Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za co odpowiada parametr delta?

waka

Recommended Posts

U siebie też mam tylko fabryczną pompę w jednostce. Martwi mnie ten przeplyw 22.8 litra. Czy to nie jest za mało? Obecnie ustawiłem deltę 6, ciekawe jaki to będzie miało wpływ.

Wracając do mojej poprzedniej delty3, wychodzi na to, że niedogrzewalem domu bo przekazywana moc była za niska, tak?

Mam wrażenie, że wiele osób opacznie rozumie mechanizmy zachodzące podczas ogrzewania. Delta jest wynikiem oddawanej mocy przez układ sprężarkowy i przepływu.

Większa moc - oznacza większą deltę.

Większy przepływ oznacza niższą deltę.

Przy sterowaniu ze stałym przepływem delta jest wprost proporcjonalna do mocy układu wiec ciągle się zmienia.

Przy sterowaniu ze stałą deltą dochodzi sterowanie przepływem tak, aby przy małych obciążeniach pompa obiegowa nie działa na pełnej prędkości, jednocześnie zmniejszając zużycie energii.

Zmiana parametru delta zmienia tylko to z jaką wydajnością pracuje pompa obiegowa w stosunku do oddawanej mocy przez układ.

Zmiana delty tylko w nieznaczny stopniu wpływa na oddawanie energii do układu grzewczego i to, że ją zmienisz nie będzie miało prawie żadnego wpływu na oddawaną moc do ukladu. Jak chcesz więcej mocy musisz podnieść temperaturę.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U siebie też mam tylko fabryczną pompę w jednostce. Martwi mnie ten przeplyw 22.8 litra. Czy to nie jest za mało? Obecnie ustawiłem deltę 6, ciekawe jaki to będzie miało wpływ.

Wracając do mojej poprzedniej delty3, wychodzi na to, że niedogrzewalem domu bo przekazywana moc była za niska, tak?

To ,że sobie ustawiłeś deltę 3 ,to wcale nie znaczy ,że ona tyle wynosiła . Mierzyłeś ją ?

Tak jak poprzednik pisze , jeśli coś generuje 8kW , przepływa przez to 23l/min wody , to albo delta nie może być 3 tylko 5 , albo to nie generuje 8kW mocy ,tylko 4,8kW.( Zakładając ,że przepływ jest prawidłowy). Nie wiem jak w Daikinie , w Panasonicu ustawienie delty jest tylko sugestią dla pompy , kieruje się bardziej przepływem , jeśli nie jest w stanie osiągnąć niskiej delty to jest po prostu wyższa i tyle.

A jakie znaczenie ma delta w układzie z buforem 100l wpiętym równolegle zaraz za pompą ciepła (sprzęgło). Za buforem obieg grzejnikowy załatwia dodatkowa pompka, a obieg podłogówki mieszacz również z dodatkową pompką. Pompa ciepła "widzi" deltę krótkiego obiegu z buforem (sprzęgłem). Czy w takim układzie jest jakieś "najlepsze" ustawienie delty?

A jakie znaczenie ma delta w układzie z buforem 100l wpiętym równolegle zaraz za pompą ciepła (sprzęgło). Za buforem obieg grzejnikowy załatwia dodatkowa pompka, a obieg podłogówki mieszacz również z dodatkową pompką. Pompa ciepła "widzi" deltę krótkiego obiegu z buforem (sprzęgłem). Czy w takim układzie jest jakieś "najlepsze" ustawienie delty?

Przy buforze równoległym zasadniczo należy ustawiać niską deltę. Duża delta rodzi ryzyko, że pompa będzie pracowała na wysokiej temperaturze a podłogówka na niskiej, a to oznacza niski COP.

Przy "krótkim" obiegu pompa - bufor uzyskiwanie dużych przepływów nie powinno być problemem.

• 1 month później...
Przy buforze równoległym zasadniczo należy ustawiać niską deltę. Duża delta rodzi ryzyko, że pompa będzie pracowała na wysokiej temperaturze a podłogówka na niskiej, a to oznacza niski COP.

Przy "krótkim" obiegu pompa - bufor uzyskiwanie dużych przepływów nie powinno być problemem.[/QUW

Witam a jaka delta powinna być bufor równolegle za buforem pompa obiegowa same grzejniki ?

Odpowiedź jest powyżej.

Jeśli bufor jest podłączony równolegle to pompa "widzi" tylko bufor. Pompa ładuje energię w bufor. Grzejniki pracujące za buforem nie widzą pompy. Energię otrzymują z bufora. Dla grzejnikow bufor jest jak kocioł. Te dwa obiegi łączy bufor i w sumie każdy z nich działa po swojemu. Można powiedzieć że pracują niezależnie, każdy według własnych nastaw. I tu pojawia się wyzwanie jakim jest neutralizacja efektu podmieszania. Jeśli pompka obiegowa na grzejniki działa ze stałą prędkością a przepływ z pompy ze zmienną to nie ma szans na zrównoważenie przepływów a tylko to dałoby 0° efekt podmieszania. W praktyce jak osiągasz 1°-1,5° to jest super. Najlepiej gdyby pompa ciepła działała z dużym przepływem (niska delta, np. 3), a pompa obiegowa na grzejniki z najniższą prędkością. O ile pompa ciepła i bufor nie przejmują się oporami instalacji o tyle bufor I grzejniki muszą się z tym zmierzyć.