Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja dużego salonu połączonego z jadalnią

Stevan

Recommended Posts

Podpowiedzcie proszę, jak można zaaranżować przestrzeń salonowo-jadalnianą z przebiciem do kuchni.

Układ pomieszczeń wygląda tak:

M.jpg

Kuchnia po lewej ma szeroki otwór wejściowy, a do tego "okienko", dzięki czemu pracując w kuchni ma się bezpośredni wgląd w to co dzieje się w salonie.

Oryginalnie zaplanowany układ był taki:

M_ukladrog.jpg

Nie odpowiadał nam jednak, bo sofa niepotrzebnie dzieli przestrzeń salonu, a pracując w kuchni mówi się do pleców osób oglądających telewizję. Podobnie osoby przy stole w jadalni patrzyłyby na plecy siedzących na sofie.

Zmieniliśmy więc go i obecny układ jest taki:

M_ukladteraz.jpg

Ma on swoje plusy - przestrzeń nie jest podzielona, wszyscy w kuchni, salonie i jadalni widzą się nawzajem i mogą ze sobą rozmawiać, z kuchni nadal widać też telewizor. Problem jest taki, że w tym układzie nie ma praktycznie żadnego sensownego miejsca na jakąś szafkę, a po drugie, oglądanie tv z sofy na prawej ścianie jest praktycznie niemożliwe.

Jest jeszcze taka opcja:

M_uklad3.jpg

Ale chyba czysto teoretyczna. Ma wszystkie zalety i wady obecnego układu, z tym, że jeszcze trudniej ogląda się tv.

Co jeszcze można by tu wymyślić? Chciałbym, aby przestrzeń nie była podzielona, żeby dało się patrzeć z kuchni na tv, oraz, żeby wszyscy w 3 pomieszczeniach mogli ze sobą rozmawiać (a nie ze swoimi plecami). Z tego patrzenia z kuchni na tv możemy ewentualnie zrezygnować, ale z pozostałych dwóch punktów już niezbyt...

moim zdaniem, przy praktycznie zamkniętej kuchni i tak osoba w kuchni mówi do ściany, stojąc plecami do salonu (bo tak będą ustawione blaty robocze), więc przejmowanie się, ze kanapa jest tyłem do kuchni jest szukaniem dziury w całym Edytowane przez Elfir

Przy pierwszej opcji - dzięki temu, że kanapa jest tyłem do kuchni, to osoba gotująca w kuchni ma szansę zerkać na film w TV :) Ja osobiście wolałabym widzieć co ktoś ogląda niż tylko patrzeć na niego jak ogląda TV :-D Przy okienku możesz poszerzyć blat i postawić pod nim stołki barowe i wtedy osoba gotująca będzie mogła oddawać się konwersacjom z osobami siedzącymi na tych stołkach.

• 1 month później...
Szczerze mówiąc, jak przeczytałam o rozmawianiu face to face z osobą oglądającą telewizję, to pomyślałam, że nie po to się włącza telewizor by rozmawiać i patrzeć na innych. Może jakaś aspołeczna jestem, ale przestrzeni ,,do rozmawiania" jest w domu wystarczająco dużo. W kwestii aranżacji kucniosalonu to na :spam: widziałam parę ciekawych artykułów, może się zainspirujesz, ale generalnie nie broń się przed tą sofą tyłem do kuchni :) Przedmówca wspomniał, że przy gotowaniu można będzie zerkać na ekran i to jest serio funkcjonalność aranżacji (byle paluchów nie pociąć). Edytowane przez Greengaz