Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto naprawiać?

Jerry304

Recommended Posts

Na mojej PC zaczął pojawiać się komunikat o automatycznym resecie spowodowanym gorącym gazem. Po sprawdzeniu przez serwisanta okazało się , że błąd wyskakuje

w momencie podgrzewania cwu ( rośnie temp.gazów ponad miarę) a gdy pompa ogrzewa dom to efekt "gorących gazów "nie występuje.

Pan z serwisu orzekł że sprężarka do wymiany - koszt ok 6tys. zł.

Czy warto jest przejść tylko na grzanie wody prądem ? (zważywszy na koszt naprawy )

Są jakieś obliczenia porównujące różnice w kosztach podgrzania wody pompą ciepła w automacie a samą grzałką ?

Edytowane przez Jerry304

Na mojej PC zaczął pojawiać się komunikat o automatycznym resecie spowodowanym gorącym gazem. Po sprawdzeniu przez serwisanta okazało się , że błąd wyskakuje

w momencie podgrzewania cwu ( rośnie temp.gazów ponad miarę) a gdy pompa ogrzewa dom to efekt "gorących gazów "nie występuje.

Pan z serwisu orzekł że sprężarka do wymiany - koszt ok 6tys. zł.

Czy warto jest przejść tylko na grzanie wody prądem ? (zważywszy na koszt naprawy )

Są jakieś obliczenia porównujące różnice w kosztach podgrzania wody pompą ciepła w automacie a samą grzałką ?

Zmień serwisanta, bo albo jest kiepski, albo próbuje cie naciągnąć.. Problem "za wysokiej temperatury" występuje przez zbyt mały odbiór ciepła w Twoim wypadku z węzownicy CWU. Masz tam albo za mały przepływ (skontroluj filtry, sprawdź bieg pompki, czy wszystkie zawory są w pełni otwarte) , albo powierzchnia tej węzownicy jest za mała (np jest zakamieniona). Pompa jest sprawna.

Edytowane przez mac_612
  • Like 1

Choć przy ustawieniu temp cwu powyżej 50*C już takie kwiatki mogą się pojawiać.

Temp. wody ustawiona była na 44'C - obniżyłem do 41.

. Problem "za wysokiej temperatury" występuje przez zbyt mały odbiór ciepła

Reset włącza się podczas np. napełniania wanny. ( duży pobór ciepłej wody)

Ponawiam pytanie :czy grzanie wody "prądem" jest dużo droższe od pompy ciepła ? ( przecież nagrzanie dużej ilości wody , zbiornik 300 l w szybkim czasie to też prawie sam prąd.)

Edytowane przez Jerry304

Temp. wody ustawiona była na 44'C - obniżyłem do 41.

Reset włącza się podczas np. napełniania wanny. ( duży pobór ciepłej wody)

Ponawiam pytanie :czy grzanie wody "prądem" jest dużo droższe od pompy ciepła ? ( przecież nagrzanie dużej ilości wody , zbiornik 300 l w szybkim czasie to też prawie sam prąd.)

Duży pobór wody z bojlera, to nie to samo, co duży odbiór ciepła z pompy ciepła. Problem leży na odcinku pompa ciepła - bojler. Sprawdź to co ci doradziłem, lub nakieruj innego fachowca na ten trop. Czy dzieje się to od początku? Bo może ktoś dobrał bojler z za małym wymiennikiem.

Ogrzewanie wody samym prądem jest około trzykrotnie droższe.

Skoro sprzęt pracuje już 11 lat i idąc tropem powyższych wpisów.

Może to tylko kamień na wężownicy w bojlerze?

Bojler też ma te 11 lat? Czy był zmieniany w późniejszym czasie?

Pytanie też, czy 11 lat temu bojlery miały tak duże wężownice jak obecnie, te dedykowane do PC?

Wtedy bardziej popularne były bojlery pod solary, taka wężownica jest większa, ale i tak mniejsza od tych dedykowanych do PC.

Może to tylko kamień na wężownicy w bojlerze?

Bojler też ma te 11 lat? Czy był zmieniany w późniejszym czasie?

.

Cały zestaw ma 11lat .Jest to pierwsza usterka .W domu mam centralny zmiękczacz wody , więc zakamienienie nie wchodzi w grę.

Wg. innego serwisanta to typowy objaw wysłużonej sprężarki . Różnica temp. na "wejściu i na wyjściu " (pewnie fachowcy wiedzą o co chodzi) nie powinna przekraczać 30"C a u mnie to jest znacznie więcej , sprężarka pracuje ( się grzeje ) a efekty na termometrach relatywnie mizerne .

Pomimo nie wyświetlania błędu koszty ogrzewania rosną bo sprężarka nie daje rady.( mniejsza sprawność) - tyle powiedział fachowiec.

z logów wynika że sprężarka dosyć często się załączała i chodziła tylko po 1h, nie było przypadkiem taktowania?

Informacje Przebieg:

Czas pracy spręż. 1;17698h

Cykle spręż. 1;18201

Średni czas spręż. 1;00:58

Czas pracy ZWE1;4h

Czas pracy p.c.;17696h

Czas pracy c.o.;14015h

Czas pracy c.w.u.;3680h

z logów wynika że sprężarka dosyć często się załączała i chodziła tylko po 1h, nie było przypadkiem taktowania?

To pytanie do fachowców.

Póki co , zrobiło się ciepło , obniżyłem temp. c.w.u. i reset automatyczny się nie włącza .

Może porównanie rachunków, za dwa porównywalne okresy rok do roku , coś podpowiedzą .

22.11 - 21.01 3215 kWh / rok poprzedni

24.11 - 21.01 3501 kWh / aktualnie

Zużycie prądu dotyczy całego domu

Zuzycie pradu chyba nic nie powie. Nie ma jednakowej zimy.

Dla celów testowych załacz grzanie CWU do wyższej temperatury np 47*C.

Podczas grzania CWU spisz co 5minut parametry z pompy:

-temp. czujnika CWU

-temp zasilania

-temp. powrotu

-temp. gazu gorącego

-presostat -cisnienie spręzania (wysokie) -zazwyczaj w barach

-możesz także pisać -jak jest dostepne ciśnienie niskie

-przepływ Litry /h

Jeżeli temp gazu wzrosnie do 110*C, ciśnienie spręzania do 35bar a przepływ jest poniżej 200L/h to przerwij test.