Kaizen 20.11.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Wydaje mi się ze miesza jak każdy inny. Plusów ma sporo. Jakie mieszanie występuje w reqnet?? Nie byłem w stanie tego znaleźć Jakie obrotowy ma przewagi nad ERV w domu jednorodzinnym? W żadnym wymienniku polimerowym nie występuje mieszanie. Przechodzi tylko para wodna: Core twierdzi, że: To confirm this, we completed viral penetration tests to the ASTM F-1671 standard for our membrane materials. This is a standard test for medical garments, gloves, and gowns. This test uses a viral substitute (bacteriophage ΦX174) to measure transfer of particles in a liquid under pressure though a material [4]. The ΦX174 particle is ~25 nm in diameter, which is much smaller than an individual corona virus particle. For both our Mx4 ‘T4’ and HP ‘Gryphon’ membranes, no transfer of viral surrogates were observed in the ASTM F-1671 test, confirming that our membrane materials act as a viral barrier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.11.2021 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Centrala wentylacyjna to nie sam wymiennik. A którego z poniższych sposobów używacie by oczyścić z bakterii i wirusów powietrze nawiewane?Filtracji mechanicznej, odpylania elektrostatycznego, filtracji molekularnej, ozonowania, dwubiegunowej jonizacji, czy może jonizacji katalitycznej? Centrale wentylacyjne z filtracją F7 to, rzadkość. Co drugi wątek gdzie poruszany jest temat filtracji, najczęściej polecane są tzw "maty filtracyjne na metry" ze znanego portalu aukcyjnego.Pierwsza lepsza chińska szmata, bez dokumentacji - priorytet cena A wracając do wątku.Rotory z powodzeniem kręcą się od 50 latWymienniki polimerowe kojarzę od 10 latOdniosły sukces wyłącznie w segmencie o najniższych wymaganiach - centralach domowych.Dalej nie ma central w wykonaniu higienicznym, z wymiennikami polimerowymi - przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2021 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) Centrale wentylacyjne z filtracją F7 to, rzadkość. Tak, już mnie o tym przekonywałeś. Czemu zamilkłeś, jak wrzuciłem zdjęcie? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373392-erv-czy-obrotowy&p=8077711&viewfull=1#post8077711 Rotory z powodzeniem kręcą się od 50 lat Wymienniki polimerowe kojarzę od 10 lat Kotły węglowe znacznie dłużej. To znaczy, że są lepsze od pomp ciepła? Odniosły sukces wyłącznie w segmencie o najniższych wymaganiach - centralach domowych. Dalej nie ma central w wykonaniu higienicznym, z wymiennikami polimerowymi - przypadek? Że niby obrotowe są stosowane w pomieszczeniach zabiegowych w szpitalach? AFAIK nie. Ciekawe czemu, skoro takie higieniczne? Edytowane 21 Listopada 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 21.11.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Że niby obrotowe są stosowane w pomieszczeniach zabiegowych w szpitalach? AFAIK nie. Ciekawe czemu, skoro takie higieniczne? A płytowe są stosowane ? Wydaje mi się ze również nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 A płytowe są stosowane ? Wydaje mi się ze również nie Nie wiem czy ERV są. Ale nawet jak nie, to obrotowe nie mają tu przewagi, bo na pewno nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.11.2021 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 A płytowe są stosowane ? Wydaje mi się ze również nie Oczywiście, że nie. Co takiego dzieje się z powietrzem wyciąganym z łazienek, kuchni czy wiatrołapu na odcinku do rekuperatora, że staje się niebezpieczną bombą biologiczną? Dużo większym zagrożeniem dla zdrowia jest to co znajduje się w powietrzu zewnętrznym. Praktycznie nikt nie zwraca na to uwagi, gdy polecane są urządzenia standardowo wyposażone w filtr M5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts