Wilq84 20.02.2021 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Witam Ktos z Was budował na takim prądzie? Pamiętacie ile srednio zaplaciliscie? Nie mogę znaleźć informacji jakie koszty i ilość kWh plus/minus. Stan moze byc do SSZ. Nie wiem na ile się przygotować czy to rzędu 1000-2000 pln czy bardziej do 500pln?? Z góry dzięki PzdrWilq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Nie pamiętam dokładnie ale był to raczej ten najniższy pułap Wiertarki,szlifierki dużo nie biorą prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 20.02.2021 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Ilość kWh zużytych podczas budowy jest niewielka (stosunkowo), dużo gorszą sprawą jest bandycka taryfa c którą narzucają ZE na inwestorów. W moim przypadku rachunek za 2 m-ce wynosił około 150zl, z czego druzgocącą część wynosiły opłaty stałe. Podsumowując: nie martw się ilością kWh bo będzie niewielka, martw się czasem budowy bo on zdeterminuje koszty energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 21.02.2021 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Ilość kWh zużytych podczas budowy jest niewielka (stosunkowo), dużo gorszą sprawą jest bandycka taryfa c którą narzucają ZE na inwestorów. W moim przypadku rachunek za 2 m-ce wynosił około 150zl, z czego druzgocącą część wynosiły opłaty stałe. Podsumowując: nie martw się ilością kWh bo będzie niewielka, martw się czasem budowy bo on zdeterminuje koszty energii elektrycznej. 150pln za 2 miesiące to nie tak dużo,chyba że ucięte jedno zero dawno temu to było? Czyli jak dobrze rozumiem to gdyby mieć prąd budowlany podpięty 24miesiace (na tyle gdzieś prognozuje budowę do czasu wprowadzenia), to trzeba by pomnożyć to 150zl x 12? Nie mogę znaleźć informacji ile wynoszą opłaty stałe, w cennikach jest tylko mowa o oplacie handlowej ok 30pln/mies. Chyba nie obędzie się bez telefonu do ZE, bo ich cenniki są mało czytelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 21.02.2021 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) . Prąd budowlany to taryfa c11 czyli firmowa. Koszt kwh to około 0,61groszy netto za kWh + 23% VAT ( podaje cene z dystrybucją ) . Jeżeli masz firmę i jesteś vatowcem to będzie Cie to kosztowało w okolicach tego co prąd w taryfie g11 bo sobie odliczysz vat. Sam korzystam z c11 na co dzień , jestem vatowcem i prąd kosztuje mnie tyle samo co za g11. Poszukaj najlepszej oferty. Za dystrybucję i tak zapłacisz tyle samo bo za dystrybucję rozliczasz się z właścicielem przyłącza a za kWh z dostawcą z którym podpiszesz umowę - przynajmniej tak to wygląda u mnie Edytowane 21 Lutego 2021 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 21.02.2021 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Ja też mam firmę(1os dzialalnosc) i jestem vatowcem. Co prawda nie wiem czy mógłbym odliczać VAT, gdyż budowa domu musiałaby wiązać się chyba z moją branża działalności czyli IT, chyba że robiłbym tam siedzibę, ale nie znam się. Dzięki za info w każdym razie, musze pomyśleć czy agregat czy ta taryfa c11. Możesz napisać ile wynosily koszty stałe w Twoim wypadku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 21.02.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Ja też mam firmę(1os dzialalnosc) i jestem vatowcem. Co prawda nie wiem czy mógłbym odliczać VAT, gdyż budowa domu musiałaby wiązać się chyba z moją branża działalności czyli IT, chyba że robiłbym tam siedzibę, ale nie znam się. Dzięki za info w każdym razie, musze pomyśleć czy agregat czy ta taryfa c11. Możesz napisać ile wynosily koszty stałe w Twoim wypadku?? spokojnie vat sobie odliczysz - budujesz "biuro" w którym będziesz pracował zresztą żaden US tego nie sprawdza koszty stałe tzn dystrybucja zależy od zadeklarowanej mocy umownej u mnie wyglada to tak (ceny netto do których doliczasz 23% VAT ) : opłata handlowa 0 zł abonament 4,50zł Energia elektryczna czynna 0,3329 zł /kWh Składk zmienny stawki sieciwej 0,1563 zł /kWh stawka jakościowa 0,0130zł/kWh opłata OZE 0,0022zł/kWh opłata kogeneracyjna 0,00zł stawak opłaty przjesciowej 0,080zł / kW zadeklarowanej mocy umownej składnik stały stawki sieciowej 1,84zł / kW zadeklarowanej mocy umownej opłata mocowa 0,0762zł /kWh 7-21 Energia bierna indukcyjna i pojemnościowa jakieś grosze praktycznie niezauważalne zrób sobie kalkulacje za zużycie 1Mwh dla mocy umownej 10kW i sam zobaczysz ze tragedii nie ma po odliczeniu vat wychodzi jak w g11 Edytowane 21 Lutego 2021 przez Karasso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 21.02.2021 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 spokojnie vat sobie odliczysz - budujesz "biuro" w którym będziesz pracował zresztą żaden US tego nie sprawdza koszty stałe tzn dystrybucja zależy od zadeklarowanej mocy umownej u mnie wyglada to tak (ceny netto do których doliczasz 23% VAT ) : opłata handlowa 0 zł abonament 4,50zł Energia elektryczna czynna 0,3329 zł /kWh Składk zmienny stawki sieciwej 0,1563 zł /kWh stawka jakościowa 0,0130zł/kWh opłata OZE 0,0022zł/kWh opłata kogeneracyjna 0,00zł stawak opłaty przjesciowej 0,080zł / kW zadeklarowanej mocy umownej składnik stały stawki sieciowej 1,84zł / kW zadeklarowanej mocy umownej opłata mocowa 0,0762zł /kWh 7-21 Energia bierna indukcyjna i pojemnościowa jakieś grosze praktycznie niezauważalne zrób sobie kalkulacje za zużycie 1Mwh dla mocy umownej 10kW i sam zobaczysz ze tragedii nie ma po odliczeniu vat wychodzi jak w g11 Dzięki wielkie za szczegółowe opisy u mnie niestety w regionie (Mazury) jest tylko opcja ZE z firmy Energa, nie można nic w necie znaleźć szczegółów co podałeś, ale jutro muszę się z nimi zdzwonić i zapytać. Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.02.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 ja miałem rachunki po 180-220 zł za 2 miesiące (zużycie od 0 do chyba 40 kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 21.02.2021 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 ja miałem rachunki po 180-220 zł za 2 miesiące (zużycie od 0 do chyba 40 kw) Dzięki. Na krótki czas to jest do przełknięcia. Na 2.5 roku to już się pewnie trochę uzbiera. Operator Na E czy na T? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 22.02.2021 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 http://indywidualnyprojekt.pl/prad-budowlany-jak-go-uniknac/ Na FM też są chyba wątki na ten temat. C11 jest wciskana budującym bezprawnie. Jakaś pokrętna logika - co ma budowa domu mieszkalnego z firmą? C11 to taryfa dla firm.Czy to prawda że można wnioskować o taryfę G i nie mają prawa odmówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 22.02.2021 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 http://indywidualnyprojekt.pl/prad-budowlany-jak-go-uniknac/ Na FM też są chyba wątki na ten temat. C11 jest wciskana budującym bezprawnie. Jakaś pokrętna logika - co ma budowa domu mieszkalnego z firmą? C11 to taryfa dla firm. Czy to prawda że można wnioskować o taryfę G i nie mają prawa odmówić? ja nie wiem szczerze juz, myslalem o blaszaku, ale obawiam sie ze ktos moglby mnie podp..... i mogly by byc problemy (tak samo jak z pozyczeniem pradu od sasiada tez slisky temat) ale zgadzam sie z Toba ze to parodia jest, ja nie buduje jako firma, wiec po kiego grzyba musi byc taryfa firmowa, ktora nazywa sie budowlana rowniez.... zostaje mi agregat albo ten prad budowlany, tylko ze w 2.5r od momentu aktywacji to rachunek moze byc spory, nawet jesli przez pare miesiecy nic by na budowie nie bylo robione to oplaty stale sa podobno spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 22.02.2021 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) spokojnie vat sobie odliczysz - budujesz "biuro" w którym będziesz pracował zresztą żaden US tego nie sprawdza koszty stałe tzn dystrybucja zależy od zadeklarowanej mocy umownej u mnie wyglada to tak (ceny netto do których doliczasz 23% VAT ) : opłata handlowa 0 zł abonament 4,50zł Energia elektryczna czynna 0,3329 zł /kWh Składk zmienny stawki sieciwej 0,1563 zł /kWh stawka jakościowa 0,0130zł/kWh opłata OZE 0,0022zł/kWh opłata kogeneracyjna 0,00zł stawak opłaty przjesciowej 0,080zł / kW zadeklarowanej mocy umownej składnik stały stawki sieciowej 1,84zł / kW zadeklarowanej mocy umownej opłata mocowa 0,0762zł /kWh 7-21 Energia bierna indukcyjna i pojemnościowa jakieś grosze praktycznie niezauważalne zrób sobie kalkulacje za zużycie 1Mwh dla mocy umownej 10kW i sam zobaczysz ze tragedii nie ma po odliczeniu vat wychodzi jak w g11 @Karasso Pytalem wlasnie u jednego ZE jak wyglada sprawa z oplatami dystr, to nie ma tragedii: - st. przejsciowa 8gr/1kW - abonament 3.99zl/msc - st, jakosciowa 10gr.1kWh - st. zmienna sieciowa: 0,25gr /1kWh - sieciowa - 4,80pln za msc Pytalem czy stawka sieciowa to jest za miesiac czy za kW, to Pani powiedziala ze za miesiac przy mocy 12kW to nie wygladaja te oplaty co miesiac na duze...ale moze brakuje mi jakiegos skladnika oplat...Pani mowila ze to wszystkie Edytowane 22 Lutego 2021 przez Wilq84 zly cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.02.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 ja nie wiem szczerze juz, myslalem o blaszaku, ale obawiam sie ze ktos moglby mnie podp..... i mogly by byc problemy... Poczytaj ja jak to zrobiłem: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka-quot Ale to było prawie 6 lat temu i do tego PGE Teraz nie robią problemów jak występujesz o prąd w taryfie G do niezabudowanej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 22.02.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 150pln za 2 miesiące to nie tak dużo,chyba że ucięte jedno zero dawno temu to było? Czyli jak dobrze rozumiem to gdyby mieć prąd budowlany podpięty 24miesiace (na tyle gdzieś prognozuje budowę do czasu wprowadzenia), to trzeba by pomnożyć to 150zl x 12? Nie mogę znaleźć informacji ile wynoszą opłaty stałe, w cennikach jest tylko mowa o oplacie handlowej ok 30pln/mies. Chyba nie obędzie się bez telefonu do ZE, bo ich cenniki są mało czytelne Na taryfę G przeskoczyłem lekko ponad rok temu. 150zl może się nie wydawać dużo, ale przy zużyciu 10-30 kWh na 2 miesiące to jednak w porównaniu z G jakiś kosmos. Nie wiem jak teraz wyglądają koszty C, pewnie jest drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 22.02.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Na taryfę G przeskoczyłem lekko ponad rok temu. 150zl może się nie wydawać dużo, ale przy zużyciu 10-30 kWh na 2 miesiące to jednak w porównaniu z G jakiś kosmos. Nie wiem jak teraz wyglądają koszty C, pewnie jest drożej. Zgadza się, w porównaniu do G to dużo za dużo te 150pln. Dziś rozmawiałem z jedną konsultantką z ZE, który ma mi robić przyłacze w przyszłości to jakoś mega zle to nie wyglądało, jeśli chodzi o opłaty dystrybucyjne. To co zależne od kWh to: - st. jakosciowa 10gr/1kWh/msc - st. zmienna sieciowa: 0,25gr /1kWh/msc Reszta opłat z abonamentem do mocy 12kW wychodzi 10pln, no i dochodzi cena za energię elektryczną, ale stawki C11 to jakoś 0.65zl za 1kWh. Nie wiem, gdzie jest haczyk. Opłaty handlowej niby nie ma.. Coś mi tu malo wychodzi na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 22.02.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 U mnie było 28zl netto/mc opłaty handlowej i jakoś ciężko mi uwierzyć że przy c11 jej nie dokładają. Niemniej życzę żeby tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 22.02.2021 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 U mnie było 28zl netto/mc opłaty handlowej i jakoś ciężko mi uwierzyć że przy c11 jej nie dokładają. Niemniej życzę żeby tak było. Troche poleciałem z tym, że nie ma opłaty handlowej. Pojawia się oczywiście wraz z pierwsza fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.02.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Możecie przeanalizować. Zamazałem adres i numer licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 23.02.2021 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Możecie przeanalizować. Zamazałem adres i numer licznika. [ATTACH=CONFIG]453414[/ATTACH] Dzięki, bardzo przydatne info, z tego wynika, że gdyby były przykładowo 2 miesiące bez używania energii to same opłaty stałe/dystrybucyjne dla mocy 7kW to 125pln, ok. 62pln na miesiąc. Nie tak zle. Ceny jak wiadomo pewnie sporo poszły w górę na 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts