Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalator podważa sens rekuperacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj w klubie ! Też jestem "niecywilizowany", ale obiecuję poprawę, jak tylko pralka się sp.... to kupię pralko suszarkę, dzięki czemu mój prestiż "na internecie" się zwiększy :wave:

Akurat pralko suszarka to poroniony pomysł bo po 1 ma bardzo małą pojemność suszenia 4 kg pobiera średnio na cykl suszenia 120 l wody i 5 kWh prądu

Suszarka kondensacyjna ma poj od 7 kg w góre i pobiera do 1 kwh prądu i nie pobiera wody

I po co obrażasz, skoro wymyślasz kontekst i zostało ci to napisane to byś przyjął na klatę.

Ale widzę tobie trzeba dokładniej no ok. Wszystkie wpisy o suszarce, które zapoczątkowałem były nabijaniem się z tego zdania gawła - cywilizowani udzie używają suszarek kondensacyjnych do prania mnie rozbawiło setnie. O samych suszarkach nie było nic. Ja uważam to za bardzo fajny sprzęt.

• Like 1

Ja nie mam żadnych przeciągów i nawiewników :eek:, nie wiem po co komplikować życie, ja po prostu sprzątam, myje się i często piorę pościel to lepsze niż WM i jaranie się smogiem z zewnątrz filtrowanym przez dom i płuca mieszkańców w monstrualnych ilościach.

Jak nie masz nawiewników to po prostu nie masz żadnej wentylacji.

Wentylacja do nawiew i wywiew który cały czas działa , bo "wietrzenie" domu to nie żadna wentylacja ..

Ja nie "jaram" się smogiem , bo wybrałem miejsce na dom na terenach "Natura 2000" , w lesie , przy bardzo małym zagęszczeniu domów i z czystościa powietrza nie ma u mnie problemu ..

• 2 weeks później...
NIe mam rekuperacji od 17 lat i bardzo to sobie chwalę, posiadam wentylację wywiewną mechaniczną. W zimie działa grawitacyjna w lecie otwieram okna bo mieszkam w świetnej okolicy i można. Nie przemawia do mnie tworzenie sztucznego przeciągu i idea zużywania prądu w celu oszczędzania również prądu. Poza tym kapię się codziennie minimum raz dziennie w lecie częściej i piorę pościel raz na 7 dni i na prawdę rekuperacja nie jest konieczna. Znam również Forowiczów którzy wyłączyli WM bo nie miła sensu.

ja znam jednego co od 30 lat jezdzi warburgiem. Bardzo sobie chwali, co 3 000 km smaruje zwrotnice i miesza miksol z benzyną na stacji benzynowej. i nie bardzo podoba mu sie zuzywanie energii na kupno nowego auta. Znam tez forumowiczoe ktorzy przsiedli sie z trabanta na autobus bo go nie uzywali.