Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda kapie z ocieplenia dachu

Yacky

Recommended Posts

Mieszkam już 7 lat a problem pierwszy raz. Po ostatniej odwilży w pomieszczeniach na poddaszu zaczęła z sufitu karać woda. Wszedłem na strych, a tam kałuże. Mam dwuspadowy dach: dachówka ceramiczna, membrana, deskowanie, wata 25cm, folia. Zdarłem folię na strychu i z waty kapie woda. Ponadto spływa wzdłuż dachu do miejsca gdzie zaczyna się strop poddasza tam rozlewa się pod warstwę ocieplenia, szuka ujścia i kapie do pomieszczeń niżej. Pytanie skąd ta woda? Czytałem że to może pod dachówkę nawiało śniegu, teraz topnieje. Ale od 7 lat to poraz Pierwszy! I tylko z jednej strony dachu. Po drugiej stronie sucho. Jakieś sugestie, porady?

Dziękuję za podesłanie linka. Ale w takim razie co? Zrywać dachówkę, kłaść papę? Od wewnątrz mam ściągnąć całe ocieplenie? Całą wełnę? Wcześniej, przez te kilka lat nic takiego się nie zdarzyło. U sąsiadów również.

Takiej zimy jak teraz nie było od wielu lat. Więc i wiele niedociągnięć wypływa dopiero teraz. A może i lata nasiąkało zanim przesiąkło.

Jak wełna mokra, to i tak trzeba jej zapewnić warunki do wyschnięcia - to i przy okazji sprawdzisz, czy dotykała membrany, czy może membrana padła po była tania tandeta i/lub za długo była na słońcu.