Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały basen betonowy 5x2,5 - DIY

Recommended Posts

Koleżanki, Koledzy,

zakładam nowy wątek w celu zebrania informacji dotyczących budowy basenu ok. 5 x 2,5 m, gł. ok. 1,2 m.

Myślę sobie i myślę że spróbuję coś takiego wykonać.

Jak grube powinny być ściany i jakie zbrojenie zastosować.

Może ktoś już wykonał podobnej wielkości basen i zechce się podzielić wiedzą.

Może wspólnymi forumowymi siłami zdołamy zebrać informacje konieczne przed rozpoczęciem sezonu budowlanego.

Proszę, aby wypowiedzi trzymały się tematu a nie krążyły dookoła.

Gotowe zbiorniki betonowe nie spełniają moich oczekiwań.

Poczyniłem pewne założenia i pierwsze obliczenia:

- ściana gr. 200 mm,

- zbrojenie umieszczone pośrodku ściany, pręty pionowo i poziomo.

Spróbowałem policzyć zbrojenie pionowe ściany uwzględniając parcie wody na ścianę. Nie uwzględniam wzajemnych połączeń pomiędzy ścianami.

Obliczenia dla 1 metra bieżącego ściany.

Parcie hydrostatyczne na ścianę płaską przyjmuje się jako wypadkowa siła w odległości 1/3 wysokości wody od dna.

P=V*γ

V=b*0,5*h^2 – objętość bryły parcia (szerokość ściany razy powierzchnia trójkąta równobocznego o boku równym wysokości wody,

γ= ρ * g - ciężar objętościowy cieczy = iloczyn gęstości wody i przyspieszenia ziemskiego

P=1 * 0,5 * 1^2 * 1000 * 9,81 = 7063 N = 7,1 kN

Odległość siły parcia od dna: 0,4 m.

Siła rozrywająca zbrojenie:

Fz = 7,1 kN * 0,4 m / 0,1 m = 28,4 kN

Wytrzymałość pręta zbrojeniowego przyjąłem jako 0,35 Re, co dla pręta #10 wynosi 13,7 kN.

Czyli na metr bieżący ściany potrzebne jest 28,4 / 13,7 = 2,05 pręta. W zaokrągleniu w górę są to trzy pręty na metr.

Być może gdzieś jest jakiś skrót myślowy.

Dobrze to robię?

Edytowane przez Aro112

• 3 weeks później...

Jeżeli robić basen betonowy, to może lepiej trochę dołożyć i zrobić większy. :)

Może po prostu w tym sklepie, gdzie będziesz kupował materiały do budowy Ci doradzą.

Ja niedługo będę mieć swój własny betonowy basen. Tam, skąd biorę materiały do jego budowy, pracują rzetelni fachowcy, którzy mi doradzili i pomogli. Znają się na rzeczy. :)

• 1 month później...
... są tak tanie ...

A mógłbyś podać przykład?

Według moich szacunków, betonowy wykonany systemem gospodarczym będzie kosztował ok. 4000 PLN (beton, stal, farba). Bez instalacji.

W przypadku zagłębienia basenu w ziemi, mogę go opróżnić i zostawić na zimę pusty. Z blaszanym chyba jest to ryzykowne.

I w kształcie prostokątnym.

Dla mnie jest to zaleta bo w planach mam zadaszenie i obudowanie go małą wiatą. Albo wręcz zamknięcie i ocieplenie aby był całoroczny.

Każdy owalny kształt (z wyporami czy bez) to moim zdaniem strata miejsca wewnątrz wiaty / domku.

Edytowane przez Aro112