Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt małego salonu z aneksem 24m2

isztar87

Recommended Posts

Hej,

Mam do rozplanowania mały salon z aneksem - dosyć nieustawny. Poniżej znajdują się rzut i projekt. Rzut jest prawidłowy, projekt jest nieco nieudolny, np ściana za kanapą powinna być nieco krótsza na rzecz ściany gdzie zakręca kuchnia (tam gdzie jest piekarnik na projekcie).

Trochę już z tym walczę i chyba potrzebuje pomocy. Chciałabym mieć piekarnik w słupku, a nie pod blatem, ale wydaje mi się, ze zabraknie mi miejsca roboczego. Dlatego pomyślałam, ze dodam kawałek blatu zawijający w U, ale bardzo króciutki, jak na zdjęciu z aranżacją. Barek miałby być otwarty, bez szafek, żeby nie zamykał przestrzeni.

Boje się jednak, ze dodając ten mini barek nei zmieszczę stołu, a zależy mi aby był dosyć spory, po rozłożeniu do 180-190 /80-90 cm. Złożony pewnie zająłby min 140/90cm choć szukam jeszcze mniejszych po złożeniu i coś może jeszcze znajdę.

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i sugestie. Trochę obawiam się, że jak na tą przestrzeń za dużo bym chciała i z czegoś muszę zrezygnować. A może da się całkiem zmienić układ np salonu?

2021-02-16 18_31_09-Deweloper.jpg

2021-02-16 11_09_34-SketchUp.jpg

-adel-d-60-zl-pl-szafka-zlewowa-jednodrzwiowa-60-cm-kuchnia-skandynawska.jpg

Bardzo nie chciałabym zamykać kuchni w pełne U, a stół w takim ustawieniu ja na rzucie musiałby być mały i wąski. Dlatego chciałam zawinąć kuchnie w L jak na projekcie (drugie zdjęcie) i dodatkowo myślałam o dodaniu tam tego małego barku jak na trzecim zdjęciu (czyli takie niepełne U się zrobi). Mogę też zrezygnować z piekarnika w słupku na rzecz podblatowego, bo to da mi kolejny segment na blat roboczy. Boję się tylko, że ten barek

uniemożliwi mi wstawienie stołu, a blatu nadal będzie za mało. Rozpaczliwie szukam inspiracji i optymalngo rozwiązania :D

Edytowane przez isztar87