Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator 3 x Z (zakupić, zainstalować, zapomnieć)

Recommended Posts

Wydaje mi się ze miesza jak każdy inny. Plusów ma sporo. Jakie mieszanie występuje w reqnet?? Nie byłem w stanie tego znaleźć

Jakie obrotowy ma przewagi nad ERV w domu jednorodzinnym?

W żadnym wymienniku polimerowym nie występuje mieszanie. Przechodzi tylko para wodna:

Core twierdzi, że:

To confirm this, we completed viral penetration tests to the ASTM F-1671 standard for our membrane materials. This is a standard test for medical garments, gloves, and gowns. This test uses a viral substitute (bacteriophage ΦX174) to measure transfer of particles in a liquid under pressure though a material [4]. The ΦX174 particle is ~25 nm in diameter, which is much smaller than an individual corona virus particle. For both our Mx4 ‘T4’ and HP ‘Gryphon’ membranes, no transfer of viral surrogates were observed in the ASTM F-1671 test, confirming that our membrane materials act as a viral barrier.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Centrala wentylacyjna to nie sam wymiennik.

A którego z poniższych sposobów używacie by oczyścić z bakterii i wirusów powietrze nawiewane?

Filtracji mechanicznej, odpylania elektrostatycznego, filtracji molekularnej, ozonowania, dwubiegunowej jonizacji, czy może jonizacji katalitycznej?

Centrale wentylacyjne z filtracją F7 to, rzadkość.

Co drugi wątek gdzie poruszany jest temat filtracji, najczęściej polecane są tzw "maty filtracyjne na metry" ze znanego portalu aukcyjnego.

Pierwsza lepsza chińska szmata, bez dokumentacji - priorytet cena

A wracając do wątku.

Rotory z powodzeniem kręcą się od 50 lat

Wymienniki polimerowe kojarzę od 10 lat

Odniosły sukces wyłącznie w segmencie o najniższych wymaganiach - centralach domowych.

Dalej nie ma central w wykonaniu higienicznym, z wymiennikami polimerowymi - przypadek?

Centrale wentylacyjne z filtracją F7 to, rzadkość.

Tak, już mnie o tym przekonywałeś. Czemu zamilkłeś, jak wrzuciłem zdjęcie?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373392-erv-czy-obrotowy&p=8077711&viewfull=1#post8077711

Rotory z powodzeniem kręcą się od 50 lat

Wymienniki polimerowe kojarzę od 10 lat

Kotły węglowe znacznie dłużej. To znaczy, że są lepsze od pomp ciepła?

Odniosły sukces wyłącznie w segmencie o najniższych wymaganiach - centralach domowych.

Dalej nie ma central w wykonaniu higienicznym, z wymiennikami polimerowymi - przypadek?

Że niby obrotowe są stosowane w pomieszczeniach zabiegowych w szpitalach? AFAIK nie. Ciekawe czemu, skoro takie higieniczne?

Edytowane przez Kaizen

A płytowe są stosowane ? Wydaje mi się ze również nie

Oczywiście, że nie.

Co takiego dzieje się z powietrzem wyciąganym z łazienek, kuchni czy wiatrołapu na odcinku do rekuperatora, że staje się niebezpieczną bombą biologiczną?

Dużo większym zagrożeniem dla zdrowia jest to co znajduje się w powietrzu zewnętrznym.

Praktycznie nikt nie zwraca na to uwagi, gdy polecane są urządzenia standardowo wyposażone w filtr M5.