Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa split czy monoblokowa?

Sillmarillion

Recommended Posts

Witajcie!

Będę w swoim domu instalował pompę ciepła i mam wybór między dwoma modelami - jeden to split, drugi monoblok. Technologia woda-powietrze. Jak sądzicie, na którą warto się zdecydować? Dodam, że planuję również zrobić fotowoltaikę na dachu.

Szczegóły:

Budynek: 360 m

Wentylacja: mechaniczna

Zapotrzebowanie ciepła: ok. 16KW

Ogrzewanie podłogowe

A modele pomp, nad którym się zastanawiam to:

NIBE SPLIT

albo

NIBE F2120-20

Oczywiście ta monoblokowa jest lepsza i o tym wiem, ale pytanie czy na tyle lepsza, aby decydować się na inwestycję o ok. 12 tys. zł droższą?

Jak uważacie i dzięki z góry za pomoc.

A dlaczego uważasz że monoblokowa jest lepsza?

Dla mnie split jest lepszy.

Na ten temat jest wiele artykułów w internecie i wiele tematów na forum.

Nie chce się szukać - to napiszcie co jest lepsze.

Split jest lepszy o ile jest na freonie, bo widziałem już splita na wodzie. Gdy woda jest łącznikiem to już to samo co monoblok.

Jedyna wada slpita na freonie to - że trzeba zatrudnić serwis z uprawnieniami F-Gaz i w wielu firmach robić roczne przeglądy dla gwarancji.

Reszta to zalety.

Przewagą monobloka jest niższa cena zakupu. Ale trzeba rurki z wodą idące do PC na dworze zabezpieczać. By przy braku prądu mróz ich nie rozerwał.

Monobloka może zamontować, hydraulik bez uprawnień F-Gaz. Ale monoblok jest bezpieczniej stosować tam gdzie w zimie sporadycznie temp. spadają do ZERA stopni.

Przy PL zimach do -20*C - split na freonie jest bezpieczniejszy, freon nie zamarznie gdy braknie zasilania.

A rury z wodą przy monobloku trzeba zabezpieczać mieszanką glikolu lub specjalnymi zaworami - co bez prądu i przy spadku temp. wody w rurach na granicy zera stopni spuszczą wodę z rur na dworze.

Edytowane przez Marco36

• 2 years później...