pandzik 22.02.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Urządzenie po roku stało się głośniejsze. Filtr wymieniany max co miesiąc w okresie zimowym, oporów brak - jak na początku po wymianie filtrów zużywa 17w przy wymianie 100m3/h. Ewidentnie nawiewny wentylator stał się słyszalny. Zobaczymy co będzie dalej Tymczasem myślę nad zastosowaniem tłumika na drodzę do skrzynki rozdzielczej nawiewnej. Mam ją metr od urządzenia. Czy taki tłumik jest czegoś wart?https://allegro.pl/oferta/tlumik-akustyczny-elastyczny-akudec-160-1mb-dec-9755734119 Czy dodatkowo wyklejenie skrzynki rozdzielczej z góry i z krótkich boków jakąś matą kauczukową ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Jaki tam masz filtr? Chodzi mi o klasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.02.2021 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Różnie. Teraz F7. Zdemontowałem serce reku i to chyba już łożyska dają znać w nawiewnym. Szybko. Rok minął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 22.02.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Pryśnij jakiegoś smaru i zobacz, czy się poprawiło. Będziesz wiedział na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2021 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Niestety ten filtr F7 wykańcza torchę wentylatory. Żeby to miało sens trzeba być jakieś 2 wstępne filtry - G4/M5. Inaczej można zapchać w 2 tygodnie, opory rosną, obroty rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 22.02.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Próbowałem wyciszać głośną centralę elastycznym tłumikiem i było prawie bez efektów, za to sztywne tłumiki zadziałały bardzo dobrze. Mam chyba z firmy Alnor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.02.2021 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Niestety ten filtr F7 wykańcza torchę wentylatory. Żeby to miało sens trzeba być jakieś 2 wstępne filtry - G4/M5. Inaczej można zapchać w 2 tygodnie, opory rosną, obroty rosną. Ale co mi wykańcza. Chodzi na 80m3. Jak obroty się dźwignęły o 100 to wymieniam filtr na nowy. Chcesz mi powiedzieć, że wentylatory o predkosci maksymalnej 2500 czy 2800 obrótów gdy chodzą na 800 to się wykańczają ? Próbowałem wyciszać głośną centralę elastycznym tłumikiem i było prawie bez efektów, za to sztywne tłumiki zadziałały bardzo dobrze. Mam chyba z firmy Alnor. Zobaczymy. Jak mu się pogorszy to zawołam serwis. Edytowane 22 Lutego 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.02.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ale co mi wykańcza. Chodzi na 80m3. Jak obroty się dźwignęły o 100 to wymieniam filtr na nowy. Chcesz mi powiedzieć, że wentylatory o predkosci maksymalnej 2500 czy 2800 obrótów gdy chodzą na 800 to się wykańczają ? Zobaczymy. Jak mu się pogorszy to zawołam serwis. Problem słabej jakości łożysk dotyczy wszystkich urządzeń, małych i dużych. Czasem tak jest, że łożysko podanie w pierwszym roku. Zalecam jak najszybciej wymienić, bo koszty takiej naprawy w porównaniu do wymiany całego wentylatora są niewielkie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts