Kaizen 23.02.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 A G12w? G12W opłaca się nikomu - droższy prąd zarówno w drogiej jak i w taniej powoduje, że ma sens co najwyżej w domku odwiedzanym w weekendy. ale faktycznie, dla urządzeń pracujących 24/7 w PGE wychodzi g12w 3gr taniej. Ale żeby globalnie g12w wyszło taniej, to trzeba zamiast 18% zużycia w g12 (jak mam teraz) zużyć w g12w w drogiej <10%. A to jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Aż muszę poszukać, byłem/jestem przekonany, ze to ok. 5 p.p. (na niekorzyść obrotowych oczywiście). Szukaj. Czekam aż znajdziesz o 5 p.p. "lepszy' wykres niż to, co już Ci wrzucałem na poprzedniej stronie i udowodnisz, ze producenci rotorów pisząc "do 80%", link do czego też wrzucałem w tym poście, kłamią. Ale istotniejsza sprawność odzysku ciepła - "do 80%" vs "do 90%" albo i więcej. Na podstawie z badań wg normy EN 308:1997-06 Z drugiej strony centrale z obrotowym tańsze w zakupie. Która tańsza od Lossnay czy nawet Izzifast? Edytowane 23 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.02.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Naprawdę drugi raz trzeba tłumaczyć? Czytasz tematy w których się udzielasz? Mnie się bardziej opłaca G12W, JTKirk tak samo i paru innym użytkownikom także.Dopiero co prowadziliśmy tę dyskusję (i 10 kolejnych wpisów). Skąd się u ciebie ten opór bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Skąd się u ciebie tej opór bierze? Zużywasz <10% w drogiej? Jak tak - to szok. Jak nie - w g12 zapłacisz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.02.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Zużywasz <10% w drogiej? Jak tak - to szok. Jak nie - w g12 zapłacisz mniej. Nie muszę zużywać <10% w drogiej, bo to twoje błędne założenie. Zużywam dużo więcej w drogiej i G12W wychodzi taniej niż G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.02.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Która tańsza od Lossnay czy nawet Izzifast? Lossnay to ta z celulozowym co sam napisałeś z 10 razy na forum, ze nie kupisz z papierem. Porównujmy podobne jakościowo produkty. Generalizowanie (typu centrala z wymiennikiem X jest tańsza od wymiennika Y) opisuje pewną tendencję, opisuje cały rynek. Istnienie jednej, jedynej taniej i malutkiej centrali z polimerowym ERV nie tworzy rynku i nie uprawnia do generalizowania. Do generalizowania uprawnia np. spojrzenie na 10 liczb - 5 cen najtańszych przeciwprądowych ERV (polimer) i 5 najtańszych obrotowych w typowej wielkości 350-450 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2021 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Moja centrala to realne 3xZ to jakoś nie pomyślałem, żeby miernik do gniazdka za 50zł kupić i coś mierzyć. Ale forum inspiruje, więc kto wie, kto wie. Też mógłbym tak powiedzieć o swojej. Owczar pewnie też. Ale my zaglądamy, mierzymy, sprawdzamy. Ja dopiero niedawno kupiłem zgrzewkę gniazdek smart - prąd mierzą przy okazji (pierwsze zastosowanie to cyrkulacja po "OK google, włącz cyrkulację"). Tradycyjny miernik już chyba kilkanaście lat u mnie wędruje po gniazdkach i kilka istotnych kłamstw czy naciągnięć producentów różnych sprzętów wykrył. Dla przykładu Sony w instrukcji do mojego TV twierdzi, że "Pobór mocy 0,5W (25W w trybie aktualizacji oprogramowania lub elektronicznego przewodnika po programach)." I dwie gwiazdki. Pierwsza wyjaśnia, że nie od razu - dopiero po jakimś bliżej nieokreślonym czasie po wyłączeniu TV. Druga gwiazdka to że pobór wzrośnie gdy TV jest połączony z siecią. Ani słowa o dysku. Ale nawet jak wyciągałem wtyczkę ethernetu, to zużycie nie schodziło poniżej 21W. Na reklamację odpisali mi: "Nawiązując do zgłoszenia, informuję iż niskie zużycie prądu, które gwarantuje producent, jest po uprzednim odłączeniu wszystkich urządzeń (dekoder, Blue - Ray, dysk HDD etc.) oraz rozłączeniu połączeń Bluetooth, internetowego. " I smart gniazdko pozbawia go zasilania - bo u mnie TV pracuje średnio max 2h dziennie. A 22h x 365 x 21W =168,63 kWh. To z ponad 80zł wyrzucone do kosza o bezsensownej stracie dla środowiska nie wspominając. Moja lodówka wg specyfikacji miała pobierać 292 kWh/r a zmierzone 453 kWh/r. Zmierzone poprzedniej lodówce niewiele mniejsze. Sporo urządzeń które u siebie przetestowałem znacząco odbiegało od deklaracji producentów. Ale ja lubię sprawdzać, a nie upierać się bez sprawdzenia, że mam rację. Edytowane 23 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Nie muszę zużywać <10% w drogiej, bo to twoje błędne założenie. Zużywam dużo więcej w drogiej i G12W wychodzi taniej niż G12. Ale danych nie masz? Tylko przekonanie? Przecież możesz pospisywać licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Lossnay to ta z celulozowym co sam napisałeś z 10 razy na forum, ze nie kupisz z papierem. Porównujmy podobne jakościowo produkty. No faktycznie - to rotor nie ma podobnych jakościowo. Bo jest rotor, dużo dużo lepsze z wymiennikiem celulozowym, wyżej Izzifast, potem kolejne z Core. I dopiero z najdroższymi polimerowymi może cenowo konkurować rotor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.02.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 @Kaizen & #67, niegdzie nie pisałem, że obrotowy zużywa mało energi, pisałem coś wręcz przeciwnego nawet. Podałem też wartości ze sterwownika centrali, które poddajesz w wątpliwość (być może słusznie, nie wiem). Lepiej by się dyskutowało jakbyś polemizował z moim zdaniem a nie ze swoim zmyśleniem na temat mojego zdania. Chyba pomierzę, inspiracja zakończona. Ale danych nie masz? Tylko przekonanie? Przecież możesz pospisywać licznik? Ale dlaczego takie typowe kaizenowe zmyślanie (def: przy braku wiedzy założenie najmniej pozytywne dla dyskutanta). Liczone, pisane we wzmiankowanym wątku. Ale widzę, że więcej piszesz niż czytasz, więc mała podpowiedź, taki pomocny jestem. G12W opłaca się nikomu - droższy prąd zarówno w drogiej jak i w taniej - prawda u Kaizena, nieprawda w Tauron Dolny Śląsk. I dopiero z najdroższymi polimerowymi może cenowo konkurować rotor. Po ile masz te polimerowe, kilka przykładów. No faktycznie - to rotor nie ma podobnych jakościowo. Bo jest rotor, dużo dużo lepsze z wymiennikiem celulozowym, wyżej Izzifast, potem kolejne z Core. Tu przyznaję, podręcznika dyskusji z fundamentalistą nie przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.02.2021 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja polecam rekuperator który używam od kilku miesięcy kinetic 250 vent axiaNic nie trzeba ustawiać po prostu chodzi na małych obrotach. Jest tani mój kupiony od jakiegoś montera nowy za 2700 Ma jedną wadę przy dużych mrozach minus 15 zatrzymuje się bo zamarza. Następne takie mrozy pewnie za kilka lat, mi to absolutnie nie przeszkadza jak stanie na te parę godzin raz na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.02.2021 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 AC? Czemu nie EC? I może jeszcze w tej samej cenie, co izzifast? Ziarnko do ziarnka... 6W 24/7 to 52,kWh rocznie z czego większość w drogiej strefie. Przyzwoita flaszka zostaje w kieszeni. Grzałka wstępna tyle nie da rady wciągnąć.. Rotor nie kręci się cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ma jedną wadę przy dużych mrozach minus 15 zatrzymuje się bo zamarza. Następne takie mrozy pewnie za kilka lat, mi to absolutnie nie przeszkadza jak stanie na te parę godzin raz na kilka lat. Mój się nie zatrzymał, tylko wyłączał nawiew (co jakiś czas uruchamiał na 30-50% zadanej wydajności), ale wywiew działał cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 24.02.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przecież w tej dyskusji chodzi tylko o to, że NAJMĄDRZEJSZYM, NAJOSZCZĘDNIEJSZYM WYBOREM JEST ZAKUP REKUPERATORA IZZY COŚ TAM. Bo JA go mam i TO JEST JEDYNA SŁUSZNA DECYZJA. Dzięki temu właściciel jest dowartościowany, do tego dodaje setki obliczeń kalkulacji i "doskonałych" tez które MUSZĄ pasować do jego postrzegania świata ! :p:p Nie widzicie śmieszności tych tematów ? PS Jeszcze zabawniejsze jest, że gościa wszędzie pełno, ma tyle do powiedzenia, że... chyba nie ma z kim w robocie, albo w domu pogadać, bo nikt go nie słucha hehehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale z punktu widzenia ekonomii ważniejsze, że obrotowe sprawność mają niższą. A takie 10 p.p. przekłada się na jakieś 3 kWh/m2/r. Tylko niektórym producentom przytrafiają się dziwne faux pas, że wieszając rekuperator na ścianie coś tam się odkształca, coś się rozszczelnia, cieknie zimą i wykresy nijak się mają do rzeczywistości. A my tu rozmawiamy o reku 3xZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) @Kaizen & #67, niegdzie nie pisałem, że obrotowy zużywa mało energi, pisałem coś wręcz przeciwnego nawet. Nie? Twój przy 140m3/h bierze 63W, mój przy 160m3/h 30W. I może jeszcze w tej samej cenie, co izzifast? Jakby był w cenie Lossnay, to pomimo jego wad bym rozważał. Polimerowy musiałby znacząco przegrac w kategorii "cena zakkupu" Rotor nie kręci się cały czas. Ale jak stoi, to nie odzyskuje ciepła, chłodu ani wilgoci - to stoi tyle, co mam otwarty bypas czyli kilka(naście) nocy w roku. Tylko niektórym producentom przytrafiają się dziwne faux pas, że wieszając rekuperator na ścianie coś tam się odkształca, coś się rozszczelnia, cieknie zimą i wykresy nijak się mają do rzeczywistości. I jak nie masz wykresów i nie otwierasz to tego nie widzisz. O zalewaniu wymiennika Kinetica sporo było - ale dopiero Owczar ładnie zwykresował, jak to wpływa na sprawność wymiennika bez ERV i jaki efekt daje zmiana wymiennika na ERV. No i małe porównanie sprawności recair i zerna - sprawność temperaturowa, która powinna być na korzyść zwykłego wymiennika. W recair wietrzenie co jakiś czas bo bez tego sprawność poniżej spada poniżej 70%. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=452949 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=452949 Nie sądzę, żeby jakikolwiek przeciwprądowy bez ERV zachowywał się inaczej (czyli zalewanie i sprawność < 70%) AFAIK żaden nie ma też takiego systemu przedmuchiwania jak zrobił Owczar. Ale wszyscy użytkownicy zachwyceni Dopiero jak higrometry przyzwoite pokażą wilgotność to... Ale to przecież nieuniknione przy sprawnej wentylacji Edytowane 24 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.02.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 W #14 (podkreślenia własne) Rotor siłą rzeczy bierze więcej prądu przez cały rok poza okresami gdy potrzebna jest grzałka. No bierze w końcu 2 x wentylator vs 2 wentylator + rotor. Reszta to podawanie wartości ze sterownika. Spróbuj może inaczej rozłożyć akcenty "czytam" i "piszę" na forum. A G12W już zrozumiałeś czy za kilka dni w innym temacie znowu będziesz pisał nieprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) @Kaizen Ha, ha - piszę ze Izzifast nie spełnia 3xZ a Ty w mety piszesz o Kineticu Bo u was biją Murzynów Po pierwsze - sam pisałem, że Kinetic nie spełnia 3xZ, bo jakość wykonania poszczególnych egzemplarzy potrafi się mocno różniç. Po drugie - skąd teza, że nie otwieram ? Otóż otwieram - i jest sucho. Jak być powinno Mały plus. Sprawność - mam ustawione dwa przedmuchy na dobę, w tym roku RAZ temperatura nawiewu spadła do 11-12C na anemostacie. Edytowane 24 Lutego 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 24.02.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ja polecam rekuperator który używam od kilku miesięcy kinetic 250 vent axia Nic nie trzeba ustawiać po prostu chodzi na małych obrotach. Jest tani mój kupiony od jakiegoś montera nowy za 2700 Ma jedną wadę przy dużych mrozach minus 15 zatrzymuje się bo zamarza. Następne takie mrozy pewnie za kilka lat, mi to absolutnie nie przeszkadza jak stanie na te parę godzin raz na kilka lat. Daj namiar na tego montera.. kupiłbym za 2700...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 24.02.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Daj namiar na tego montera.. kupiłbym za 2700...Pozdrawiam. Napisałem Ci wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts