Yacky 21.02.2021 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Mieszkam już 7 lat a problem pierwszy raz. Po ostatniej odwilży w pomieszczeniach na poddaszu zaczęła z sufitu karać woda. Wszedłem na strych, a tam kałuże. Mam dwuspadowy dach: dachówka ceramiczna, membrana, deskowanie, wata 25cm, folia. Zdarłem folię na strychu i z waty kapie woda. Ponadto spływa wzdłuż dachu do miejsca gdzie zaczyna się strop poddasza tam rozlewa się pod warstwę ocieplenia, szuka ujścia i kapie do pomieszczeń niżej. Pytanie skąd ta woda? Czytałem że to może pod dachówkę nawiało śniegu, teraz topnieje. Ale od 7 lat to poraz Pierwszy! I tylko z jednej strony dachu. Po drugiej stronie sucho. Jakieś sugestie, porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369686-Zalany-dom-przez-topniej%C4%85cy-%C5%9Bnieg&p=8026663#post8026663 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 21.02.2021 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Dziękuję za podesłanie linka. Ale w takim razie co? Zrywać dachówkę, kłaść papę? Od wewnątrz mam ściągnąć całe ocieplenie? Całą wełnę? Wcześniej, przez te kilka lat nic takiego się nie zdarzyło. U sąsiadów również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Dziękuję za podesłanie linka. Ale w takim razie co? Zrywać dachówkę, kłaść papę? Od wewnątrz mam ściągnąć całe ocieplenie? Całą wełnę? Wcześniej, przez te kilka lat nic takiego się nie zdarzyło. U sąsiadów również. Takiej zimy jak teraz nie było od wielu lat. Więc i wiele niedociągnięć wypływa dopiero teraz. A może i lata nasiąkało zanim przesiąkło. Jak wełna mokra, to i tak trzeba jej zapewnić warunki do wyschnięcia - to i przy okazji sprawdzisz, czy dotykała membrany, czy może membrana padła po była tania tandeta i/lub za długo była na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 22.02.2021 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Nie sprawdzę membrany bo między wełną a membraną mam deski - deskowałem cały dach. Musiałbym ściągnąć dachówkę. Poza tym przesiąkło tylko z jednej strony dachu (w sumie od tej strony najwięcej Wiało), ale też nie na całej powierzchni tylko W 4-5 miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts