Karasso 23.02.2021 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 koszty dystrybucji i kwh zależne są od sprzedawcy i właściciela kabla z prądem w ziemi za któremu płaci się za dystrybucje. U każdego ze sprzedawców ceny te wyglądają trochę inaczej. Taka ciekawostka w tym miesiącu po odliczeniu VAT od faktury prąd wyszedł mnie taniej niż jakbym miał taryfe g11 ( netto wyszło mi 0,57gr/kwh w g11 wychodzi coś około 0,60gr/kwh) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 23.02.2021 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 koszty dystrybucji i kwh zależne są od sprzedawcy i właściciela kabla z prądem w ziemi za któremu płaci się za dystrybucje. U każdego ze sprzedawców ceny te wyglądają trochę inaczej. Taka ciekawostka w tym miesiącu po odliczeniu VAT od faktury prąd wyszedł mnie taniej niż jakbym miał taryfe g11 ( netto wyszło mi 0,57gr/kwh w g11 wychodzi coś około 0,60gr/kwh) ... No to faktycznie, najkorzystniej jak ma się sposobność odliczyć pelny VAT I księgowy nie ma z tym problemu wtedy c11 nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 23.02.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 No tak, tylko po prawdzie ile osób budujących i zmuszonych do c11 ma możliwość odliczenia VATu? Dla kogoś kto buduję samodzielnie i to przez kilka lat, rachunki za c11 są obciążeniem. Zawsze uważałem że podchodzenie lekko do takich kwot podczas budowy to bardzo zły nawyk. Jak da się uciec do taryfy g to bez namysłu trzeba to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 23.02.2021 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 No tak, tylko po prawdzie ile osób budujących i zmuszonych do c11 ma możliwość odliczenia VATu? Dla kogoś kto buduję samodzielnie i to przez kilka lat, rachunki za c11 są obciążeniem. Zawsze uważałem że podchodzenie lekko do takich kwot podczas budowy to bardzo zły nawyk. Jak da się uciec do taryfy g to bez namysłu trzeba to robić. Racja, nie zawsze tez da się VAT odliczyć nawet jak ma się firmę, a wydatek bardzo nie jest związany z działalnością ( taki np. mój przypadek, że u mojego księgowego to nie przejdzie), gdzieś czytałem na tym forum, że komus udało się przy skonczonym SSZ przejść na g11 taryfę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 24.02.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Enea np dopuszcza zmianę taryfy po oświadczenia że zlozylo się gotowość do odbioru budynku. Jak ktoś lubi ryzykować to może spróbować (nie namawiam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 24.02.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Nie rozbijajcie włosa na czworo i nie powielajcie mitów, że prąd budowlany jest kosmicznie drogi bo tak nie jest. Obojętnie czy ktoś jest biznesmenem czy zwykłym pracownikiem najemnym(jakim i ja jestem). Koszt prądu budowlanego nie nie jest kosmicznie drogi, tyle Ważna jest sprawa momentu zamiany taryfy z budowlanej na docelową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.02.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 To jeszcze przykład rachunku za 2 miesiące przy minimalnym zużyciu 5 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 24.02.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 To jeszcze przykład rachunku za 2 miesiące przy minimalnym zużyciu 5 kWh. [ATTACH=CONFIG]453482[/ATTACH] Jest ok ale naprawdę koszt prądu budowlanego ciągniętego u mnie z "prowizorki" był naprawdę na ziemskim poziomie Mity i bajki na ten temat powstały być może od ludzi, którzy zamieszkali w domu nie do końca wybudowanym i żyli na budowie a nie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts