Gość 29.11.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ile moze trwac wznoszenie scian zewnetrznych jednej kondygnacji w srednim domu 9x 12 ? zastanawiam sie nad budowaniem etapami (bo mieszkam w innym miescie niz buduje) i rozwazam czy urlop mi wystarczy, zeby w 2005 zbudowac stan surowy zamkniety tak planuje jeden wypad na pare dni- zrobic fundamentdrugi wypad jakos to zaizolowac i wzniesc scianki i zalac stropitd starczy mi 20 dni urlopu?chce pracowac sam + pomocnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.11.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ile moze trwac wznoszenie scian zewnetrznych jednej kondygnacji w srednim domu 9x 12 ? zastanawiam sie nad budowaniem etapami (bo mieszkam w innym miescie niz buduje) i rozwazam czy urlop mi wystarczy, zeby w 2005 zbudowac stan surowy zamkniety tak planuje jeden wypad na pare dni- zrobic fundament drugi wypad jakos to zaizolowac i wzniesc scianki i zalac strop itd starczy mi 20 dni urlopu? chce pracowac sam + pomocnik Leon chcesz zbudować sam z pomocnikiem w 20 dni stan surowy? Leon we dwóch to same wykopy pod fundament będziesz robił tydzień jak nie masz wprawy. A gdzie szalowanie, wylewanie ławy przerwy technologiczne. A kto bedzie latał za zaopatrzeniem. Leon pomyśł tylko stan surowy ekipa 3...4 osobowa, która ma wprawę i wie jak to robić wykonuje całe lato i do tego jeszcze ma osbną osobe do zaopatrzenia. Jak zrobisz wykop z pomocnikiem to bedziesz potem 2 dni chorował i leczył zakwasy. To samo z murowaniem przeniesiesz kilka palet pustaków pomachasz trochę łopatą i na drugi dzień wysiadka jak nie jesteś przyzwyczajony do ciężkiej pracy fizycznej. Nie zniechęcam bynajmniej ale raczej pomyśl aby ograniczyc sie wyłacznie do nadzoru i zaopatrzenia a praca fizyczna raczej tylko z doskoku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 oczywiscie fundamentow nei zamierzam kopac- tylko zamowic koparkeplanuje te etapy budowania jakos sensownie zaplanowci zastanawiam sie czy ja sie wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 29.11.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ile moze trwac wznoszenie scian zewnetrznych jednej kondygnacji w srednim domu 9x 12 ? Leon, sorki, ale to... bez sensu. Murowałem "samojeden" ścianki szczytowe w budynku gospodarczym - każda ok. 11 m2. Trwało to mniej więcej 1 dzień na każdą ściankę i kosztowało mnie dużo wysiłku. Jeśli zamierzasz sam w 2 osoby stawiać ściany - obawiam się, że się "zarżniesz". Mój dom ma ok. 280 m2 ścian nośnych i ścianek działowych. Gdybym chciał sam stawiać ściany zajęłoby mi to jakieś 25 dni roboczych "wyjętych z życiorysu". I nie liczyłbym na to, że w 2 osoby dasz radę skrócić czas o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 29.11.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 to nie jest duży dom, ale pewnie trochę czasu zejdzie. Proponuję zlecić komuś innemu zrobienie fundamentów na wiosnę, ew. wziąć wtedy 1-2 dni na logistykę, a całość - czyli te 20 dni wziąć na ściany, z tym dużo filozofii nie ma, a powinieneś się wyrobić. Tylko nie bierz ciurkiem 20 dni, a 10 w lipcu, 10 w sierpniu - musisz zachować jakieś przerwy technologiczne no i niekoniecznie wszystko musi ci gładko iść, może być trochę nieprzewidzianych problemów. Warunkiem jest dobra organizacja.Ściany można zrobić w tydzień, ale nie w 2 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.11.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 oczywiscie fundamentow nei zamierzam kopac- tylko zamowic koparke planuje te etapy budowania jakos sensownie zaplanowc i zastanawiam sie czy ja sie wyrobie Rozumiem o co chodzi że nie będziesz samemu kopać tak tylko dla przykładu podałem to kopanie, ale na budowie naprawdę jest cięzka praca budowanie domu to nie jest robota na 2 osoby i to jeszcze w terminie 20 dni. Naprawdę lepiej już odżałuj parę groszy i zatrudnij jeszcze jednego pomocnika niech robia we dwóch a Ty im załatwiaj materiały i pomagaj w wolnych chwilach. Pamietaj że inwestor musi "wystarczyć" na całą budowę a nie tylko na stan surowy. A co z więźbą dachową ze stropem dźwig bedziesz zamawiał ???. Moje orły jak rozładowali we trzech belki stropowe to mieli dosyć na cały dzień. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 a jak to jest z tymi pomocnikamibiore ich na czarno?albo musze ich jakos legalnie zatrudnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.11.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 a jak to jest z tymi pomocnikami biore ich na czarno? albo musze ich jakos legalnie zatrudnic? Dokładnie jest tak jak napisałes "albo albo" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 29.11.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 a jak to jest z tymi pomocnikami biore ich na czarno? albo musze ich jakos legalnie zatrudnic? Zatrudniając ich na czano ryzykujesz problemy w razie kontroli nasłanej przez "życzliwego" sąsiada lub w razie jakiegoś wypadku. Jak chcesz "na czarno", to proponuję zawrzeć umowę z nimi jak z firmą; tą umowę można po wykonaniu potargać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 29.11.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 U nas mąz z tatą budowali ściany zewnętrzne niecałe dwa tygodnie. Dom 7 na 12. Ściany z pustaków max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.11.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 tak planuje jeden wypad na pare dni- zrobic fundament drugi wypad jakos to zaizolowac i wzniesc scianki i zalac strop itd starczy mi 20 dni urlopu? chce pracowac sam + pomocnik Leon zawodowiec 20 dni - fundamenty 20 dni - ściany (+ nadproża, itd...) 20 dni - strop + wieniec 20 dni - ściany kolankowe 20 dni - za wieźbę to się sam bierz 20 dni - .................... daleko masz od budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.11.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 U mnie ekipa średnio 3-4 ludzi murowała parter z silki na klej ok. 2 tygodnie.Jeśli ma to być zrobione dobrze to wiele się nie przyspieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 29.11.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Odwróć role, znajdź dobrego murarza, który pracuje solo i zatrudnij się przy nim jako pomocnik to Ci się może uda. Moje 8x8 murował 5dni do stropu, a w sobotę zalewaliśmy. Robota paliła mu się w rękach bo miał tylko tygodniowe okienko i leciał na następną fuchę. Gdybym sam się za to zabrał z pomocnikiem o podobnym jak ja doświadczeniu, to robilibyśmy 5 razy dłużej i nie wiem czy by się udało. Facet nie robił zbędnych ruchów i bardzo ważne miał swoje rusztowanie. Robiliśmy ścianę z BK24 na klej. Przy każdej innej technologii bym się usrał i nie nadążył, a i tak od 4 rano już przygotowywałem mu front robót. Gdybyś budował koło mnie to bym Ci go polecił, ale on muruje tylko w zasięgu dojazdu rowerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2004 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jak daleko masz zamiar budowac od mjesca zamieszkania? Ja buduje 70 km od mjesca w ktorym mieszkam. Zrobiłem w tym roku fundamenty, zasypane ocieplone, ulozona kanliza i na 3/4 powierzchni wylany chudziak. Wszystko robilem z doskoku gdyz nie dostalem urlopu w jednym kawalku a tylko pojedyncze dni i to po "walce " z szefem. W pracach glownie mialem 2-3 pomocników. Wykopy zrobiem ostrowkiem ale i tak plantowanie wykopu zajelo nam prawie 2 dni szalowanie lawy to kolejne ~2dni. W sumie to co mam zrobione zostalo wykonane w 2 miesiace i to zaczete było w ostatni wekend sierpnia. Jezeli moge Ci cos doradzic to probuj na początku dzialac w taki sposob np dni urlopu plus sobota, i tak w niedziele raka nie ruszysz otem do nastepnego czwartku bedziesz mial czas sie podkurowac przemyslec co dalej robic:) Podzwonic po hurtowniach za tanszym materialem. I znowu zakasac rekawy i 2-3 dni pracy. Mimo wszystko 20 dni urlopu to malo na smodzielne postawienie domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Facet nie robił zbędnych ruchów i bardzo ważne miał swoje rusztowanie. [ciach] Gdybyś budował koło mnie to bym Ci go polecił, ale on muruje tylko w zasięgu dojazdu rowerem. Te rusztowania wozi rowerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 29.11.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Wszystko zalezy od murarza i pomocnika, ja kiedys mialem murarza to z bk dom postawil w 3 dni 10x8 (same sciany oczywiscie), ale takiego wariata to nie widzialem rano przjezdzal przed wszystkimi i zaprawe krecil.Podobna historia jak ktos pisal wyzej tez byl tylko na fuche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 29.11.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Facet nie robił zbędnych ruchów i bardzo ważne miał swoje rusztowanie. [ciach] Gdybyś budował koło mnie to bym Ci go polecił, ale on muruje tylko w zasięgu dojazdu rowerem. Te rusztowania wozi rowerem? No nie rób jaj mar (do 40 przęseł + dechy potrzebny traktor z przyczepą), chodziło mi o to, że nie ma prawka na auto i musi dymać rowerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 29.11.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 leon,czy ty masz już jakieś większe praktyczne doświadczenie w murowaniu?sądzę, że nie, bo nie zadałbyś swojego pytania na forum.wg mnie posłuchaj rady am00 i lepiej weź fachowca. On będzie wiedział o jak się robi a ty będziesz go miał na oku, gdyby coś kombinował. A do ław, fundamentów i stropu to jeszcze ze dwóch pomocników od ciężkiej roboty (no i rozładunki oraz wnoszenie materiału na rusztowania).Ja kiedyś pomocnikowałem przy budowie domu rodziców. majster i tak zbytnio nie gonił, ale robił równym tempem. Ja wtedy miałem 22 lata i zdrowie jak byk, ale kryzysy miewałem min.2 razy w tygodniu - raz w poniedziałek w południe przy największym zapierdzielu, drugi ok.środy, gdy miałem wizję, że to dopiero środek tygodnia a ja już siły nie mam...wprawiłem się dopiero po miesiącu, tak, że miałem tylko jeden kryzys tygodniowo. Ile to siły i zdrowia... i nie zajmowałem się niczym innym (załatwianie materiału itp.). Stan surowy: piwnice z kamienia, parter i poddasze użytkowe oraz strych - całe lato. Więźba była już jesienią. oddzielnie. W międzyczasie byli na doskok pomocnicy do wylewek etc.Sam się zarżniesz a i tak nie zrobisz wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 No nie rób jaj mar (do 40 przęseł + dechy potrzebny traktor z przyczepą), chodziło mi o to, że nie ma prawka na auto i musi dymać rowerem. To miał byc żart jezeli uraziłem Cie to przepraszam , ale nie moglem sie powstrzymac od zadania tego pytania A tak wogole to szukam kogos do klejenia gazobetonu ale okolice Tarnobrzega wiec ten Twoj chyba by sie tu nie doturlał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 29.11.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts