Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy dobór mocy Pompy ciepła powietrze-woda

Greggi

Recommended Posts

Nie wiem czy podobny temat już istnieje, jeśli tak to sorki za dublowanie :) nie do końca orientuję się w tych sprawach więc jeśli coś palnę to mnie poprawcie:yes:

Niedawno zakupiłem dom parterowy z w stanie ssz, projekt domu przewidywał jako źródło ciepła piec gazowy, ogrzewanie kaloryferami i wentylacje grawitacyjną. Nie do końca jest to to co bym chciał gdyż zależy mi na tym by koszt utrzymania domu były jak najniższy. Jako zamierzenie obrałem sobie podłogowe ogrzewanie w całym domu, pompę ciepła powietrze - woda, rekuperacje, i zestaw fotowoltaiczny.

Do projektu domu jest dołączona charakterystyka energetyczna lecz nie bazuję na tym w co wyposażony ma być docelowo dom. Stary OZC pokazuje

- współczynnik pow. zapotrzebowanie na ciepło 56,1W/m2

- współczynnik kub. zapotrzebowania na ciepło 20,8W/m3

- współczynnik ZZE powierzchniowy 54,1kWh/m2 rok

- współczynnik ZZE kubaturowy 20,0kWh/m3 rok

-sumaryczna strata ciepła netto/budynku 9146W

-sumaryczna strata ciepła na wentylacje 2951W

-zapotrzebowanie na energie netto na ciepło i przygotowanie ciepłej wody użytkowej 8824 + 2526kW/rok

-EP 90,7kWh (m2/rok)

-EK 83,2kWh (m2/rok)

Na jakiej podstawie dobrać moc PW?

Nie wiem czy podobny temat już istnieje, jeśli tak to sorki za dublowanie :) nie do końca orientuję się w tych sprawach więc jeśli coś palnę to mnie poprawcie:yes:

Niedawno zakupiłem dom parterowy z w stanie ssz, projekt domu przewidywał jako źródło ciepła piec gazowy, ogrzewanie kaloryferami i wentylacje grawitacyjną. Nie do końca jest to to co bym chciał gdyż zależy mi na tym by koszt utrzymania domu były jak najniższy. Jako zamierzenie obrałem sobie podłogowe ogrzewanie w całym domu, pompę ciepła powietrze - woda, rekuperacje, i zestaw fotowoltaiczny.

Do projektu domu jest dołączona charakterystyka energetyczna lecz nie bazuję na tym w co wyposażony ma być docelowo dom. Stary OZC pokazuje

- współczynnik pow. zapotrzebowanie na ciepło 56,1W/m2

- współczynnik kub. zapotrzebowania na ciepło 20,8W/m3

- współczynnik ZZE powierzchniowy 54,1kWh/m2 rok

- współczynnik ZZE kubaturowy 20,0kWh/m3 rok

-sumaryczna strata ciepła netto/budynku 9146W

-sumaryczna strata ciepła na wentylacje 2951W

-zapotrzebowanie na energie netto na ciepło i przygotowanie ciepłej wody użytkowej 8824 + 2526kW/rok

-EP 90,7kWh (m2/rok)

-EK 83,2kWh (m2/rok)

Na jakiej podstawie dobrać moc PW?

Powinna byc podana wartosc projektowego obciązenia cieplnego, ale nomenklatura/nazewnictwo jest tak stare ze wyniki nie badą wiarygodne. Uwzgledniajac zmiany czyli WM zamiast WG, byc moze lepsze ocieplenie nie opierałbym sie na tych wynikach. Jezeli to projekt typowy to zapewne nie był przeliczony do biezącej lokalizacji i parametrów. Tym bardziej bym sie nie opierał przy doborze na tych wynikach

Edytowane przez asolt

Powinna byc podana wartosc projektowego obciązenia cieplnego, ale nomenklatura/nazewnictwo jest tak stare ze wyniki nie badą wiarygodne. Uwzgledniajac zmiany czyli WM zamiast WG, byc moze lepsze ocieplenie nie opierałbym sie na tych wynikach. Jezeli to projekt typowy to zapewne nie był przeliczony do biezącej lokalizacji i parametrów. Tym bardziej bym sie nie opierał przy doborze na tych wynikach

Projektowa strata ciepła przez przenikanie - 6249W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła - 2951W

Całkowita projektowa strata ciepła - 9146W

Takie wyliczenia są także dopięte do projektu

Jak to się ma do późniejszych zmian? Muszę zlecić wykonanie nowego OZC czy da się to samemu wyliczyć?

• 4 weeks później...

Witam.

Dobór mocy źródła ciepła jest wykonywany na podstawie obliczenia projektowego obciążenia cieplnego budynku, które jest sumą: projektowej straty ciepła ogrzewanej przestrzeni przez przenikanie, projektowej wentylacyjnej straty ciepła ogrzewanej przestrzeni oraz nadwyżki mocy cieplnej wymaganej do skompensowania skutków osłabienia ogrzewania strefy ogrzewanej.

Jeśli budynek wykonany jest z tych samych materiałów, dla których liczony były wskaźniki, to Projektowe obciążenie cieplne budynku będzie zgodne z tym, co zostało obliczone w programie OZC. Poszukuje Pan powietrznej pompy ciepła. Odpowiednia będzie pompa ciepła marki Buderus z serii Logatherm WLW lub WPLS charakteryzujące się wysokim wskaźnikiem COP. Urządzenia te zapewnią odpowiednią temperaturę pomieszczeń nawet przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła na stronie: https://www.buderus.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/powietrzne-746309-c/

Konsultant Buderus