czerpnio-wyrzutnia zintegrowana Na pewno jest to dużo lepsze rozwiązanie, niż dać zwykłe zakończenia blisko siebie. To produkt rodem ze Skandynawii, gdzie w budownictwie wielorodzinnym instaluje się indywidualne systemy wentylacyjne i na elewacji czerpnia jest zaraz koło wyrzutni. Nie dość, że mają praktycznie wyłącznie centrale z rotorami, to jeszcze czerpnie zaraz koło wyrzutni. Ciemnogród Statystyki Covidowe to zapewne propaganda, a trup ścieli się gęsto na ulicach Prawo dopuszcza takie rozwiązanie Jest to czerpnio-wyrzutnia zintegrowana no ale czy autor wątku potrzebuje tego rozwiązania? przecież pytanie dotyczy instalacji centrali w garażu. Czy autor ma problem z montażem czerpni i wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 28.02.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Prawo dopuszcza takie rozwiązanie Jest to czerpnio-wyrzutnia zintegrowana no ale czy autor wątku potrzebuje tego rozwiązania? przecież pytanie dotyczy instalacji centrali w garażu. Czy autor ma problem z montażem czerpni i wyrzutni? Montując w garażu czy nie tez będzie musiał mieć czerpnie i wyrzutnie. A potem widzisz instalacje w garażu popetlone instalacje i niepotrzebne straty, które można ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_clm 01.03.2021 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Mam tam pomieszczenie gospodarcze 6 m2 i garaz 34 m2 więc z lokalizacją reku nie ma problemu. Mamy trochę problem co zrobić z kanałami wentylacyjnymi. Dom jest parterowy z płaskim dachem (strop monolityczny, podwójnie zbrojony, 16 cm). W pomieszczeniach sufit na wysokości 2,7 m bez sufitów podwieszanych. Podłoga docieplona styropianem o grubości 20 cm. Generalnie projektant ma zagwozdkę którędy puścić rury (75 mm spiro). Macie jakieś doświadczenie z takimi parterówkami? Doradzicie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2021 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Macie jakieś doświadczenie z takimi parterówkami? Doradzicie coś? Chcesz lubisz klimaty loftowe - to puszczaj spiro na widoku. Druga opcja to puścić peflexy czy coś podobnego i zabudować gk. Nie musi być sufit podwieszany po całości - odrobina fantazji i ledów i będzie to jeszcze ozdobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 02.03.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Możesz opuścić sufit tylko w korytarzu i dać nawiewy jako dysze https://domwent.pl/pl/p/Dysza-dalekiego-zasiegu-100/1055A wyciągi jako zwykle anemostaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Prawo dopuszcza takie rozwiązanie Jest to czerpnio-wyrzutnia zintegrowana Fajnie jest, kiedy ktoś piszący 'prawo dopuszcza' daje przy okazji jego odpowiedni zapis,punkt czy paragraf. Wtedy prościej jest zwykłemu pytaczowi, i może w razie czego dokształcić urzędnika, który bardzo często owego prawa nie zna, mimo że to jego 'działka'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 02.03.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Fajnie jest, kiedy ktoś piszący 'prawo dopuszcza' daje przy okazji jego odpowiedni zapis,punkt czy paragraf. Wtedy prościej jest zwykłemu pytaczowi, i może w razie czego dokształcić urzędnika, który bardzo często owego prawa nie zna, mimo że to jego 'działka'. Odpowiednie odległości określa rozporządzenie MI w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Rozdział 6 wentylacja - tego typu czerpnio/wyrzutnie można zastosować przy odstępstwie projektowym ( zazwyczaj dla obiektów publicznych) Można również na potrzeby domu jednorodzinnego przekazać kartę Tech. kierownikowi pokazując ze nie dochodzi do mieszania się strumieni powietrza. Czasem to jest lepsze niż odległość 1,5 m czy i tak nie zgodne odległości od okien Dodatkowo mniejsze straty ciśnienia na instalacji i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts