Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zielona energia kontra auto

carlosyet

Recommended Posts

Otwierasz dane techniczne i tam jest napisane, że moc ładowania (przy wykorzystaniu PV i równocześnie sieci elektrycznej) to 7,4kW. Z gniazdka normalnie idzie ładowanie 2,2-3kW, więc będzie 2x szybciej niż przez wtyczkę. 3 fazowe wallboxy to 3,3-6,6kW, max z tego co widzę 11kW (zależy od producenta).

Ładowarki szybkie to moce 50-150kW...

Czy ładowarka Ev do auta elektrycznego od soalrEdge ładuje tez w takim tempie jak te na stacji? Zasatnawiam się nad montażem w domu. Co sądzicie?

Wg tego co posiadają takie gniazda w domu to ładowanie do "pełna" trwa 36h.

Ładowarka miejska/zewnętrzna/stacja ładowania 2 h.

Akurat moge się wypowiedzieć bo zamontowałem razem z instalacją (mam ją od /moderowano/) i powiem Wam, ze specyfikacja i danymi producenta ładuje o niebo szybciej. Srednio 2,5 raza szybciej ładuje akumulator niż te standardowe. Jestem zadowolony z tego zakupu. Szkoda, ze dofinansowanie na nie będzie dopiero ogłoszone. Zastanawiam się tez nad magazynem energii bo po co odsyłać do centrali a potem obierać 30 procent mniej. :bash::jawdrop: Edytowane przez finlandia

Zastanawiam się tez nad magazynem energii bo po co odsyłać do centrali a potem obierać 30 procent mniej. :bash::jawdrop:

A myślisz, że z akumulatora dostaniesz 100% tego, co spadło z dachu?

Jak wpakowałeś się w 30% potrącenia, to może i z 10% zyskasz wydając ładnych parę czapek pieniędzy. Nigdy się nie zwróci.

Czy ładowarka Ev do auta elektrycznego od soalrEdge ładuje tez w takim tempie jak te na stacji? Zasatnawiam się nad montażem w domu. Co sądzicie?

Nie, nie ładuje w takim tempie w jakim mogą ładować dedykowane ładowarki w stacjach ładowania.

Ile masz lub ile będziesz miał kWp na dachu?

Poczytaj

https://www.solaredge.com/pl/products/ev-charger#/

https://orpa.pl/szybsze-ladowanie-samochodu-elektrycznego-dzieki-fotowoltaice/

Akurat moge się wypowiedzieć bo zamontowałem razem z instalacją (mam ją od Synergio) i powiem Wam, ze specyfikacja i danymi producenta ładuje o niebo szybciej. Srednio 2,5 raza szybciej ładuje akumulator niż te standardowe. Jestem zadowolony z tego zakupu. Szkoda, ze dofinansowanie na nie będzie dopiero ogłoszone. Zastanawiam się tez nad magazynem energii bo po co odsyłać do centrali a potem obierać 30 procent mniej. :bash::jawdrop:

Fajna REKLAMA.

A dokładnie co co masz co ładuje 2,5 szybciej niż standardowe "coś".

Magazyn energii - przeliczyłeś koszty, sprawności i czas eksploatacji?

Synergio tez sprzedaje magazyny energii ?