Sillmarillion 18.02.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Witajcie!Będę w swoim domu instalował pompę ciepła i mam wybór między dwoma modelami - jeden to split, drugi monoblok. Technologia woda-powietrze. Jak sądzicie, na którą warto się zdecydować? Dodam, że planuję również zrobić fotowoltaikę na dachu.Szczegóły: Budynek: 360 mWentylacja: mechanicznaZapotrzebowanie ciepła: ok. 16KWOgrzewanie podłogowe A modele pomp, nad którym się zastanawiam to: NIBE SPLITalboNIBE F2120-20 Oczywiście ta monoblokowa jest lepsza i o tym wiem, ale pytanie czy na tyle lepsza, aby decydować się na inwestycję o ok. 12 tys. zł droższą?Jak uważacie i dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 18.02.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) A dlaczego uważasz że monoblokowa jest lepsza?Dla mnie split jest lepszy.Na ten temat jest wiele artykułów w internecie i wiele tematów na forum.Nie chce się szukać - to napiszcie co jest lepsze. Split jest lepszy o ile jest na freonie, bo widziałem już splita na wodzie. Gdy woda jest łącznikiem to już to samo co monoblok.Jedyna wada slpita na freonie to - że trzeba zatrudnić serwis z uprawnieniami F-Gaz i w wielu firmach robić roczne przeglądy dla gwarancji.Reszta to zalety. Przewagą monobloka jest niższa cena zakupu. Ale trzeba rurki z wodą idące do PC na dworze zabezpieczać. By przy braku prądu mróz ich nie rozerwał. Monobloka może zamontować, hydraulik bez uprawnień F-Gaz. Ale monoblok jest bezpieczniej stosować tam gdzie w zimie sporadycznie temp. spadają do ZERA stopni. Przy PL zimach do -20*C - split na freonie jest bezpieczniejszy, freon nie zamarznie gdy braknie zasilania.A rury z wodą przy monobloku trzeba zabezpieczać mieszanką glikolu lub specjalnymi zaworami - co bez prądu i przy spadku temp. wody w rurach na granicy zera stopni spuszczą wodę z rur na dworze. Edytowane 19 Lutego 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 12.07.2023 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Śledziliśmy kamerą montaż pomp ciepła monoblokowych w kaskadzie, pytając jakie zalety i przewagi ma taka pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts