Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator - dom parterowy

Recommended Posts

Witam.

Jak tylko pogoda pozwoli zaczynamy budowę domu (fundamenty zrobiliśmy już w zeszłym roku) i pojawił się temat rekuperatora. Wcześniej o nim nie myśleliśmy, ale pojawił się jednak pomysł montażu (z różnych względów) i chcemy podejść do tematu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z montażem rekuperatora w garażu? Nasz dom to parterówka z płaskim dachem i wszystkie pomieszczenia mają wysokość 2,70 m. Jedynymi miejscami gdzie moglibyśmy zamontować rekuperator to garaż (na suficie) lub pomieszczenie gospodarcze (na ścianie). Czy możecie polecić kogoś w Wielkopolsce kto podjąłby się zaprojektowania i wykonania instalacji rekuperatora "pod klucz"? Kubatura budynku to 520 m3.

Z góry dzięki.

• 2 weeks później...
Witam.

Jak tylko pogoda pozwoli zaczynamy budowę domu (fundamenty zrobiliśmy już w zeszłym roku) i pojawił się temat rekuperatora. Wcześniej o nim nie myśleliśmy, ale pojawił się jednak pomysł montażu (z różnych względów) i chcemy podejść do tematu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z montażem rekuperatora w garażu? Nasz dom to parterówka z płaskim dachem i wszystkie pomieszczenia mają wysokość 2,70 m. Jedynymi miejscami gdzie moglibyśmy zamontować rekuperator to garaż (na suficie) lub pomieszczenie gospodarcze (na ścianie). Czy możecie polecić kogoś w Wielkopolsce kto podjąłby się zaprojektowania i wykonania instalacji rekuperatora "pod klucz"? Kubatura budynku to 520 m3.

Z góry dzięki.

Z powodzeniem mogę polecić Ci centrale Zehnder lub Vallox - maja bardzo małe gabaryty wiec śmiało Ci się zmieszczą w pom. gospodarczym.

Chyba większość ma albo w garażu albo w jakimś pomieszczeniu gospodarczym.

Ja mam parterówkę, cała instalacja zrobiona 13 lat temu na rurach spiro na strychu a reku w garażu. Mam w domu absolutna ciszę nawet na reku na 100% wydajności. Rekuperator jest głośny jak się kręci na 100% ale w pomieszczeniach jest cisza. Wiec właśnie najlepiej założyć go w jakimś nieużytkowym pomieszczeniu, najlepiej ogrzewanym lub z temperaturą dodatnią. Wg mnie garaż to idealne miejsce. Łatwo też zrobić czerpnie i wyrzutnie.

Chyba większość ma albo w garażu albo w jakimś pomieszczeniu gospodarczym.

Ja mam parterówkę, cała instalacja zrobiona 13 lat temu na rurach spiro na strychu a reku w garażu. Mam w domu absolutna ciszę nawet na reku na 100% wydajności. Rekuperator jest głośny jak się kręci na 100% ale w pomieszczeniach jest cisza. Wiec właśnie najlepiej założyć go w jakimś nieużytkowym pomieszczeniu, najlepiej ogrzewanym lub z temperaturą dodatnią. Wg mnie garaż to idealne miejsce. Łatwo też zrobić czerpnie i wyrzutnie.

Polecam OUT/IN

https://concept-air.com.pl/vallox-out-in/

nie wiem co to za magiczne rozwiązanie, ale czerpnia i wyrzutnia powinny być od siebie oddalone. Jakim cudem tutaj czerpnia nie zaciągnie pow. wyrzucanego?

Bo ma dyfuzor który zwiększa prędkość wyrzutu a co za tym idzie odległość. Popatrz na nomogram. + sa takie, ze możesz to dać przy reku zaoszczędziłam sporo sprężu i dodatkowo wyrzutnia jest oddalona od elewacji nie powodując zacieków.

Bo ma dyfuzor który zwiększa prędkość wyrzutu a co za tym idzie odległość. Popatrz na nomogram. + sa takie, ze możesz to dać przy reku zaoszczędziłam sporo sprężu i dodatkowo wyrzutnia jest oddalona od elewacji nie powodując zacieków.

https://www.vallox.com/files/816/Technical_Vallox_Outin_FIN_SWE_ENG_GER_DAN_RUS_20170504_PRINT.pdf

nie wiem co to za magiczne rozwiązanie, ale czerpnia i wyrzutnia powinny być od siebie oddalone. Jakim cudem tutaj czerpnia nie zaciągnie pow. wyrzucanego?

Prawo dopuszcza takie rozwiązanie

Jest to czerpnio-wyrzutnia zintegrowana

Na pewno jest to dużo lepsze rozwiązanie, niż dać zwykłe zakończenia blisko siebie.

To produkt rodem ze Skandynawii, gdzie w budownictwie wielorodzinnym instaluje się indywidualne systemy wentylacyjne i na elewacji czerpnia jest zaraz koło wyrzutni.

wg_miljo2.jpg?v=1604321775&width=805&height=576&mode=min

Nie dość, że mają praktycznie wyłącznie centrale z rotorami, to jeszcze czerpnie zaraz koło wyrzutni.

Ciemnogród ;)

Statystyki Covidowe to zapewne propaganda, a trup ścieli się gęsto na ulicach :)

Edytowane przez _John

Na pewno jest to dużo lepsze rozwiązanie, niż dać zwykłe zakończenia blisko siebie.

To produkt rodem ze Skandynawii, gdzie w budownictwie wielorodzinnym instaluje się indywidualne systemy wentylacyjne i na elewacji czerpnia jest zaraz koło wyrzutni.

wg_miljo2.jpg?v=1604321775&width=805&height=576&mode=min

Nie dość, że mają praktycznie wyłącznie centrale z rotorami, to jeszcze czerpnie zaraz koło wyrzutni.

Ciemnogród ;)

Statystyki Covidowe to zapewne propaganda, a trup ścieli się gęsto na ulicach :)

no ale czy autor wątku potrzebuje tego rozwiązania? przecież pytanie dotyczy instalacji centrali w garażu. Czy autor ma problem z montażem czerpni i wyrzutni?

no ale czy autor wątku potrzebuje tego rozwiązania? przecież pytanie dotyczy instalacji centrali w garażu. Czy autor ma problem z montażem czerpni i wyrzutni?

Montując w garażu czy nie tez będzie musiał mieć czerpnie i wyrzutnie. A potem widzisz instalacje w garażu popetlone instalacje i niepotrzebne straty, które można ograniczyć.

Mam tam pomieszczenie gospodarcze 6 m2 i garaz 34 m2 więc z lokalizacją reku nie ma problemu. Mamy trochę problem co zrobić z kanałami wentylacyjnymi. Dom jest parterowy z płaskim dachem (strop monolityczny, podwójnie zbrojony, 16 cm). W pomieszczeniach sufit na wysokości 2,7 m bez sufitów podwieszanych. Podłoga docieplona styropianem o grubości 20 cm. Generalnie projektant ma zagwozdkę którędy puścić rury (75 mm spiro). Macie jakieś doświadczenie z takimi parterówkami? Doradzicie coś?

Macie jakieś doświadczenie z takimi parterówkami? Doradzicie coś?

Chcesz lubisz klimaty loftowe - to puszczaj spiro na widoku.

attachment.php?attachmentid=453586

Druga opcja to puścić peflexy czy coś podobnego i zabudować gk. Nie musi być sufit podwieszany po całości - odrobina fantazji i ledów i będzie to jeszcze ozdobą.

m3system.jpg

Fajnie jest, kiedy ktoś piszący 'prawo dopuszcza' daje przy okazji jego odpowiedni zapis,punkt czy paragraf. Wtedy prościej jest zwykłemu pytaczowi, i może w razie czego dokształcić urzędnika, który bardzo często owego prawa nie zna, mimo że to jego 'działka'.

Fajnie jest, kiedy ktoś piszący 'prawo dopuszcza' daje przy okazji jego odpowiedni zapis,punkt czy paragraf. Wtedy prościej jest zwykłemu pytaczowi, i może w razie czego dokształcić urzędnika, który bardzo często owego prawa nie zna, mimo że to jego 'działka'.

Odpowiednie odległości określa rozporządzenie MI w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Rozdział 6 wentylacja

- tego typu czerpnio/wyrzutnie można zastosować przy odstępstwie projektowym ( zazwyczaj dla obiektów publicznych)

Można również na potrzeby domu jednorodzinnego przekazać kartę Tech. kierownikowi pokazując ze nie dochodzi do mieszania się strumieni powietrza. Czasem to jest lepsze niż odległość 1,5 m czy i tak nie zgodne odległości od okien :)

Dodatkowo mniejsze straty ciśnienia na instalacji i koszty.