fantomek24 20.02.2021 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Dziś doznałem szoku wchodzę na poddasze użytkowe a tam w pokojach po jednej stronie dachu cieknie po ścianach woda. Dom jednorodzinny dach dwuspadowy pokryty membraną na zakładkę 7cm i na to dachówka ceramiczna. Podłamałem się ni u ubezpieczenie jest ale... Podpowiedzcie czego skutkiem to może byc??mieszkamy 8 lat i nic się nie działo czy to przez te ostatnie opady śniegu że zawialo i stopniało? Czy coś innego? Trzeba bedzie zrywać płyty OSB podbitkowe na poddaszu? Witać krokwie mokre i membrana też. Dzięki za rady. PS czy realizować ubezpieczenie tak że fachowiec robi całość i rozli za fv się już bezpośrednio z ubezpieczycielem żeby nie zaniżył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwa 20.02.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Ja bym obstawiał, że to wina tej pogody, zawieje śnieżne. U mnie to samo, u trójki innych sąsiadów też. Śnieg przy tych mrozach był bardzo sypki, wiatr poupychał go daleko pod dachówki. Teraz wszystko się stopiło i cieknie.Masz okno dachowe na tej połaci z zaciekami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.02.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Ja bym obstawiał, że to wina tej pogody, zawieje śnieżne. U mnie to samo, u trójki innych sąsiadów też. Śnieg przy tych mrozach był bardzo sypki, wiatr poupychał go daleko pod dachówki. Teraz wszystko się stopiło i cieknie. Masz okno dachowe na tej połaci z zaciekami? W takim razie to nie wina pogody, tylko dziurawego krycia wstępnego. Edytowane 20 Lutego 2021 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 21.02.2021 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) I co teraz? Zrywanie? Czy wyschnie? Jest okno ale membrana mokra od gąsiora także wyżej niż okno. Tak to wyglada Co masz na myśli krycie wstepne Edytowane 21 Lutego 2021 przez fantomek24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Ja bym obstawiał, że to wina tej pogody, zawieje śnieżne. U mnie to samo, u trójki innych sąsiadów też. Śnieg przy tych mrozach był bardzo sypki, wiatr poupychał go daleko pod dachówki. Ja mam nieużytkowe poddasze i dach bez deskowania, więc mogę sobie membranę oglądać do woli. Śnieg tak samo sypki. Strop monolityczny i sam w sobie jest już paroizolacją - ale na nim leży jeszcze folia, żeby przypadkiem przy anemostatach przez piankę się nie wydostawała para wodna. Membrana suchutka - a nie jest nawet klejona na zakładach. Więc nie, to nie może być wina tego co na membranie. Jeżeli membrana przecieka, to coś jest zepsute. I miałem tak w jednym miejscu jeszcze na jesieni w czasie długotrwałych deszczy - wina kumulacji kilku błędów wykonawczych (nieszczelna obróbka komina, brak uszczelnienia styku kontrłata/membrana/krokiew i nie posprzątany syf podczas montażu który zatamował odpływ wody). Membrana nie ma prawa przepuszczać wody w stanie ciekłym. Przyczynę trzeba ustalić i naprawić. Czy to będzie musiała być taka demolka, jak na filmie* - to stwierdzi przyzwoity fachowiec po oględzinach i (ewentualnie) małej demolce. Na forum to tylko wróżenie. *czy mod może połączyć z tym wątkiem Edytowane 21 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts